Sari direct la conținut

Trump, bolnav de Covid-19: „Se simte foarte bine”, spun medicii care îl îngrijesc / Medicamentul experimental pe care îl primește președintele SUA și ce spun experții despre acesta

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Donald Trump, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Cred că îmi merge bine! Vă mulțumesc tuturor!”, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Președintele SUA a fost dus vineri seară într-un spital militar după ce a fost testat pozitiv cu coronavirus. În cursul zilei de sâmbătă, echipa medicală condusă de medicul Casei Albe, Sean Conley, a venit cu o actualizare a informaţiilor privind starea de sănătate a preşedintelui american. Astfel, potrivit lui dr. Conley, Trump nu primește în acest moment oxigen suplimentar și nu mai are febră de 24 de ore. Preşedintele „se simte foarte bine”, a dat asigurări medicul.

Cele mai noi informații despre situația președintelui SUA, LIVETEXT:

–––––-

19.01Donald Trump nu este pe oxigen și nu mai are febră – spune medicul său

„În această dimineaţă, preşedintele se simte foarte bine”, a spus Sean Conley, acompaniat de alți nouă medici şi asistenţi, în halate albe, la această conferință de presă.

Trump (74 de ani) a avut accese de tuse, o congestie uşoară şi a manifestat oboseală, potrivit medicului, dar simptomele „se reduc şi se ameliorează”.

„Supraveghem funcţionarea cardiacă, renală şi a ficatului, toate sunt normale. Preşedintele în această dimineaţă nu este sub oxigen, nu are dificultăţi de respiraţie sau să meargă prin interiorul unităţii medicale a Casei Albe”, a adăugat medicul Sean Conley.

În pofida numeroaselor întrebări și insistențe ale jurnaliştilor, doctorul Conley nu a dorit să spună dacă Donald Trump a primit în vreun moment o suplimentare de oxigen, insistând doar că acesta nu este în prezent pe oxigen.

Nivelul său de saturaţie în oxigen era sâmbătă de 96%, potrivit doctorului, ceea ce reprezintă un nivel nepericulos.

Medicul i-a surprins totodată pe jurnalişti evocând „72 de ore” de la diagnosticarea preşedintelui, o durată neconcordantă cu anunţul public privind testul pozitiv al lui Trump emis în noaptea de joi spre vineri.

Pentru ce a fost spitalizat? „Pentru că este preşedintele”, a răspuns Sean Conley.

18.43 Președintele Donald Trump „se simte foate bine” – a anunțat medicul său

Doctorul Sean Conley, însoțit de întreaga echipă medicală care îl îngrijește pe președintele american, susține la această oră o declarație de presă cu privire la starea de sănătate a lui Trump. Ce a declarat:

  • Au trecut 72 de la diagnostic. Am recomandat să îl aducem pe președinte la Spitalul militar Walter Reed
  • A avut un pic de febră, oboseală, dar toate aceste simptome se reduc
  • Da, a avut febră, dar de 24 de ore, de vineri dimineață, nu a mai avut deloc febră
  • Președintele nu este pe oxigen, se simte bine, respiră, se plimbă
  • A primit prima doză de Redemsivir, tratament pe care îl va urma timp de cinci zile

18.29Twitter va suspenda utilizatorii care îi doresc prin mesaje moartea preşedintelui Donald Trump

17.05 Medicul lui Trump va oferi noi informații cu privire la starea de sănătate a președintelui american în aproximativ o oră, de la Spitalul militar Walter Reed – anunță Casa Albă

15.15 Premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat convingerea că liderul de la Casa Albă își va reveni rapid, scrie Reuters.

„N-am nicio îndoială că va avea o recuperare rapidă. Este în mod evident o persoană foarte rezistentă și sunt sigur că va trece cu bine peste boală”, a declarat Johnson, duminică, pentru presa britanică.

14.25 Reuters: Înalți oficiali SUA continuă să apară în public fără mască

13.44 Președintele chinez Xi Jinping a transmis un mesaj în care le urează însănătoșire grabnică lui Donald și Melania Trump, potrivit televiziunii chineze de stat

11.12 Kellyanne Conway, fostă consilieră a lui Trump a anunțat și ea că are Covid-19. ”Simptomele mele sunt ușoară (tuse slabă) și mă simt bine. Am intrat în procedura de carantină sub supraveghere medicală”, a scris ea pe Twitter.

09.26 Fiul președintelui, Eric Trump, și soția acestuia, Lara Lea, au anunțat că au fost testați negativ la Sars-Cov-2

09.01Managerul de campanie al lui Trump, testat și el pozitiv cu coronavirus

–––––-

La circa 17 ore după ce și-a făcut public diagnosticul, Trump a mers încet de la Casa Albă la elicopterul care îl aștepta pentru a-l duce la Centrul Medical Militar Național Walter Reed din Bethesda (Maryland). El purta mască și un costum elegant, dar nu a vorbit cu reporterii.

”Cred că îmi merge foarte bine, dar ne vom asigura că lucrurile vor fi cum trebuie”, a spus liderul de la Casa Albă într-un scurt clip video postat pe Twitter.

Trump își va îndeplini atribuțiile dintr-un salon special din spital în următoarele zile, ca măsură de precauție, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, are o febră ușoară, a declarat Reuters o sursă care cunoaște evoluția situației.

Ce tratament primește președintele SUA

Medicul său, Sean Conley, a spus vineri seară că starea președintelui american este foarte bună, nu are nevoie de oxigen suplimentar, și a primit prima doză de remdesivir, un medicament antiviral cu administrare intravenoasă ce scurtează numărul de zile de spitalizare.

De asemenea, potrivit unui oficial al Casei Albe, președintele american este tratat cu un cocktail de anticorpi, un tratament experimental contra Covid-19 dezvoltat de Regeneron Pharmaceuticals.

De asemenea, Trump primește zinc și vitamina D (întăritoare ale sistemului imunitar), aspirină și alte medicamente generice.

Regeneron, REGN-COV2, face parte dintr-o grupă de medicamente experimentale de sinteză cunoscute drept anticorpi-monoclonali: copii ale anticorpilor umani pentru respectivul virus, administrate pacienților în primele faze ale bolii.

Doctorii lui Trump ”trebuie să fie destul de îngrijorați de ce au văzut dacă au decis să folosească un tratament experimental. Medicamentele experimentale sunt, prin definiție, riscante”, a spus Dr. Edward Jones-Lopez, specialist în boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității California de Sud din Los Angeles.

”Problema este că nu există tratamente bune pentru oameni cu forme ușoare de Covid-19. Probabil că fac asta pentru că speră să riscul e mic”, a declarat și Rajesh Gandhi, medic de boli infecțioase la Massachusetts General Hospital din Boston.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro