Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul scoate 1,02 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru peste 3.000 de comunități locale: În București, Sectorul 4, condus de primarul PSD Daniel Băluță va primi 16,9 milioane de lei

HotNews.ro
Bani, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
Bani, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri la Palatul Victoria cu reprezentanții autorităților administrației publice locale, iar rezultatul discuțiilor a fost anunțat recent de Executiv: în ședința de vineri se va aproba alocarea de noi sume din Fondul de rezerva pentru mai mult de 3.000 de comunități locale, care au nevoie de sprijin guvernamental.

  • UPDATE Guvernul a alocat, în ședința de vineri 1.029.189.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale, a anunțat Ministerul dezvoltării care a publicat și lista cu sumele pe care le vomr primi fiecare UAT. În București va primi doar Sectorul 4, condus de Daniel Băluță (PSD), suma de 16,9 milioane de lei.
  • „Fondurile au fost alocate la solicitarea Consiliilor Județene și a autorităților locale, prin Instituția Prefectului din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care trebuie efectuate până la sfârșitul anului 2021. Totodată, autoritățile publice locale au cerut fondurile pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE.
  • Astfel, potrivit actului normativ adoptat, 23 de Consilii Județene, 59 de municipii, 205 orașe, și 2.769 de comune primesc 1.029.189.000 de lei în total.”, a menționat Ministerul Dezvoltării.

Cum vor fi distribuiți banii pe județe:

  • Alba: 16,6 milioane lei (cei mai mulți bani în orașul Teiuș – 1.000.000 lei)
  • Arad: 21,2 milioane de lei (cei mai mulți în Ineu – 1.450.000 lei)
  • Argeș: 34,4 milioane de lei (cei mai mulți la Consiliul județean Argeș – 4 milioane lei, Curtea de Argeș și Topoloveni – câte 2 milioane de lei)
  • Bacău: 30,03 milioane de lei (Consiliul Județean – 4 milioane lei, Onești – 2,3 milioane lei )
  • Bihor: 29,5 milioane lei (Sânmartin- 2,2 milioane de lei)
  • Bistrița-Năsăud: 20,2 milioane lei (din care Consiliul Județean 4,4 milioane lei)
  • Botoșani (Municipiul Botoșani – 5 milioane lei, iar Consiliul Judetean 0 4 milioane lei)
  • Brăila: 16,1 milioane lei (Consiliul județean – 4 milioane lei)
  • Brașov: 18,2 milioane lei (Codlea, Făgăraș, Săcele – câte 2 milioane de lei)
  • Buzău: 35,6 milioane de lei (Municipiul Buzău – 5 milioane lei, iar Consiliul Județean – 4 milioane lei)
  • Caraș-Severin: 21,5 milioane de lei
  • Călărași: 17,1 milioane lei
  • Cluj: 16,2 milioane lei
  • Constanța: 18,2 milioane lei (cei mai mulți în Mangalia – 2,4 milioane lei)
  • Covasna: 15,8 milioane lei
  • Dâmbovița: 27,5 milioane lei
  • Dolj: 39,7 milioane lei (Consiliul judetean va primi 10 milioane lei)
  • Galați: 20.2 milioane lei (Consiliul județean va primi 4 milioane lei)
  • Giurgiu: 12,9 milioane lei
  • Gorj: 32,8 milioane lei
  • Harghita: 22,6 milioane lei
  • Hunedoara: 43.5 milioane lei
  • Ialomița: 22,5 milioane lei
  • Iași: 23,5 milioane lei
  • etc.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ CU UAT-URILE CARE VOR PRIMI BANI

Guvernul are pe agenda ședinței de vineri un „proiect de Hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale.”

În cursul acestei zile, premierul Ciucă a avut, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții autorităților administrației publice locale și Executivul a anunțat recent rezultatul discuțiilor:

Care au fost temele discuțiilor, potrivit Guvernului:

  • Consultările au avut loc și în perspectiva finalizării proiectului bugetului de stat pentru anul viitor și, implicit, pentru discutarea mecanismelor de alocare a sprijinului financiar guvernamental pentru bugetele locale și de echilibrare a sumelor repartizate acestora.
  • Un punct important al discuției l-a reprezentat acordarea subvenției pentru producerea energiei termice furnizată în sistem centralizat populației. În acest context, șeful Executivului a punctat faptul că astăzi, în Guvern, se va decide reducerea TVA la 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice, măsură ce se va aplica pe perioada lunilor de iarnă, pentru atenuarea creşterii preţurilor.
  • De asemenea, reprezentanții Guvernului și cei ai administrației publice locale au mai discutat despre finanțarea transportului local al elevilor și plata burselor, despre finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane cu dizabilități; asigurarea fondurilor necesare pentru indemnizațiile asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități, asigurarea finanțării creșelor.
  • Facilitarea accesului comunităților locale la finanțările din fonduri europene a fost o altă temă ridicată de reprezentanții administrației locale, care au solicitat sprijin Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor.
  • S-a convenit instituirea unui mecanism de sprijin la care să aibă acces comunele, municipalitățile și consiliile județene, respectiv formarea unor consorții administrative care să ofere comunităților locale expertiza unor specialiști în domeniul absorbției fondurilor europene.
  • De asemenea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a prezentat Programul Național de Investiții Anghel Saligny, context în care au fost analizate proiectele depuse de autoritățile locale în perspectiva finanțării prin acest mecanism.
  • Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că inclusiv în ședința de astăzi vor fi alocate sume pentru mai mult de 3.000 de comunități locale, care au nevoie de sprijin guvernamental.
  • De asemenea, premierul a arătat că se va analiza alocarea, pentru anul viitor, a unei sume mai mari decât cea din acest an, pentru proiectele locale de infrastructură și pentru buna funcționare a serviciilor de asistență socială și protecția copilului.

La întâlnirile cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România, au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.

Acum 7 zile, Guvernul a mai alocat 476,5 milioane de lei pentru 105 primării, inclusiv pentru plata unor datorii restante la termoficare.

Guvernul a aprobat vineri, 10 decembrie, alocarea sumei de 476,5 milioane de lei din Fondul de rezervă prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele. Banii sunt inclusiv pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare. Solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Capitalei și de alte UAT-uri pentru acordarea subvenției pentru energia termică sunt încă în analiză.

Vor beneficia de finanțare 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele. Fondurile se alocă pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și de protecție a copiilor, pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare și a unor cheltuieli ale proiectelor comunităților locale.

Hotărârea de Guvern a avut în vedere solicitările depuse de unitățile administrativ-teritoriale la Ministerul Dezvoltării pentru anul în curs.

Până la sfârșitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităților administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De asemenea, la nivelul Guvernului sunt în analiză solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Generală a Capitalei și de alte unități administrativ-teritoriale, în scopul acordării subvenției pentru energia termică.

Executivul a anunțat săptămâna trecută că va aloca fonduri pentru plata restanțelor la energia termică pentru București, Constanța și alte localități.

„Fiecare Consiliu Județean va primi, în mod egal, suma de 6,5 milioane de lei, iar fiecare reședință de județ va primi 5 milioane de lei. Consiliul Județean Ilfov a primit o sumă totală de 11,5 milioane de lei, iar, în județul Hunedoara, atât municipiul Deva, cât și municipiul Hunedoara au beneficiat de suma de 5 milioane de lei, a adăugat ministrul, precizând că reședința de județ din Harghita a primit sprijin financiar la o alocare precedență, astfel că suma de 5 milioane de lei a fost distribuită între celelalte localități din județ.”, a declarat Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro