Sari direct la conținut

Saga votului uninominal la romani. Cine l-a propus, cine l-a sustinut si cum l-au calificat politicienii de-a lungul vremii

HotNews.ro

Sistemul de vot uninominal intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor a adus in Parlament 117 parlamentari in plus fata de legislatura trecuta si a readus in discutie introducerea votului uninominal pur. Sustinut de Traian Basescu in 2007 si respins vehement atunci de PSD si PNL, proiectul votului uninominal pur a fost luat din nou in calcul de PNL in 2010, pentru ca in mai 2012 Victor Ponta si Crin Antonescu sa sustina introducerea votului uninominal majoritar intr-un singur tur.

Istoria votului uninominal pur in dezbaterile partidelor politice

Traian Basescu

Traian Basescu

Foto: Presidency.ro

Introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare a fost unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute de-a lungul anului 2007. In acest an au fost aduse in discutie propunerile legislative pe tema schimbarii sistemului electoral depuse in Parlament de PSD, PNL si PC inca din 2002 (Vezi aici o sinteza a propunerilor celor trei partide), iar Traian Basescu avansa ideea unui vot uninominal pur in doua tururi.

Tot in 2007 a fost adus in discutie si proiectul propus de Asociatia Pro Democratia privind votul uninominal. Acesta prevedea un sistem de votare mixt, in care jumatate din parlamentari sunt alesi in mod direct, iar restul mandatelor sunt impartite la nivel regional, judetean sau local. Proiectul aducea ca noutate colegiul uninominal. Vezi aici pe larg despre acest proiect

Cristian Parvulescu

Cristian Parvulescu

Foto: Agerpres

Asociatia Pro Democratia a invitat in repetate randuri partidele politice la discutii pe aceasta tema, iar rezultatul negocierilor a fost votul uninominal mixt prin compesare.

In iulie 2007, liderii PSD si-au nuantat pozitia fata de acest proiect. Mircea Geoana s-a declarat „suporterul modelului german, adica alegerea Senatului prin vot majoritar in doua tururi si a Camerei Deputatilor prin vot mixt. Victor Ponta se retrage din comisia electorala declarandu-se partizanul votului uninominal pur, iar Cristian Diaconescu ne informeaza ca e buna si varianta Pro Democratia, in lipsa de altceva”, scria presa la acea vreme.

Dupa intensificarea „razboaielor intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria”, Traian Basescu a abandonat proiectul Pro Democratia, spunand ca acesta nu va duce la o schimbare semnificativa a clasei politice. Basescu a anuntat ca sustine introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin si a semnat decretul pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema, referendum care a avut loc pe 25 noiembrie 2007, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

Foto: AGERPRES

Referendumul sustinut de Traian Basescu in 2007 a fost invalidat, pentru ca la urne au fost prezenti doar 26,45% dintre alegatori, in timp ce legea spunea ca referendumul din seria din care face parte uninominalul este validat numai daca la urne se prezinta jumatate plus unu din totalul electorilor.

Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru in 2007, s-a declarat impotriva referendumului pentru votul uninominal. In paralel cu demersul presedintelui, Guvernul si-a asumat raspunderea – in octombrie 2007 – pentru proiectul propus de Asociatia Pro Democratia, iar Parlamentul a adoptat aceasta lege in aceeasi luna (Sursa).

Pe scurt, uninominalul propus de Traian Basescu prevedea urmatoarele:

  • Pentru a fi declarat castigator, un candidat trebuie sa obtina o majoritate absoluta in primul tur de scrutin.
  • Daca nu obtine majoritatea absoluta, se organizeaza un al doilea tur intre primii doi clasati.
  • Castigator este cel care aduna cele mai multe voturi in urma celui de-al doilea tur.
  • Acest proiect introduce circumscriptiile electorale uninominale, adica cu un singur mandat de deputat sau senator.

Pe scurt, uninominalul propus de Pro Democratia si sustinut de Calin Popescu Tariceanu:

  • Este vorba despre un sistem uninominal cu compensare pe liste si care are ca pion principal un singur tur de scrutin
  • Jumatate dintre mandate se distribuie in mod direct la nivelul circumscriptiilor uninominale
  • Celelalte mandate se repartizeaza la nivelul circumscriptiei electorale
  • Obiectivul: asigurarea unei relatii proportionale intre suportul electoral de care beneficiaza un partid la nivel de circumscriptie si numarul de mandate care ii revin din circumscriptia respectiva

Pe 21 noiembrie 2007, Traian Basescu a contestat la Curtea Constitutionala legea asumata de Guvern si a anuntat ca refuza sa o promulge pana la decizia finala a CCR (Sursa).

Crin Antonescu

Crin Antonescu

Foto: captura Antena 3

La acea vreme, Crin Antonescu spunea despre sistemul uninominal mixt ca „are avantajul unei formule echilibrate, care introduce si alegerea directa de catre cetateni, in vot uninominal, salvand in acelasi timp si criteriul reprezentativitatii, adica evitand situatia in care partide care iau 15-20% si, teoretic, chiar mai multe dintre voturile cetatenilor romani sa nu fie reprezentate in parlament” (Sursa).

In decembrie 2007, Curtea Constitutionala a admis contestatia presedintelui si a decis ca trei articole din Legea privind alegerile parlamentare, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, sunt neconstitutionale. Potrivit judecatorilor CCR, doua articole „instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct, nemijlocit de catre alegatori (Sursa).

Legea s-a reintors in Parlament unde in martie 2008 partidele politice, in special printr-o intelegere intre PNL si PSD, au schimbat legea introducand sistemul uninominal de vot intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor (Sursa).

Reactii politice dupa adoptarea Legii Uninominalului, in martie 2008

Anghel Stanciu

Anghel Stanciu

Foto: Agerpres

Anghel Stanciu, PSD

„Este o zi importanta in Parlament, pentru PSD si pentru mine, care, impreuna cu colegul Voicu, suntem artizanii acestui vot. Romania ar fi a cincea tara din UE ce nu mai are vot pe lista. Sistemul nu este perfect, dar ofera sanse egale tuturor. Toti sunteti pe primul loc la start, regret ca nu s-a gasit o solutie prin care sa fiti pe primul loc toti si la linia de sosire”.

Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu

Foto: Rompres

Bogdan Olteanu, PNL

„Sper sa nu se mai caute chitibusuri constitutionale acolo unde probabil nu sunt, sper ca presedintele sa promulge legea cat mai repede.”

Cristian Radulescu

Cristian Radulescu

Foto: AGERPRES

Cristian Radulescu, PD-L

„PD-L vede acum plecat vaporul acestui sistem uninominal. Este un prim pas, vor mai fi, evident, niste modificari pe parcurs, oricum este foarte important ca proiectul a fost votat in acest moment. Mai devreme sau mai tarziu ajungeam aici. Sa trecem la aplicarea legii asa cum este cat mai curand”.

Marton Arpad, UDMR

Marton Arpad, UDMR

Foto: AGERPRES

Marton Arpad, UDMR

„UDMR s-a abtinut de la vot pentru ca prin acest sistem nu isi alege poporul reprezentantii, ci niste sisteme matematice. 98% dintre romanii din strainatate raman fara drept de vot si ma refer aici la cei care nu lucreaza cu acte legale in strainatate si nu au acel tip de pasaport de cetatean roman cu domiciul in strainatate”.

Dragos Dimitriu

Dragos Dimitriu

Foto: Agerpres

Dragos Dumitriu, PC

„Vreau sa-mi felicit colegii pentru tenacitatea cu care au militat pentru o lege curata. Am remarcat ca legea a fost adoptata la 31 de ani de la marele cutremur din 1977. De atunci Ceausescu a innebunit. Sa fim foarte atenti pentru ca daca nu vom colabora toti riscam sa o luam intr-o directie la fel de periculoasa”.

Discutiile despre uninominal au reinceput dupa alegerile parlamentare din 2008.Atunci sistemul uninominal mixt si-a aratat lacunele, fiind parlamentari care nu au intrat in Parlament desi luasera primul loc.

In 2010, PSD si UDMR pledau pentru trecerea la sistemul mixt (uninominal cu compensare pe lista de partid), in timp ce PNL sustinea uninominalul majoritar in doua tururi – sistemul propus de Basescu in 2008 si refuzat de liberali la acea vreme (Sursa).

Reactiile liderilor politici in 2010 referitor la uninominal (Sursa)

Cristian Radulescu, PDL

A criticat actualul sistem de vot, introdus la alegerile parlamentare din 2008, pe motiv ca „niciodata n-au fost atatea cheltuieli ca atunci, cand a proliferat fenomenul coruptibilitatii acceptate”. „Partidele au perceptia ca sistemul actual nu este foarte grozav. Putem sa dam o sansa sistemului uninominal, sa vedem cum se slefuieste. Sunt si altii, o pondere destul de insemnata, care doresc intoarcerea la sistemul de liste”.

Mihai Voicu

Mihai Voicu

Foto: AGERPRES

Mihai Voicu, PNL

„Cred ca trebuie sa incercam sa avem o mai mare coerenta in utilizarea sistemelor electorale in Romania” (anterior acestei declaratii, PNL decisese la sedinta Delegatiei Permanente sa sustina modificarea Legii electorale in sensul introducerii votului uninominal majoritar in doua tururi pentru Parlament – n.red.). „S-ar putea sa fim nevoiti sa facem o alegere care sa nu aiba cale de mijloc, poate. Noi admitem la PNL ca nu vom modifica de capul nostru sistemul elecotral, si nici o majoritate nu e bine sa o faca, ci pe baza consensuala. Dar o dezbatere trebuie inceputa”.

Marton Arpad, UDMR

A criticat sistemul de vot introdus in 2008, pe motiv ca „s-a deteriorat dezbaterea parlamentara” si ca „problema majora a acestei legi este ca are un sistem mixt cu o compensare inadecvata”. „Este un sistem ruleta. Partidul nu poate concepe, si nici electoratul, asupra a ceea ce va intra in Parlament. Daca mergem pe sistemul mixt, atunci compensarea sa se faca pe lista. Sa existe o proportie de colegii uninominale, care sa fie luate ori prin sistemul majoritar, in doua tururi, si compensarea pe lista”.

Adrian Nastase

Adrian Nastase

Foto: Hotnews

Adrian Nastase, presedintele Consiliului National PSD in 2010

„Am constatat toti falimentul acestui sistem electoral”. „Parlamentul s-a deprofesionalizat, au venit multi oameni lipsiti de experienta politica, au devenit masa de manevra. (…) Lista de compensare de care vorbea Marton Arpad este absolut esentiala. Ne indreptam mai curand spre un sistem mixt, care sa asigure prin acest mecanism de vot uninominal, dar compensat cu lista nationala (…) Nu ne putem intoarce la vot pe lista fara oprobiul opiniei publice. Varianta oarecum acceptata va fi acest sistem mixt, de vot compensatoriu pe lista.”

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: Consiliul European

Victor Ponta, PSD

Sistemul in vigoare a permis „fauda multipla” si „a iesit mult mai rau decat propusese domnul Parvulescu”, din cauza fraudelor de informare, de organizare si a fraudelor din Parlament. „Ce a spus domnul Nastase e cel mai important. Daca procesul electoral va fi doar o licitatie in care cine da mai multi bani castiga voturile, atunci vom ajunge la partid unic si parlament unic”.

La inceputul anului 2012, HotNews.ro scria ca modificarea sistemului de vot si redesenarea colegiilor uninominale sunt printre marile provocari ale acestui an. „La nivel oficial, PDL si UNPR au sustinut votul uninominal pur, dar neoficial merg pe varianta sistemului mixt, adica revenirea partiala la liste. UDMR a insistat pe fata introducerea unui sistem mixt: jumatate vot uninominal, jumatate pe lista de partid. (…) Si PSD este direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii resping din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur, Adrian Nastase si Victor Ponta pledau inca de acum un an pentru prima varianta”, se arata in analiza HotNews.ro.

In aprilie 2012, cand PDL era inca la putere, democrat-liberalii au dezbatut in interiorul partidului avantajele si dezavantajele introducerii unui sistem uninominal pur, concluzia fiind ca PDL sustine mentinerea actualului sistem electoral, pentru ca exista riscul ca alegerea uninominala sa le diminueze sansele semnificativ, scria atunci HotNews.ro.

22 mai 2012: Legea votului uninominal majoritar intr-un singur tur a fost adoptata de Parlament

In 2012, dupa caderea guvernului Ungureanu, PSD a reluat tema introducerii votului uninominal pur, intr-un singur tur de scrutin. In 22 mai 2012, Parlamentul a adoptat – cu 180 de voturi „pentru”, 30 de voturi „impotriva” si 26 de abtineri (deputatii UDMR) – proiectul de lege „Ponta-Antonescu” privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur.

Conform proiectului initiat de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu, ar fi fost declarati invingatori cei care ar fi reusit sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candidau. Totodata proiectul de lege majora numarul de parlamentari cu maximum 10 prin introducerea unui amendament conform caruia in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primeasca un mandat de parlamentar in plus.

Proiectul elimina si pragul electoral de 5%, fapt care le-ar fi permis candidatilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid. „De aceasta modificare este direct avantajat UNPR care la nivel national nu ar fi reusit sa treaca pragul electoral”, scria HotNews.ro.

„Legea Ponta-Antonescu” a fost criticata de reprezentantii societatii civile. Aproximativ 50 de reprezentanti ai unor ONG-uri au cerut respingerea proiectului USL. Printre cei care au participat la protestul impotriva legii Ponta-Antonescu s-au numarat reprezenanti ai Asociatiei Pro Democratia, APADOR CH, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.

Reactiile liderilor politici

Crin Antonescu

Crin Antonescu

Foto: Agerpres

Crin Antonescu, presedintele PNL:

Votul uninominal pur „ofera sansa unei majoritati solide in viitor si este practicat de tari cu democratie veche si eficienta precum Marea Britanie”. „In legatura cu acest proiect pe care l-am initiat impreuna cu dl deputat Victor Ponta exista deja o discutie publica destul de incinsa (…) Este o formula de vot practicata de Marea Britanie de foarte multa vreme, fara ca cineva sa puna vreodata la indoiala soliditatea si eficienta democratiei parlamentare britanice”.

Mircea Toader

Mircea Toader

Foto: Agerpres

Mircea Toader, PDL:

„PDL va vota proiectul de lege privind votul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin daca se accepta introducerea pragului electoral de 5% si reducerea numarului de parlamentari la 300. Daca aceste amendamente sunt introduse noi vom vota proiectul de lege cu toate problemele lui”.

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor

Foto: Agerpres

Kelemen Hunor, UDMR:

„Functiona foarte bine acel vot pe lista care pana in 2008 a asigurat o reprezentare parlamentara in Romania. Dintr-o demagogie intinsa pana la limita ati schimbat acest sistem parlamentar si ati adoptat un sistem mai prost, mai putin functional decat era pana in 2008. Acum propuneti un sistem care va fi si mai prost si mai rau ca toate.”

Varujan Pambuccian

Varujan Pambuccian

Foto: AGERPRES

Varujan Pambuccian, minoritati nationale:

„De data asta o sa votam proiectul asta de lege pentru ca este foarte bine sa ducem lucrurile pana la ultima lor consecinta, ca dupa aceea sa intelegem ca poate ar trebui sa regandim sistemul, sa cautam o cale echilibrata in care puterile din stat sa se poata amenda in mod real unele pe celelalte, in care partidele sa devina institutii puternice, in care politica sa devina o chestiune facuta cu mult profesionalism”.

Pe 31 mai, PDL a contestat legea la Curtea Constitutionala legea privind votul uninominal (Sursa).

Pe 27 iunie, Curtea Constitutionala a admis in unanimitate contestatia PDL si a decis legea votului uninominal pur neconstitutionala.(Sursa) In aceeasi zi, Curtea Constitutionala a decis si ca presedintele reprezinta tara la Consiliul European si ca modificarea Legii Educatiei Nationale care facilita desfiintarea universitatilor private de catre fondatori si trecerea patrimoniului in mainile acestora este neconstitutionala.

Doi lideri marcanti ai PSD au atacat imediat Curtea Constitutionala. Primul a fost Victor Ponta, care i-a acuzat pe judecatorii CCR ca indeplinesc ordinele lui Basescu. Al doilea a fost ministrul Justitiei, Titus Corlatean, care a declarat la Romania TV ca Augustin Zegrean si Iulia Motoc, judecatori la CCR, ar fi incompatibili (Sursa).

Pe 1 iulie, Victor Ponta declara la Antena 3 ca decizia CCR pe uninominal este „de neinteles”. „O prostie mai mare din partea PDL nu cred ca au facut pana acum. Principalul partid de opozitie nu va fi PDL, va fi PP-DD”, sustinea prim-ministrul (Sursa).

A doua zi, senatorul PSD Ilie Sirbu a depus la Biroul Permanent al Senatului o cerere din partea senatorilor USL pentru organizarea unei sesiuni extraordinare in perioada 3-6 iulie. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii USL intentionau sa propuna o noua legea a votului uninominal si chiar sa amane alegerile parlamentare (Sursa).

9 decembrie 2012 – Alegeri parlamentare:USL obtine o victorie zdrobitoare, ARD obtine un singur mandat de parlamentar cu majoritatea voturilor, iar UDMR a fost la limita sa nu treaca de pragul de 5%

Alegerile din 9 decembrie aduc in Parlament in legislatura 2012-2016 un numar de 588 de parlamentari, cu 117 parlamentari mai mult decat in legislatura trecuta. USL a obtinut o victorie zdrobitoare impotriva ARD si PPDD la alegerile parlamentare in aproape toate judetele din tara, ARD nu a castigat nici un colegiu, iar Eugen Tomac este singurul candidat ARD care a obtinut mandatul de parlamentar fara sa astepte redistribuirea.

UDMR a obtinut cel mai slab scor din istoria Uniunii, la limita ratarii Parlamentului, iar liderii PDL, inclusiv presedintele Vasile Blaga, au intrat in Parlament prin redistribuire.

In urma rezultatului care a dus la majorarea numarului de parlamentari, prim-ministrul Victor Ponta a declarat in repetate randuri ca „CCR nu ne-a lasat sa micsoram numarul de parlamentari”. Joi, 13 decembrie, premierul a declarat la Bruxelles ca „am votat o lege care trimitea in Parlament doar pe cei care au castigat colegiile. CCR nu ne-a lasat. Este obligatoriu sa reducem numarul de parlamentari, de asta m-a speriat comunicatul CCR, daca nu sunt fix 300 nu ne lasa?”

Ponta a facut referire la comunicatul Curtii Constitutionale din aceeasi zi, in care judecatorii CCR au amintit argumentele pentru care, in luna iunie, au declarat neconstitutionala legea uninominalului pur. Legea sustinuta de Ponta si Antonescu prevedea majorarea numarului de parlamentari cu aproximativ 10, iar Curtea a argumentat ca acest lucru este contrar vointei exprimate de popor la referendumul din 2009, cand majoritatea a votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300.

Joi, prim-ministrul Victor Ponta a declarat urmatoarele:

„In sesiunea februarie – iunie trebuie facut un forum parlamentar, cu specialisti, care sa vina cu o propunere, iar in cazul legii electorale, e clar ca trebuie sa renuntam la legea actuala, si sper sa ne lase CCR, si atunci trebuie sa renuntam de acum si sa adoptam unul dintre cele trei sisteme: lista, foarte hulita, ori facem uninominal pur, majoritar, dar acolo PDL nu va accepta, ori facem sistemul mixt cu jumatate colegii, jumatate pe lista.

Si in sistemul mixt german se dubleaza colegii, cu opt, ultima data, daca nu ma insel. E clar ca in primavara trebuie sa decidem care e sistemul, cel actual s-a dovedit un esec, nimeni nu s-a asteptat sa ajungem la situatia din 2012, cand ne-am dat seama ce se intampla. Nu ne-a lasat CCR. Nu pretind ca au stiut ce o sa se intample, dar ei nu ne-au lasat sa micsoram numarul de parlamentari”.

Traseul Legii nr. 35/2008 in Parlament

Proiectul de lege pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului a fost inregistrat la Senat in august 2007 avandu-i ca initatori, printre altii, pe Victor Ponta, Valeriu Zgonea (PSD), Mihai Voicu (PNL), Adrian Valentin Iliescu (PDL) si Sergiu Andon (PC). In decembrie 2007 proiectul a fost adoptat de Senat, in martie 2008 a fost adoptat de Camera Deputatilor si tot in martie a fost promulgat de presedintele Traian Basescu. Vezi aici Traseul proiectului legislativ in Parlament pana la transformarea lui in Legea nr. 35/2008 si citeste aici modificarile care au fost aduse in timp acestei legi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro