Posibilă interzicere a iPhone-ului în administrațiile chineze: Cotația acțiunilor Apple scade
Acțiunile Apple, cea mai mare capitalizare bursieră din lume, au scăzut joi cu aproape 3% în urma unor informații potrivit cărora China a interzis utilizarea iPhone în anumite departamente guvernamentale și companii de stat, potrivit AFP.
Dacă vor fi extinse, astfel de măsuri ar reprezenta o provocare pentru producătorul iPhone, având în vedere că China nu este doar cea mai mare piață de desfacere a sa în străinătate, ci și, în mare măsură, principalul său centru de producție.
Miercuri, pe Wall Street, acțiunile firmei din Cupertino și-a văzut redusă capitalizarea bursieră cu peste 100 de miliarde de dolari într-o singură ședință.
Titlurile au închis în scădere cu 3,58%, la 182,91 dolari, reprezentând o capitalizare de piață de 2,749 miliarde de dolari.
În jurul orei 15.55, prețul acțiunilor era în scădere cu 3,33%, la 176,82 dolari.
Un articol publicat miercuri în Wall Street Journal a relatat că autoritățile au interzis angajaților din agențiile guvernamentale să folosească iPhone-uri la locul de muncă sau chiar să ia cu ei smartphone-uri Apple la serviciu.
Întrebată joi de AFP, Apple nu a făcut încă niciun comentariu.
„Creșterea Apple depinde foarte mult de China, iar dacă represiunea Beijingului se intensifică, acest lucru ar putea pune o mare problemă pentru o serie de companii tehnologice care depind și ele de China”, a declarat Edward Moya, analist la Oanda.
Investitorii sunt îngrijorați că restricțiile chinezești vor împiedica perspectivele de venituri ale Apple.
Cu toate acestea, pentru Dan Ives de la Wedbush, prezența iPhone-urilor în birourile guvernamentale chineze reprezintă doar o mică parte din piața Apple din China.
„În cel mai rău caz, ar viza 500.000 de dispozitive din cele aproximativ 45 de milioane care vor fi vândute în China în următoarele 12 luni”, a declarat analistul.
Aceste măsuri ale Chinei intervin în contextul în care Beijingul a cerut deja guvernului său central, în 2022, să schimbe echipamentele informatice de marcă străină cu calculatoare „made in China”, potrivit presei.
La sfârșitul anului trecut, administrația Biden a introdus noi controale la exporturi menite să limiteze capacitatea Beijingului de a cumpăra și de a fabrica cipuri de înaltă performanță utilizate în aplicații militare.
Până joi dimineață, Casa Albă nu comentase decizia autorităților chineze. (foto: Ifeelstock, Dreamstime.com)