FOTO Cum arată promenada amenajată de Primăria Sectorului 6 pe Lacul Morii / De ce s-au pus garduri și umbrare pe malul apei
După 20 de ani în care a stat în paragină, promenada de pe malul Lacului Morii este amenajată, începând din toamnă, între biserică și insulă. Lucrările se vor finaliza în luna iunie, fiind aproape gata, a declarat pentru HotNews.ro primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Aleea de pe dig a fost asfaltată, pe malul lacului s-a pus un gard, s-au turnat bănci și s-au pus umbrare, iar acum se lucrează la pista de alergare din tartan. În paralel, este amenajat și spațiul verde dintre dig și stradă, care se afla în paragină. La baza digului se va amenaja și o pistă de biciclete.
- ”Acum facem finisajele. Am cerut suplimentar o pistă de biciclete la baza digului și rastele pentru că nu se va putea circula cu bicicleta pe dig în orele de maximă aglomerație.
- Acum venim cu un regulament astfel încât să putem să le permitem accesul bicicliștilor până la ora 5 și nu în weekend sau nu în anumite intervale orare din weekend, pentru că e un spațiu îngust, vor fi foarte mulți copii care vor alerga în toate părțile cu părinți, cu bunici și vor fi inerent conflicte între bicicliști și pietoni. Suntem aproape de final.
- Acum se toarnă pista de alergare din tartan, ca să nu afecteze articulațiile, este o pistă de 3 km”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pentru Hotnews.ro.
Primarul spune că va fi o mică întârziere deoarece se vor reface scările.
”O să avem o mică întârziere din cauza faptului că s-a mers inițial pe o soluție de beton amprentat pentru scări și arată urât și am zis să se facă achiziție pentru o altă soluție, adiacentă proiectului general. Deci vom avea o întârziere de 2-3 săptămâni, dar numai la scări. Contractul prevede ca la 1 iunie totul să fie gata, va fi gata, mai puțin scările, unde avem această întârziere. Am oprit accesul fiindcă muncitori erau încurcați”, a explicat Ciucu.
Accesul pietonilor a fost oprit săptămâna trecută, deoarece au fost cetățeni care au intrat pe pista de tartan proaspăt turnată și au stricat.
Cât costă lucrările și ce spun oamenii despre noile amenajări
Lucrările costă în total circa 13 milioane de lei.
Toată lumea se bucură că zona este în sfârșit amenajată, însă în ceea ce privește mobilierul urban și aspectul, părerile sunt împărțite. Unii apreciază amenajarea, alții nu.
”Arată foarte bine acum, mă bucur că zona nu mai este lăsată în paragină, era o rușine. Mie personal îmi plac băncile”, ne-a spus unul dintre cetățeni.
”Nu înțeleg de ce au pus acest gard, nu se mai vede bine lacul, apusul. Cred că și-au luat niște bani din asta. Iar umbrarele astea nu au niciun rost, mai bine puneau copaci. La fel și băncile astea imense, nu puteau să pună niște bănci normale. Sper să verifice cineva cât au costat și ce firme au luat contractele”, spune un alt cetățean.
Primarul spune că gardul de pe malul lacului a fost pus pentru siguranța celor care se vor plimba acolo, în special pentru copii, dar aceasta a fost și o condiție pusă de Apele Române.
- ”Am pus gard deoarece este un lac tehnic adânc. Acolo sunt multe bănci și va fi o zonă unde bunicii și copiii vor petrece timp. O clipă de neatenție și un copil de 3 ani poate să pice în lac.
- După care se va alerga pe dig. Am pus gardul pentru a preveni căderile în apă. Apoi a fost și o condiție a celor de la Apele Române, digul le aparține, doar ne-au dat voie să îl amenajăm. S-a cerut această soluție”, a explicat Ciucu.
În ceea ce privește umbrarele, Ciucu spune că acestea nu rămân așa, urmând să fie pusă iederă pe ele, iar vara vor fi utile.
- ”Umbrarele sunt inutile acum că suntem în mai și nu este foarte cald. Dar când vom fi în august și o să bată soarele foarte tare, toată lumea va căuta umbra.
- Vor fi îmbrăcate în iederă canadiană, care rezistă la vânt foarte puternic, fiindcă pe lac sunt momente în care e vânt foarte puternic.
- Apoi este motivul estetic, fiindcă de la distanță nu arată chiar deloc rău și o să dea o identitate vizuală zonei”, a spus Ciucu.
Primarul spune că nu au plantat copaci pe dig deoarece nu aveau voie.
”Nu am plantat copaci deoarece nu avem voie, ni s-a stipulat clar prin acordul de parteneriat că nu avem voie să plantăm nimic deoarece copacii au rădăcini care se infiltrează în dig. Nu avem voie să plantăm nici flori. O să montăm niște ghivece pe margine, că acum nu îmi place nici mie cum arată”, a mai spus Ciucu.
Întrebat dacă proiectul implementat este cel lăsat de fostul primar Gabriel Mutu, Ciucu spune că este un alt proiect.
Cum arăta digul înainte de începerea lucrărilor de amenajare
Când va fi amenajată insula de pe Lacul Morii, care este acum în paragină, dar și cealaltă jumătate de dig?
Primarul spune că lucrările vor începe în 2024.
”Restul am păstrat pentru concursul de soluții. Concursul de soluții va fi lansat în curând, împreună cu Ordinul Arhitecților, fiindcă ei se ocupă de el. Va fi un concurs internațional pentru a se găsi cea mai bună soluție. Intră insula, intră zona extinsă a Lacului Morii. Lucrările vor începe prin 2024, fiindcă durează foarte mult aceste etape”, a mai spus Ciucu.
Cum arată Insula de pe Lacul Morii
Lacul Morii cu promenada și spațiul verde din jur este una dintre comorile Bucureștiului, un loc cu un potențial enorm, în condițiile în care Bucureștiul are o lipsă acută de spații de recreere.
Însă, mai bine de 30 de ani a fost lăsat în paragină. Locul a fost ani la rând plin de gunoaie, boscheți, fecale, pavajul este deteriorat, construcțiile de pe insulă la fel și există riscul să cazi în lac fiindcă nu sunt balustrade.
Primăria Sectorului 6 a postat pe site, la începutul anului 2019, două proiecte pentru amenajarea promenadei de pe malul Lacului Morii și a insulei. Astfel, pe malul lacului se dorea amenajarea unei promenade de circa 2 km, pornind din zona Crângași până în dreptul insulei, care să cuprindă o pistă de alergare și un cinema în aer liber.
Proiectul propus în 2019
În ceea ce privește insula, acolo se promitea amenajarea unei plaje artificiale, a unui labirint cu apă, o zonă dedicată practicării sportului și o zonă de terase. Valoarea celor două proiecte este estimată la 30 milioane lei și au fost aprobate de Consiliul Local.
Fostul primar Gabriel Mutu a spus de mai multe ori că nu a avut banii necesari.