Zeci de organizații profesionale și ONG-uri cer Guvernului să renunțe la propunerile din Ordonanța austerității: Transferul Direcțiilor de Cultură la Consiliile Județene va duce la periclitarea patrimoniului cultural
Zeci de organizații profesionale și ONG-uri în cer Guvernului să renunțe la propunerile din Ordonanța austerității, privind domeniul cultural. Într-o scrisoare deschisă, trimisă ministrului de Finanțe și ministrului Culturii, organizațiile atrag atenția că transferul Direcțiilor de Cultură la Consiliile Județene va duce la periclitarea patrimoniului cultural și la deprofesionalizarea acestor instituții, în condițiile în care și așa sunt puțini specialiști.
- „Direcțiile Județene pentru Cultură (DJC) îndeplinesc o multitudine de funcții administrative, deconcentrat, deci în fiecare județ în parte, în relație cu cetățenii, însă sub coordonare și subordonare unitară, din partea Ministerului Culturii.
- Se menține astfel posibilitatea deciziilor profesionale independente și a implicării active pentru protejarea patrimoniului cultural, în beneficiul public general, indiferent de eventualele interese contrare, locale.
- O subordonare directă către județe, așa cum se propune prin ordonanță, ar însemna o pierdere a acestor atuuri, cu o consecință directă periclitarea patrimoniului cultural.
- Așadar, coordonarea centrală și autonomia DJC față de autoritățile județene și locale sunt condiții care trebuie menținute și garantate în orice scenariu de consolidare și dezvoltare instituțională”, se arată în scrisoarea deschisă.
Organizațiile mai susțin că sistemul instituțional al culturii și patrimoniului cultural primește o lovitură devastatoare, peste 60% din instituțiile de cultură a României – biblioteci, teatre, muzee- urmând să fie comasate sau închise.
„Sistemul instituțional al culturii și patrimoniului cultural – osatura unui domeniu cultural mereu vitregit prin subfinanțare cronică și prin lipsa unei viziuni și a unei abordări strategice, dar un domeniu care continuă nu doar să funcționeze, dar și să genereze performanță și rezultate de calitate, în pofida piedicilor – primește prin ordonanța de urgență o lovitură devastatoare! Perspectiva închiderii sau comasării, ca efect al măsurilor anunțate, a aproximativ 300 de biblioteci publice, teatre, instituții de spectacol, muzee, centre și așezăminte culturale, adică a peste 60% din instituțiile de cultură din Româniai este extrem de gravă și inacceptabilă”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Scrisoarea este semnată de peste 30 de organizații profesionale și ONG-uri între care: Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România, Universitatea Națională de Arte – Conservare și Restaurare, Asociația Peisagiștilor din România, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, ICOMOS România, Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice.
Citește aici scrisoarea deschisă și vezi toți semnatarii.
HotNews.ro a semnalat încă de săptămâna trecută că Guvernul vrea să treacă Direcțiile Județene pentru Cultură de la Ministerul Culturii la Consiliile Județene/Consiliul General al Municipiului București, începând cu 1 ianuarie 2025. Prevederea apare în draftul unuia dintre proiectele de ordonanță menite să reducă cheltuielile bugetare, demers calificat de premierul Marcel Ciolacu drept „reforma sistemului bugetar”. Specialiștii în conservarea patrimoniului, contactați de HotNews.ro, atrag atenția că măsura este un conflict de interese și, dacă va fi adoptată, va duce la distrugeri ale clădirilor de patrimoniu. În plus, aceste direcții au un buget minuscul și sunt subfinanțate, deci nu se va face nicio economie importantă la buget.