Sari direct la conținut

ANPC a oprit peste 80 de mijloace de transport în comun ale STB să iasă în traseu / Nicușor Dan: ANPC e noua bâtă a PSD în București

HotNews.ro
ANPC a oprit peste 80 de mijloace de transport în comun ale STB să iasă în traseu / Nicușor Dan: ANPC e noua bâtă a PSD în București

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a controlat luni 765 de mijloace de transport în comun ale Societății de Transport București și a oprit peste 80 să iasă în traseu din cauza neregulilor descoperite. Controlul a dat peste cap circulația mijloacelor de transport public pe anumite rute, oamenii așteptând în stație și jumătate de oră.

Reprezentanții ANPC spun că au revenit în control la STB luni, după controlul din luna martie, pentru a vedea dacă deficiențele semnalate atunci au fost remediate.

Astfel, luni au fost verificate 765 mijloace de transport în comun:

  • 514 autobuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 61 dintre acestea
  • 75 troleibuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 4 dintre acestea
  • 176 tramvaie, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 18 dintre acestea.

Neregulile întâlnite au fost:

  • Neigienizarea corespunzătoare a multora dintre vehicule (resturi alimentare, praf în strat grosier, rugină în exces, geamuri neigienizate, sistem de ventilare plin de praf), aceasta, precum și lipirea linoleumului sau înfiletarea șuruburilor slăbite fiind realizate în timpul controlului, pentru ca mijloacele de trasport să poată ieși în traseu
  • Existența unui sistem de iluminat interior parțial funcțional
  • Mai mult de 85 de tramvaie nu sunt dotate cu rampă de acces pentru persoane cu dizabilități
  • Utilizarea unor vehicule cu urme de uzură (elemente crăpate/lipsă, geamuri sparte, podea înfundată, șuruburi slăbite, linoleum dezlipit și îndoit, scaune deteriorate, unele cu tapițeria ruptă, uzată, neigienizată, îmbâcsită de praf, mânere lipsă, rupte, fără protecție, scaune cu structură din lemn exfoliată, podea cu aplicații suplimentare de linoleum, ceea ce prezintă pericol de împiedicare
  • geamuri cu inscripții (făcute de pasageri) cu marker permanent, care nu pot fi curățate, cu burdufe deterioarate neigienizate corespunzător, vandalizate interior/exterior (tip graffiti), barele de susținere având protecția de poliuretan ruptă)
  • Utilizarea, pentru igienizare, a unor materiale (cârpe, mopuri etc.) insalubre, a unor chiuvete pentru igienizarea materialelor cu rugină și praf în exces
  • Clădirea deteriorată, aflată într-o stare avansată de degradare (ex: bucăți de tavan lipsă, pereții și podeaua deteriorate, cu denivelări, căi de acces deteriorate etc.)
  • Lipsa informațiilor legate de traseu sau modalitatea de achiziție a călătoriei
  • Neafișarea autorizărilor RAR.

Acțiunea de control nu este încă finalizată, urmând a continua în zilele următoare.

Nicușor Dan: ANPC e noua bâtă a PSD în București

ANPC e noua bâtă a PSD în București, a scris primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook, după controlul ANPC.

  • ”Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor încearcă în zilele acestea ceea ce n-a reușit sindicatul politic acum câteva luni, să blocheze definitiv transportul în comun din Capitală.
  • ANPC a devenit acum extrem de brutală, la ordin politic, și asta se vede cu ochiul liber: închide locuri de joacă în parcuri, amenință cu închiderea de spitale și pune în dificultate transportul public prin scoaterea din circulație a mai multor troleibuze și tramvaie (anunț făcut chiar azi)”, a scris Nicușor Dan.

Primarul general spune că este adevărat, nu e totul perfect în București, sunt probleme nerezolvate de 30 de ani iar unele au fost adâncite de regimul Firea, timp de patru ani.

”Dar serviciile publice nu pot fi blocate doar pentru că nu sunt oferite la standarde de excelență. Nu punem lacătul pe București, doar pentru că vrea PSD să se răzbune pe cei care nu i-au votat. Mi-aș dori să existe suficienți bani la primărie ca să avem cele mai noi dotări pentru toată gama de servicii furnizate, dar asta nu e posibil deocamdată”, a mai scris Nicușor Dan.

”Ce mai urmează să mai facă ANPC? Să oprească furnizarea apei calde, pentru că sunt avarii pe rețea? Asta vor Gabriela Firea și prietenii ei de la ANPC? Probabil că bucureștenii se pot aștepta și la așa ceva de la subordonații plini de zel ai „Doamnei”. Sunt curios dacă sunt tot atât de „necruțători” cu primăriile sectoarelor 3, 4 sau 5”, a mai spus primarul general.

STB spune că face curat mai des

Reprezentanții STB spun că după controlul anterior al ANPC și ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea călătorilor s-a luat măsura intensificării acțiunilor de igienizare a mijloacelor de transport. În plus, s-a dispus afișarea în interiorul cabinei conducătorului de vehicul, cu vizibilitate spre salonul călătorilor, a graficului zilnic de curățenie, în care sunt precizate operațiunile efectuate de personalul desemnat înainte de ieșirea în traseu.

”După igienizare, fiecare vehicul este verificat de un reprezentant al conducerii unității, iar completarea graficului se realizează atât de cǎtre operatorul de curățenie, cȃt și de persoana responsabilă pentru verificare. Prin acest demers, STB S.A. își dorește implicarea și responsabilizarea personalului de curățenie în activitatea de igienizare a parcului de vehicule, precum și creșterea calității serviciilor oferite călătorilor bucureșteni prin asigurarea unui confort sporit în timpul deplasării.”, spun reprezentanții societății comerciale.

Reprezentanții STB spun că se ocupă de curățenie circa 150 de angajați zilnic și sunt folosiți circa 5000 de litri de detergent, dar curățenia se păstrează doar un interval scăzut de timp.

”facem în permanență apel la călători să dea dovadă de spirit civic, să respecte eforturile angajaţilor STB şi să menţină curăţenia atât în vehicule, cât şi în staţii”, mai spun reprezentanții societății.

  • ”În ceea ce priveşte accesibilitatea la urcare/coborâre pentru persoanele cu dizabilităţi, o altă problemă pe care reprezentanții ANPC au identificat-o chiar de la primul control, trebuie să precizăm că aici problema este mai complexă, având în vedere structura actuală a parcului circulant, care cuprinde și mijloace de transport de generație mai veche, ce nu au fost dotate din fabricație cu astfel de facilități (rampe de acces).
  • În strategia de modernizare a parcului de vehicule al STB S.A. avem în vedere ca, pe viitor, toate vehiculele ce vor fi achiziționate, precum și cele care vor intra în programul de modernizare, să fie astfel configurate încât să asigure confortul tuturor călătorilor la urcare și coborâre”, a mai transmis STB.

Cu privire la lipsa informațiilor din vehicule si din stații, referitoare la traseele mijloacelor de transport, reprezentanții STB spun că beneficiarii serviciului public de transport au la dispoziţie aplicaţia INFOTransport Bucuresti, singura aplicaţie ce afişează în timp real rutele disponibile şi orele de sosire în staţii a vehiculelor.

  • ”Pentru o mai bună informare cu privire la traseele mijloacelor de transport în comun, dar și a modalităților de plată oferite călătorilor, Societatea de Transport București STB S.A. a luat decizia amplasării, în stațiile de autobuze, a unor materiale consultative, sub forma unor afișe.
  • Fiecare afiș conține informații despre locul în care te afli, legăturile de transport, harta pe care este configurat traseul liniei care tranzitează stația respectivă și denumirea stațiilor de pe traseu.
  • De asemenea, pe afișe se regăsesc și codurile QR ale aplicațiilor STB S.A. – InfoTB și 24Pay, pentru o descărcare mai rapidă, precum și modalitatea de plată prin SMS”, a mai transmis STB.

În ceea ce privește starea clădirilor în care funcționează unitățile de exploatare, acestea sunt bunuri ale municipalității, preluate cu ocazia semnării contractului de delegare, și vor fi modernizate etapizat, în funcție de bugetul disponibil, a transmis STB.

FOTOGALERIE Mizeria descoperită de inspectorii ANPC în mijloacele de transport public ale STB/ Sursa foto: ANPC

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro