Prefectul Capitalei îl acuză pe Nicușor Dan că manipulează și distribuie știri false, în cazul retrocedărilor din IOR
Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, susţine, joi seară, că primarul general al Capitalei, Nicusşor Dan, ”distribuie fake news-uri”, după ce edilul l-a acuzat pe prefect că a depus cererea de anulare a dispoziției de retrocedare a celor 12 ha din Parcul IOR la instanța greșită. Hopincă mai spune că cererea de anulare a retrocedării din Parcul IOR este la instanţa competentă şi are toate şansele să fie admisă.
- „Pe 9 octombrie, în calitate de Prefect, am depus la Tribunalul Bucureşti cererea de chemare de judecată, în contradictoriu cu Primăria Municipiului Bucureşti şi a proprietarul terenului, pentru anularea Dispoziţiilor de retrocedare a suprafeţei de aproximativ 12 ha de teren din Parcul IOR. Este vorba despre solicitarea de constatare a nulităţii absolute a Dispoziţiilor Nr. 4333/18.05.2005 şi Nr. 4334/18.05.2005 emise de către Primarul General al Municipiului Bucureşti de la acea vreme, Adriean Videanu, prin care s-a restituit în natură terenul în cauză doamnei Cocoru Maria”, a transmis, joi seară, Rareş Hopincă, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.
Acesta afirmă că a făcut acest demers pentru că a constatat lipsa de acţiune a primarului general.
- ”Nicuşor Dan a promis că va ataca retrocedarea, nelegală, în instanţă, dar, în fapt, nu a făcut niciun demers. Prin acţiunea formulată i-am dat ocazia să susţină şi în instanţă ceea ce susţine public, adică revenirea parcului în proprietatea municipalităţii. Timpul ne va demonstra că primarul general este vehement doar în faţa presei, înainte de campania electorală. Declaraţiile de astăzi ale acestuia sunt însă jenante. Un fake news evident, care nu are ce căuta la pupitrul unei instituţii serioase”, susţine prefectul municipiului Bucureşti.
Rareş Hopincă afirmă că Tribunalul Bucureşti este instanţa competentă, iar cererea pe care a depus-o se va judeca acolo.
- ”Modul în care este organizat Tribunalul, pe secţii, este o chestiune internă, administrativă, care nu poate afecta judecarea dosarului. În administraţia publică, două dintre cele mai importante valori sunt responsabilitatea şi asumarea. În cazul în care instanţa va constata că amenda anunţată de primar în urmă cu două săptămâni este fantasmagorică şi nu are temei legal, eventualele despăgubiri ar trebui să fie plătite de persoana fizică Nicuşor Dan, nu de toţi bucureştenii”, a mai transmis prefectul.
Fostul primar general, Gabriela Firea, și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, sunt cei care au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare a celor 12 ha din Parcul IOR să fie anulată, a declarat primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută joi, ca reacție la protestul organizat de PSD, în frunte cu Robert Negoiță, în fața Primăriei Capitalei, pentru salvarea spațiului verde.
Nicușor Dan a explicat de asemenea de ce nu a atacat dispoziția de retrocedare și a declarat că prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a depus cererea de anulare a dispoziției la instanța greșită.
- „A fost anunțată cu mare tamtam această acțiune a Prefectului, noi în sfârșit facem ceva pentru parcul IOR, atacăm în instanță decizia de retrocedare. Vreau să vă arăt expertiza juridică pe care o echipă de avocați a făcut-o pentru noi și acțiunea prefectului. Ca să vedem cine face administrație și cine face circ. Și mai mult de atât, nu a nimerit instanța, s-a dus la instanța necompetentă dacă vă puteți închipui. V-au chemat pe toți să spună cum sunt ei grozavi, cum salvează Parcul IOR și n-au nimerit instanța”, a spus Nicușor Dan.
Consilieri locali PSD au încercat să intervină în conferința de presă a lui Nicușor Dan, acuzându-l că nu acționează pentru salvarea Parcului IOR și nu a atacat în instanță dispoziția de retrocedare a celor 12 ha. Primarul a enumerat din nou ce a făcut și a spus că își dorește ca acțiunea Prefectului să aibă succes, dar se îndoiește de asta.
Câteva sute de persoane, în frunte cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiță au protestat joi seară fața Primăriei Capitalei, în cadrul mitingului „Împreună Salvăm Parcul IOR” organizat de Partidul Social Democrat Sector 3. Participanții au cerut primarului general, Nicușor Dan să atace în instanță decizia de retrocedare a celor 12 ha din Parcul IOR.
Reamintim că cele circa 12 hectare de spațiu verde au fost retrocedate în 2005 Mariei Cocoru, iar anul trecut, proprietarii/chiriașii au anunțat că doresc să construiască acolo un parc de distracții.
De la începutul anului 2022 până la finalul lunii august 2023, pe cele circa 12 ha retrocedate în Parcul IOR, au avut loc 15 incendii, în care au ars peste 2 ha din spațiul verde, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov la solicitarea HotNews.ro. La 11 din cele 15 incendii, cauza probabilă stabilită de pompieri este că focul ar fi pornit de la o țigară, două incendii au pornit din cauza focului pus intenționat, iar la restul de la foc făcut pe spațiul verde, care a scăpat de sub control, se arată în răspunsul transmis de pompieri la solicitarea Hotnews.ro.
Prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, a atacat recent în instanță dispoziția de retrocedare a celor circa 12 ha din Parcul IOR. Acesta a spus că a găsit mai multe elemente vădite de nelegalitate, iar retrocedarea a fost abuzivă.