Sari direct la conținut

Coronavirus: Tratamentul lăudat de Trump, în curând utilizat în Germania

HotNews.ro
Discursul de ramas bun al lui Donald Trump, Foto: DVIDS
Discursul de ramas bun al lui Donald Trump, Foto: DVIDS

Germania va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va folosi contra Covid-19 tratamentul experimental pe bază de anticorpi de sinteză administrat lui Donald Trump, relatează Le Soir, citat de Rador.

„Guvernul a cumpărat 200.000 de doze cu 400 de milioane de euro”, a declarat ministrul sănătăţii, Jens Spahn, ziarului „Bild am Sonntag”, ceea ce reprezintă 2.000 de euro de doză.

Bolnavii vor primi gratuit această terapie, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului sănătăţii.

Două variante ale acestui tratament pe bază de anticorpi „monoclonali” vor fi utilizate în spitalele universitare săptămâna viitoare. Spahn a subliniat că Germania este „prima ţară din UE” care foloseşte acest tip de terapie în lupta contra pandemiei.

Cele două versiuni ale acestui tratament au fost aprobate în noiembrie în Statele Unite, dar nu au încă aprobarea autorităţilor europene de reglementare.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului, autoritatea germană de reglementare a medicamentelor, institutul federal Paul-Ehrlich, a apreciat că utilizarea acestei terapii este „în principiu” autorizată de la caz la caz dacă medicii o consideră potrivită pentru a preveni „o boală gravă sau spitalizări în anumite grupe de risc”.

Germania s-a aprovizionat de la două companii americane, Regeneron pentru Casirivimab/Imdevimab şi Eli Lilly pentru Bamlanivimab, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Două versiuni cu funcţionări similare

Cele două funcţionează în mod similar, dar versiunea Regeneron combină doi anticorpi de sinteză, iar cea a Eli Lilly nu foloseşte decât unul.

Aceşti anticorpi imită funcţionarea sistemului imunitar după contaminarea cu coronavirus, blocând spinul virusului care îi permite să se ataşeze de celulele umane şi să le penetreze.

Dl Trump, pe atunci preşedinte al Statelor Unite, a primit la începutul lui octombrie tratamentul de la Regeneron când a fost spitalizat pentru scurtă vreme, chiar înainte ca acest tratament să fi fost autorizat, la sfârşîtul lui noiembrie, de Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA). Tratamentul similar al Eli Lilly a fost autorizat de pe 9 noiembrie.

Fostul preşedinte a lăudat tratamentul de la Regeneron, spunând că l-a „vindecat”.

Aceşti anticorpi de sinteză „funcţionează ca o vaccinare pasivă”, a explicat dl Spahn. „Administrarea acestor anticorpi în fazele iniţiale ale infectării poate ajuta bolnavii cu risc ridicat să evite o evoluţie mai gravă”.

Comanda din Germania vine pe fondul unor critici tot mai mari în UE apropo de lentoarea campaniilor de vaccinare.

Producătorii de vaccinuri Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca au anunţat livrări mai mici decât se prevedea pe termen scurt în Europa din cauza unor dificultăţi în producţie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro