Sari direct la conținut

Cât de îndreptățiți sunt americanii să acuze că noul coronavirus a plecat dintr-un laborator din China / Ce este cu adevărat Institutul arătat cu degetul de SUA

HotNews.ro
Cât de îndreptățiți sunt americanii să acuze că noul coronavirus a plecat dintr-un laborator din China / Ce este cu adevărat Institutul arătat cu degetul de SUA

În vârful unui deal din Wuhan, există un laborator de virusologie conceput cu ajutorul Franței și care hrănește suspiciunile americanilor cu privire la originea Covid-19, care a apărut în această metropolă din centrul Chinei în decembrie, relatează AFP.

Cei mai mulți cercetători cred că noul coronavirus a fost transmis oamenilor cel mai probabil de animale. În acest sens, piața din Wuhan a fost acuzată că vinde animale sălbatice vii și de aici ar fi pornit toată pandemia.

Dar existența la câțiva kilometri a institutului de virusologie a hrănit luni de zile ipoteza că a scurs SARS-CoV-2 prin instalațiile sale sensibile.

După câteva articole din presă, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a evocat săptămâna aceasta o anchetă privind această teorie, care nu este în acest moment bazată pe nimic concret.

Ce este acest institut?

Potrivit cotidianului Washington Post, Ambasada Statelor Unite la Beijing, după numeroase vizite la institut, a alertat autoritățile americane în 2018 cu privire la măsuri de securitate aparent insuficiente în laboratorul care a studiat coronavirusul de la lilieci.

Canalul american Fox News, citând surse anonime, a incriminat laboratorul P4 (clasa patogenă 4) din cadrul acestui institut. Este o instalație cu securitate ridicată care găzduiește cele mai periculoase virusuri cunoscute – precum Ebola.

Acest spațiu a fost creat în colaborare cu Franța și permite cercetarea, având ambiția de a descoperi cum se poate reacționa rapid la apariția bolilor infecțioase.

Cu un cost de aproximativ 40 de milioane de euro, laboratorul a fost finanțat de către China. Cercetătorii sunt în absolută izolare. Există mai puțin de 30 P4 în lume, dintre care jumătate sunt în SUA.

Institutul din Wuhan are, de asemenea, cea mai mare colecție de tulpini de virus din Asia, cu 1.500 de specimene diferite, potrivit site-ului.

Deși presa americană menționează mereu P4, coronavirusurile sunt studiate mai degrabă în teorie în P3, un tip de laborator pe care institutul îl are.

Institutul a refuzat să comenteze pentru AFP, la fel și cercetătorul francez care lucrează acolo.

Astfel încât AFP nu a putut confirma în mod oficial că coronavirusurile au fost studiate acolo înainte de epidemie.

Este Institutul sursa coronavirusului?

Nimic nu permite să spunem asta.

Washington Post și Fox News citează surse anonime care și-au exprimat îngrijorarea privind o posibilă scurgere accidentală a virusului.

Potrivit canalului de televiziune, pacientul zero de la originea pandemiei ar putea fi un angajat al institutului, care ulterior ar fi răspândit patogenul în Wuhan.

Întrebat despre această ipoteză, președintele american Donald Trump a spus că aude ”din ce în ce mia mult despre această poveste”. Potrivit acestuia, ipoteza face obiectul unei ”analize extrem de aprofundate” la Washington.

Mai multe teorii care incriminează Institutul din Wuhan au înflorit în ultimele luni pe internet.

Institutul a publicat în februarie un comunicat de presă în care nega zvonurile.

De asemenea a declarat că a primit pe 30 decembrie eșantioane ale virusului necunoscut atunci și care circula în Wuhan, a secventat genomul pe 2 ianuarie și apoi a transmis informația Organizației Mondiale a Sănătății pe 11 ianuarie.

OMS a confirmat într-adevăr că a primit secventarea genomului pe 11 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe, Zhao Lijian, a respins vineri acuzațiile americanilor împotriva institutului.

Ce spun cercetătorii?

Mulți cercetători cred că noul coronavirus a luat naștere la lilieci. Ei cred că, cu toate acestea, a fost transmis unei alte specii înainte ca el să ajungă la om.

Cercetătorii chinezi susțin că pangolinul este animalul intermediar.

Studii publicate de alți cercetători chinezi susțin că primul pacient nu a frecventat piața din Wuhan, incriminată.

”Originea epidemiei este încă o întrebare deschisă”, a spus Filippa Lentzos, cercetător de biosecuritate la Kings College London, pentru AFP.

Nu există nicio susținere pentru ipoteza potrivit căirea virusul a fost scurs din laborator și nu există nicio ”dovadă reală” că noul coronavirus a provenit într-adevăr din piața din Wuhan.

Citește și:

Covid-19: Teoria unui virus fabricat în laboratorul din Wuhan, avansată de controversatul Luc Montagnier (Nobel pentru medicină), este contestată puternic de cercetători

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro