Sari direct la conținut

Norvegia recomandă prudență în administrarea vaccinului Pfizer persoanelor cele mai fragile

HotNews.ro
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Norvegia și-a schimbat protocolul de utilizare a vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 pentru a lua în calcul excluderea de la vaccinare a bolnavilor în fază terminală, după informațiile privind decese survenite în rândul unor pacienţi foarte vârstnici sau fragili după ce aceștia au fost vaccinați. Anunțul a fost făcut luni de compania farmaceutică germană BioNTech, informează Reuters.

„Autoritățile sanitare norvegiene și-au modificat acum recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali (8 sau mai mult pe Scala de fragilitate clinică)”, a precizat BioNTech.

Scala de fragilitate clinică, un sistem de clasificare larg utilizat în îngrijirea persoanelor în vârstă, definește pacienții de nivel 8 ca fiind aproape de sfârșitul vieții și, în general, care nu se mai pot „recupera nici după o boală minoră”.

Norvegia a lansat recent o anchetă detaliată după ce 23 de pacienți în vârstă au murit după imunizarea cu vaccinul anti-Covid produs de Pfizer-BioNTech.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, a luat în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Doctorii din Norvegia au fost rugați să facă evaluări mai minuțioase a pacienților în vârstă și cu boli asociate care așteaptă să fie vaccinați, scria vineri British Medical Journal.

„Ar putea fi o coincidență, dar nu suntem siguri”, a spus Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene a Medicamentului.

„Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”, a precizat el.

Agenția a anchetat unele dintre aceste decese și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN mesager, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

„Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

„Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Potrivit Agenției norvegiene, în jur de 400 de rezidenți din căminele de bătrâni mor săptămânal în Norvegia.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro