Israelul intenționează să limiteze ajutorul umanitar către Fâșia Gaza după inaugurarea lui Trump
Israelul ia în considerare limitarea ajutorului umanitar către Fâșia Gaza după ce Donald Trump va ajunge la Casa Albă la sfârșitul acestei luni, în încercarea de a priva Hamas de resurse, potrivit unui oficial israelian, scrie CNN.
„Ajutorul umanitar nu ajunge în mâinile potrivite”, a declarat oficialul, care a adăugat că aceasta este una dintre „numeroasele ” opțiuni luate în considerare în prezent de Israel.
De pe 7 octombrie 2024, Israelul poartă un război în Gaza, încercând să dezmembreze Hamas din punct de vedere militar, dar afirmă că militanții își mențin puterea prin confiscarea ajutoarelor. O astfel de mișcare riscă să exacerbeze o situație umanitară deja gravă.
Organizațiile umanitare au solicitat în mod constant o creștere a cantității de ajutor umanitar care poate intra în enclava asediată, avertizând de luni de zile cu privire la riscul tot mai mare de foamete în rândul civililor.
Biroul Organizației Națiunilor Unite (OCHA) pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat marți că doar 2.205 camioane cu ajutoare au intrat în Gaza în luna decembrie, excluzând vehiculele comerciale și combustibilul.
Israelul a contestat acest număr, afirmând că nu există nicio limită privind cantitatea de ajutor care poate intra în Gaza și că peste 5.000 de camioane au intrat în cursul lunii.
Oficialii ONU spun că numărul de camioane care intrau în Gaza înainte de război era de aproximativ 500 pe zi, sau 15.000 pe lună.
Potrivit OCHA, aproximativ 91 % din cei 2,1 milioane de locuitori ai teritoriului se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută.
SUA a avertizat Israelul, dar i-a trimis arme în valoare de 8 miliarde de dolari
În octombrie, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA, administrația Biden a trimis o scrisoare guvernului israelian în care îi cerea să acționeze pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza în termen de 30 de zile sau risca să încalce legile americane care reglementează asistența militară externă, sugerând că ajutorul militar american ar putea fi în pericol.
Lista de solicitări include permiterea intrării în Gaza a cel puțin 350 de camioane pe zi, precum și punerea în aplicare a pauzelor de luptă pentru a spori fluxul și securitatea convoaielor și deplasărilor umanitare.
La o săptămână după ce Donald Trump a câștigat alegerile și termenul limită a expirat, administrația Biden a apreciat că Israelul nu blochează ajutorul, în ciuda faptului că cererile-cheie cuprinse în scrisoare au rămas nesoluționate.
Departamentul de Stat a declarat că, deși au fost necesare schimbări, s-au înregistrat progrese – astfel încât nu va exista nicio întrerupere a livrărilor de arme din SUA.
Vineri, Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul cu privire la o vânzare planificată de arme în valoare de 8 miliarde de dolari către Israel. Aceasta va fi probabil ultima vânzare de arme planificată către Israel înainte de plecarea sa de la Casa Albă, la 20 ianuarie 2025, când va fi învestit succesorul său, Donald Trump.