Sari direct la conținut

REZULTATE ALEGERI 2024 Sociologul Gelu Duminică, despre rezultatele exit-poll: „Ierarhiile se vor păstra 99%. Potenţialul AUR de creştere era mult mai mare”

HotNews.ro
Gelu Duminica, Foto: Arhiva personala
Gelu Duminica, Foto: Arhiva personala

Sociologul Gelu Duminică a declarat, după anunţarea rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde, că ierarhiile se vor păstra, deşi scorurile finele vor suferi „nişte mici ajustări”.

„Normal că nu au cum să fie aceste rezultate cele finale, plus că la numărătoare se mai corectează marja de eroare. Însă ierarhiille acestea vor fi. La scoruri mai putem vedea nişte mici ajustări, dar la ierarhii asta este 99%”, a spus Gelu Duminică, pentru Agerpres.

Sociologul a caracterizat drept „un lucru îmbucurător” faptul că AUR a obţinut doar 14% din sufragiile românilor, dar devine forţa politică numărul doi în momentul de faţă.

„Faptul că AUR a crescut în patru ani de la 9% doar la 14% e şi un lucru îmbucurător, pentru că potenţialul lor de creştere era mult mai mare. Şi iată, acesta este un argument pentru care avem PSD/PNL împreună. Pentru că asta au spus ei că aceste alegeri au fost despre «hoţi» versus «extremişti» în mentalul public”, a precizat Gelu Duminică.

„Şi chiar eu însumi am spus că voi vota imaginea «hoţilor», decât imaginea «extremiştilor». Şi atunci, cam toată lumea a venit aşa. Dacă cele două partide candidau independent, sigur scorul AUR ar fi fost mult mai mare. Însă AUR e într-o marjă normală, o creştere de 5% în ultimii patru ani, Doamne ajută să fie aşa la final. Însă, totuşi, e forţa politică numărul doi în momentul de faţă. Trebuie să luăm foarte în serios”, a susţinut sociologul.

„Doar o încălzire pentru ce urmează”

El a arătat, însă, că până la alegerile generale „se mai pot întâmpla multe”.

„Asta e doar o încălzire pentru ceea ce urmează, un indicator de etapă, dar nimic mai mult. Adică să nu credem că asta va fi peste şase luni când vor fi alegerile” parlamentare, a spus sociologul.

„Nu avem un lider unificator la nivel european”

Gelu Duminică este de părere că rezultatele la nivel european vor schimba „foarte probabil”.

„Foarte probabil, pentru că Europa nu se simte foarte bine. În Austria au câştigat extremiştii, din câte am văzut în presă. Şi în Germania şi Franţa extremiştii erau foarte sus. Rămâne de văzut ce va fi la nivel european, însă, cu siguranţă, politica se va schimba serios în viitoarea perioadă. Vocile acestea, care, până acum, erau considerate «rebele», vor fi din ce în ce mai puternice şi vor avea şi o forţă de reprezentare mult mai mare în Parlamentul European. Asta e fără putinţă de tăgadă”, a adăugat el.

„Nu avem un lider unificator la nivel european, cum a fost, la un moment dat, Merkel, ultimul lider puternic. Macron încearcă, dar nu are anvergura şi susţinerea celorlalte state. Lucrurile se joacă, dar, cu siguranţă, lucruri bune nu ne aşteaptă la nivel european. Rămâne de văzut care sunt scorurile finale, însă ce ştim clar în momentul de faţă este că forţele extremiste vor avea o reprezentare mult mai mare”, a detaliat Gelu Duminică.

În opinia sociologului, schimbările de discurs de la nivel european spre statele membre, spre România, vor fi „semnificative” în următoarea perioadă, lucru care va genera din nou „repoziţionarea statelor naţionale”.

„Construcţia asta europeană îşi va da examenul de maturitate şi vom vedea ce va ieşi de aici. Însă lucruri bune nu vor ieşi sută la sută, dacă noi nu vom înţelege că trebuie să ne învăţăm lecţiile trecutului. Rămâne de văzut ce va fi, însă scorurile… Cum să spun, în România, faptul că AUR are doar 14% e un mare eşec, pentru că, în sondaje erau la 20% acum câteva luni”, a mai spus Gelu Duminică.

„Totuşi, (AUR) e peste USR. Aici trebuie să înţeleagă USR ce are de înţeles, da, faptul că devine un partid marginal în viitorul foarte apropiat, dacă nu înţelege că nu poate să se adreseze doar unor elite, ci trebuie să aducă în interiorul său şi discurs pentru marea masă a societăţii. Altfel, rămâne un partid de elită, cum să spun eu, «corporatişti» cum sunt numiţi mulţi dintre ei, dar care nu a reuşit niciodată să-şi depăşească acest statut de al treilea partid din România. Poate chiar al patrulea, în viitorul apropiat”, a punctat sociologul.

Lista de candidaţi a coaliţiei PSD-PNL la alegerile europarlamentare a întrunit 53% din voturile alegătorilor, în timp ce candidaţii AUR au obţinut 15% din sufragii, iar cei ai Alianţei Dreapta Unită (ADU) 11%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde, aceste date fiind valabile centralizării de la ora 22:00, la închiderea urnelor.

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a obţinut 5%.

Potrivit sondajului, Partidul S.O.S. România a obţinut 4%, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) – 3 %, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – 3%, candidaţi independenţii – 4%, iar celelalte partide 2%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro