VIDEO Interviu cu militarul care conduce spitalul din Focșani: „Astăzi noi ne confruntăm cu un veritabil război biologic, această infecție cu SARS-CoV-2” / Imagini din spital
La spitalul județean din Focșani, acolo unde Armata a preluat controlul și a trimis medici militari care să coordoneze activitatea medicală în contextul pandemiei de coronavirus, a fost realizată o nouă zonă de Terapie Intensivă special pentru cazurile de COVID-19, în condițiile în care spitalul nu este unul exclusiv COVID, ci cel din Adjud prelua cazurile de terapie intensivă. Conducerea militară spune că, împreună cu medicii, au demarat refacerea stocurilor de materiale de protecție, de biocide și de medicamente, că au realizat un circuit epidemiologic și de triaj.
Începând cu 13 aprilie colonelul medic militar Alexandru Keresztes a preluat conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani. Conducerea militară vine de la Spitalul militar de urgență „Sf. Maria” din Brașov și i s-au alăturat și militari din garnizoana Focșani, precum și medicul epidemiolog de la Focșani, dr. Bianca Andoni.
Colonelul medic militar Keresztes a povestit într-un interviu transmis de către MApN care este situația actuală din Spitalul din Focșani și ce deficiențe au fost remediate până acum, la puțin peste o săptămână de când a fost preluată conducerea.
Printre altele, medicul militar subliniază realizarea unui circuit epidemiologic în cadrul spitalului, asigurarea perimetrului în zona unității sanitare, precum și triajul pacienților, dar și al cadrelor medicale în corturi amplasate în curtea spitalului. Kerestesz mai notează că Spitalul din Focșani nu este unul exclusiv COVID, astfel încât important este ca pacienții care ajung la spital cu alte probleme sau urgențe să poată fi testați rapid și să fie tratați în zone separate de cele unde sunt internați cei pozitivi de COVID-19.
Keresztes mai explică faptul că în momentul de față cazurile de coronavirus ce necesită Terapie Intensivă sunt tratate la Adjud, acolo unde este spitalul suport și unde au fost mutate șase paturi și șase ventilatoare, dar că intenționează să deschidă și o secție ATI special pentru pacienții cu COVID-19 și la Spitalul din Focșani.
Câteva din declarațiile făcute de col. medic-militar Alexandru Keresztes, conducătorul militar al Spitalului din Focșani:
- Am preluat într-o formulă de echipă medicală militară conducerea Spitalului Județean Focșani. Ne punem la dispoziție întreaga experiență acumulată, de-a lungul carierei noastre militare, începând cu orele de pregătire medico-militară, acele cursuri de instruire care ne vorbeau de arme biologice, despre circuitele epidemiologice, despre antidoturile care pot fi utilizate și, mai apoi, experiențele acumulate în cadrul exercițiilor naționale și multinaționale.
- Au fost variate exerciții și simulări cu această tematică, cu care , de fapt, astăzi noi ne confruntăm cu un veritabil război biologic și anume această infecție cu SARS-CoV-2.
- În primul rând dacă a fost teamă și reticență la început, și poate nu neapărat de echipa militară, ci mai degrabă teama de schimbare. Am identificat în această săptămână petrecută aici aproape zi-lumină, împreună cu colegii mei am încercat să facem o radiografie a spitalului județean.
- Ne-am axat asupra resursei umane. Au fost cazuri de pacienți din rândul personalului angajat al spitalului. Și actualmente unii dintre ei sunt internați în spitalul de infecțioase. Apoi o altă parte sunt in autoizolare la domiciliu.
- Am identificat o serie de disfuncționalități vizavi de perimetrul spitalului. Cu sprijinul colegilor de la Inspectoratul Județean de Jandarmi am reușit ca după două zile să izolăm perimetrul spitalului. Există o echipă mobilă de ordine publică care asigură perimetrul spitalului.
- Am realizat un circuit epidemiologic firesc și necesar în aceste vremuri. La momentul acesta accesul în spital se face printr-o singură poartă, accesul este controlat.
- Triajul se realizează în trei puncte. (…) Cele două corturi pe care le-am găsit sunt puse la dispoziția pacienților, unul pentru adulți, altul pentru copii. Cel de-al treilea cort instalat încă de săptămâna trecută asigură triajul epidemiologic al personalului angajat al spitalului, atât la intrarea în tură, cât și la plecarea din ture.
- Am încercat să identificăm care este starea actuală a stocurilor, vizavi de materialele necesare, vizavi de medicamente, vizavi de dezinfectanți.
- De joi Direcția de Sănătate Publică a început să lucreze testele real-time PCR. (…) La momentul acesta rezultatele ajung undeva la maxim 12 ore de la recoltare.
- Ne interesează în momentul acesta dacă pacientul care se adresează la urgența medico-chirugicală este sau nu este COVID pozitiv. Acest lucru este foarte important pentru că până astăzi am reușit să identificăm un traseu al pacientului, astfel încât în funcție de diagnosticul pozitiv sau negativ pacientul este dirijat. (…)
- Spitalul județean este spital de non-COVID, iar spitalul din Adjud este spital de suport COVID. Încă din prima fază a evoluției situației epidemiologice, spitalul sau secția de boli infecțioase, în sprijinul ei venind colegii de la secția de pneumologie, au fost printre primii intrați în luptă.
- La momentul acesta sunt aproximativ 80 de pacienți care sunt internați la secția de boli infecțioase.
- Am inițiat o serie de demersuri de refacere a stocurilor, de materiale de protecție, de biocide, de medicamente necesare tratamentului pacienților cu COVID.
- Am reconfigurat secțiile astfel încât să se creeze o zonă pentru o nouă secție de Terapie Intensivă de COVID. La acest moment spitalul din Adjud este cel care are paturi, care sunt dislocate de aici – șase paturi și șase ventilatoare.
- Ne gândim, în funcție de evoluția situației epidemiologice și cazuistica din perioada următoare, ca această secție de terapie intensivă pe care noi deja am și avizat-o la DSP, dacă va fi nevoie să-i dăm drumul, să intre în funcțiune și la Spitalul Județean.
–
Citește și: