Criza COVID: Zece spitale din București primesc peste 330 milioane de lei din bani europeni pentru a cumpăra aparatura necesară
Premierul Ludovic Orban, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au semnat luni 10 contracte finanțate din fonduri europene, în valoare totală de peste 330 milioane de lei, pentru dotarea a 10 spitale din București ca răspuns la criza COVID 19. Printre echipamentul care va fi achiziționat se numără: 126 aparate de ventilație, 342 staţii de monitorizare, 101 aparate pentru investigare respiratorie şi digestivă, 99 ecografe, 205 echipamente electrocardiografe şi defibrilatoare.
Vor beneficia de bani europeni următoarele spitale:
Spitalului Clinic Colentina Bucureşti – 27 de milioane de lei,
Spitalului Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila” – 41,4 milioane lei,
Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – 22,4 milioane de lei,
Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”- 44,2 milioane lei,
Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti – 42,6 milioane lei,
Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” Bucureşti – 11,4 milioane lei,
Spitalului Clinic „Profesor Dr. Theodor Burghele” – 12,8 milioane de lei,
Spitalului Universitar de Urgenţă – 48,3 milioane lei,
Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” – 48,3 milioane lei,
Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” – 34,7 milioane lei.
„Astăzi, cu cele 10 contracte pe care le semnăm, ajungem la 22 de contracte pe care deja le avem semnate şi începe implementarea lor, cu o valoare de peste 100 de milioane de euro, mai precis 116 milioane de euro. Echipamentele care se finanţează cuprind două componente: o componentă destinată secţiilor de terapie intensivă, iar cealaltă componentă este destinată activităţilor de imagistică. (…) Astăzi semnăm contracte pentru aparate de ventilaţie – ca număr 126, staţii de monitorizare 342, aparatură pentru investigare respiratorie şi digestivă 101, ecografe 99, echipamente electrocardiografe şi defibrilatoare 205”, a precizat Boloş.
Premierul Ludovic Orban a declarat că în următorii ani sistemul de sănătate va beneficia de aproape 7,5 miliarde de euro, bani proveniţi din finanţări europene.
”Guvernul României, odată cu izbucnirea pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Europene, pentru a reuşi aprobarea alocării de sume din fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reuşit să obţinem o finanţare de 1.270.000.000 de euro, bani destinaţi înzestrării spitalelor cu aparate, echipamente şi orice alte investiţii necesare. Această alocare de 1.270.000.000 de euro este urmată de alocarea unei sume fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate, este vorba de 6,1 miliarde de euro care vor fi alocaţi sistemului de sănătate în următorii 7 ani, 1,9 miliarde de euro prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă şi 4,9 miliarde de euro urmează să fie alocaţi în cadrul bugetului UE 2021-2027 din fondurile de coeziune. Gândiţi-vă că este vorba, în total, de o investiţie de aproape de 7,5 miliarde de euro, investiţie care vine să suplinească absenţa unor finanţări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale în sănătate”, a declarat Ludovic Orban la Palatul Victoria.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la nivelul Capitalei au fost depuse 40 de cereri de finanţare în valoare de 190 de milioane de euro.