Sari direct la conținut

Austria avertizează că se va înţelege separat cu alte state membre dacă certificatul verde digital al UE mai întârzie. „Nu e fizică atomică”

HotNews.ro
Sebastian Kurz, Foto: Agerpres/EPA
Sebastian Kurz, Foto: Agerpres/EPA

Austria va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu se va ajunge la un acord cu privire la „certificatul verde digital” european care să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei, a declarat sâmbătă agenţiei APA, în timpul summitului UE de la Porto, premierul austriac Sebastian Kurz.

El a insistat că Austria doreşte să instituie propriul său certificat de acest fel încă de luna aceasta, notează EFE și Agerpres.

„Nu este vorba despre fizică atomică”, a spus Kurz, recurgând la această formulare pentru a susţine că problemele încă în discuţie despre certificatul verde european nu sunt chiar atât de complexe, respectiv recunoaşterea diferitelor documente naţionale sau regulile privind carantina.

Multe locuri de muncă depind de libertatea de mişcare şi călătoriile sunt un pilon esenţial al economiei, a explicat şeful guvernului austriac, a cărui ţară are o industrie turistică foarte dezvoltată.

Posesorii documentului (în format fizic sau digital) propus vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-Covid-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Dar încă nu s-au finalizat discuţiile asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viaţă privată, precum şi asupra aspectelor tehnice şi medicale, printre altele.

Există de asemenea opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură în condiţiile unei rate încă reduse a vaccinării populaţiei europene.

O altă chestiune de lămurit este dacă testele de anticorpi pot fi considerate o dovadă adecvată că o persoană care s-a recuperat după Covid-19 este imună în faţa unei noi infecţii.

Citește și:

Cele mai multe dintre țările UE nu sunt de acord să suporte costul testelor PCR pentru certificatul verde digital

Pașapoartele COVID: Ursula von der Leyen face apel la țările UE să creeze ”fără întârziere” infrastructura necesară folosirii acestora

Comisia Europeană preconizează intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare la sfârşitul lunii iunie

Parlamentul European lansează dezbaterea privind „pașaportul de vaccinare”

Vezi de asemenea:

DOCUMENT Comisia Europeană propune introducerea „pașaportului COVID” / Cine va beneficia de adeverința electronică verde și ce informații conține

6 întrebări și răspunsuri esențiale despre „pașaportul COVID” propus de Comisia Europeană / Cum arată documentul

Adina Vălean, despre adeverința electronică verde: Nu va fi o condiție esențială pentru călătorie / Vrem să fie gata începând cu 1 iunie

Parlamentul European accelerează procedura de adoptare a adeverinței electronice verzi până în luna iunie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro