Coronavirus Spania: Guvernul provinciei Madrid le cere locuitorilor să nu iasă din capitală
Preşedinta regiunii spaniole Madrid, Isabel Diaz Ayuso, le-a cerut joi locuitorilor capitalei Spaniei să nu iasă în afara oraşului, scrie Agerpres citând AFP. Cu câteva ore înainte, o instanţă respinsese măsurile de blocare parţială a Madridului şi a nouă comune învecinate, deoarece „îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale” şi „constituie o ingerinţă a puterilor publice în drepturile fundamentale ale cetăţenilor fără o autorizaţie legală”.
Restricţiile vizau 4,5 milioane de locuitori şi urmau să intre în vigoare vineri seara, pe o durată de două săptămâni.
„Le cerem din nou tuturor madrilenilor să nu iasă din Madrid şi să urmeze toate recomandările sanitare, în special în zilele următoare, cu weekendul prelungit” cu ocazia zilei naţionale a Spaniei, sărbătorită luni, a declarat Diaz Ayuso.
Premierul Pedro Sanchez, aflat în vizită în Algeria, a declarat că guvernul său va analiza decizia justiţiei, iar joi sau vineri se va întruni comisia formată din reprezentanţi ai guvernului naţional şi cel al provinciei Madrid. „Trebuie să fim conştienţi de gravitatea pandemiei la Madrid, să fim conştienţi că aceste măsuri trebuie menţinute pentru a readuce rapid sub control situaţia în regiunea Madrid”, a insistat el.
Cabinetul de stânga al Spaniei şi cel de dreapta al provinciei din care face parte capitala susţin politici diferite de combatere a epidemiei de coronavirus, iar decizia de joi a instanţei a sporit şi mai mult confuzia. Restricţiile considerate de instanţă „fără temei legal” fuseseră convenite după tratative dificile cu autoritatea locală, care instituise măsuri doar în cartierele cele mai afectate.
Spre deosebire de interdicţiile de ieşire din locuinţe, impuse în primăvară, în timpul primului val al epidemiei, noile măsuri le-ar fi permis madrilenilor inclusiv să iasă din oraş, dar numai pentru a merge la locul de muncă, la medic, la şcoală sau la tribunal.
Bilanţul Covid-19 în Spania a depăşit săptămâna aceasta 800.000 de cazuri şi 32.000 de decese, fiind unul din cele mai grave din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori.