VIDEO Euronews: Covid-19: Aplidin, medicamentul salvator?
Sunt 100 de milioane de infectări cu coronavirus în întreaga lume, iar Sanofi ajută Pfizer-BioNTech în privința vaccinurilor – relatează miercuri Euronews, citat de Rador.
Cifrele sperie de la sine: a fost depășit pragul de 100 de milioane de cazuri de Covid-19 în lume.
Vestea bună este că Sanofi, companie farmaceutică franceză, va da o mână de ajutor Pfizer și BioNTech în producția vaccinului lor și ar trebui să producă peste 100 de milioane de doze pentru Uniunea Europeană, până la sfârșitul anului 2021, a anunțat directorul general al laboratorului francez, Paul Hudson.
Sanofi lucrează, la rândul său, la două vaccinuri împotriva coronavirusului, dar proiectul său inițial este în întârziere și nu ar trebui să ajungă pe piață înainte de sfârșitul anului.
Dozele produse de Sanofi vor fi livrate de la sediul său de producție din Frankfurt (Germania), dar nu înainte de luna august.
Între timp, numeroase guverne europene – și regionale – cer Uniunii Europene explicații cu privire la următoarele livrări de vaccin.
Guvernatorul Bavariei, din Germania, Markus Söder, este deosebit de critic: „Adevărul este acesta: vaccinarea devine din ce în ce mai mult o problemă reală. O problemă, deoarece vaccinul lipsește pur și simplu, nu există. Totul merge mult mai lent decât ar putea fi și devine, de asemenea, dificil din punct de vedere psihologic”.
Totuși, UE solicită „transparență” companiilor farmaceutice care produc vaccinurile, temându-se de controale stricte la exporturile dozelor de vaccin.
Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Permiteți-mi să subliniez că cuvântul important aici este transparență. Nu este vorba de blocare. Este vorba despre cunoaștere. Să știm ce exportă sau ce vor exporta companiile pe piețele din afara Uniunii Europene”.
Marea Britanie a depășit cota de 100.000 de morți din cauza Covid-19, a doua țară europeană cea mai afectată, după Rusia.
Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock, este în favoarea transparenței necesare. „Aș dori să îi îndemn pe toți partenerii internaționali să coopereze și să lucreze în contact strâns. Și cred că protecționismul nu este abordarea corectă în mijlocul unei pandemii”, explică Hancock.
O veste bună vine și din direcția medicală. Aplidin, un medicament antiviral utilizat de obicei pentru tratarea cancerului de sânge, s-a dovedit a fi de 100 de ori mai eficient decât Remdesivir în oprirea răspândirii Covid-19.
Produs în Spania de Pharmamar, experimentele inițiale ale medicamentului Aplidin au fost efectuate pe șoareci: rezultatul obținut este o reducere cu 99% a încărcăturii virale.