Sari direct la conținut

VIDEO Alegeri SUA: Biden şi Trump străbat Midwest-ul cu patru zile înainte de scrutinul prezidenţial / Texasul îşi depăşeşte în votul anticipat prezenţa la urne din 2016

HotNews.ro
Trump versus Biden, Foto: Profimedia Images
Trump versus Biden, Foto: Profimedia Images

Candidatul democrat pentru fotoliul de la Casa Albă Joe Biden şi-a accelerat puternic campania vineri, cu patru zile înainte de scrutin, prin trei mitinguri în Midwest, unde se duce şi Donald Trump, în speranţa reeditării scorurilor-surpriză bune din 2016, relatează agenția AFP, preluată de News.ro.

„Vom lucra până în ultimul moment pentru a câştiga fiecare vot”, a declarat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama înainte să plece în Iowa, Minnesota şi Wisconsin – trei state din Midwest-ul industrial şi rural, care deţin în parte cheia scrutinului.

Cum Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, domină în media sondajelor naţionale, alegerile prezidenţiale americane se joacă într-o mână de state în care diferenţa faţă de Donald Trump este mai mică.

Democratul pare să vrea să nu repete greşeala lui Hillary Clinton din 2016, acuzată de faptul că a ignorat statele care votează cu democraţii de decenii, precum Wisconsin, unde nu şi-a făcut campanie.

Adversarul său republican a învins-o cu 0,7 puncte procentuale în acest stat şi cu 0,2 puncte procentuale în Michigan.

Fiecare vot contează, aşadar, la 3 noiembrie, iar atât democraţii, cât şi Donald Trump, ştiu acest lucru.

Preşedintele american în exerciţiu are un program ţintit în Midwest vineri, cu vizite prevăzute în Michigan, Minnesota şi Wisconsin.

Un amestec de regiuni miniere, agricole şi de oraşe cosmopolite, Minnesota nu a mai votat cu un republican din 1972, însă Donald Trump a urmat-o îndeaproape pe Hillary Clinton în 2016. El speră să înscrie de această dată.

”Sunteţi îngrijorat?” în acest stat, l-a întrebat vineri un jurnalist pe Joe Biden. ”Nu”, i-a răspuns democratul, care este creditat cu un avantaj în sondaje. ”Dar nu iau nimic de-a gata”, a adăugat el.

Biden se întoarce în Iowa

În pofida pandemiei, care s-a soldat cu aproape 230.000 de morţi în Statele Unite, Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, îşi multiplică mitingurile în aer liber, cu sute de spectatori care nu poartă adesea mască de protecţie.

Vindecat de Covid-19, el susţine discursuri energice lungi, lăudându-şi bilanţul economic şi afirmând că vede ”lumina de la capătul tunelului” în criza sanitară.

Joe Biden susţine, din contră, o campanie mult mai retrasă.

După săptămâni de izolare în fieful său din Wilmington, în Delaware, el şi-a reluat deplasările la sfârşitul lui august, însă îşi limitează mitingurile la câteva sute de invitaţi. Unor observatori nu le-a venit să creadă când şi-a petrecut câteva zile acasă, cu două săptămâni înainte de scrutin.

Programul neobişnuit de încărcat al candidatului democrat de vineri a devenit ţinta ironiei trumpiştilor, care l-au comparat cu o zi normală a furtunosului preşedinte.

Joe Biden, care respectă riguros gesturile-barieră, denunţă gestionarea pandemiei de Covid-19 de către rivalul său.

Prin mitingurile sale, Donald Trump ”propagă şi mai mult nu doar (noul) coronavirus, el propagă disensiunea şi discordia”, a tunat el joi, prezentându-se din nou drept un unificator.

În Iowa, el participă la un miting „drive-in” la Des Moines, vineri după-amiaza (ora locală), iar apoi se duce la Saint Paul, capitala Minnesotei, la un alt discurs în faţa susţinătorilor săi în maşină, iar în final la Milwaukee, un oraş important din Wisconsin.

Donald Trump a obţinut o victorie detaşată în Iowa în 2016, dar de această dată acest stat agricol pare în joc. Este prima oară când Joe Biden se întoarce în acest stat de la scorul slab pe care l-a obţinut în alegerile primare democrate, în februarie.

Participare record la votul anticipat în Texas

Partenera sa de cursă Kamala Harris participă la trei adunări în Texas.

Acest mare stat conservator nu a mai votat cu un candidat democrat la Casa Albă din 1978. Însă, în baza scorurilor strânse în sondaje şi unei mobilizări-record, democraţii speră la o victorie.

Prin exprimarea a nouă milioane de buletine de vot, numărul voturilor anticipate în Texas a depăşit, cu patru zile înainte de alegeri, numărul total al voturilor exprimate în 2016.

Texasul – cu 38 de mari electori din cei 270 necesari obţinerii fotoliului la Casa Albă în acest sistem de sufragiu universal indirect într-un tur – ar putea să răstoarne situaţia.

Democratul se duce sâmbătă, împreună cu fostul preşedinte Barack Obama, în Michigan, pentru a vorbi, potrivit echipei sale de campanie, despre ”cum să-i unească pe americani pentru a răspunde crizelor care lovesc ţara”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro