Sari direct la conținut

Coordonatorul campaniei de vaccinare: Se va menține trendul numărului de decese COVID / Media deceselor COVID în România, de 60 de ori mai mare decât în Portugalia, unde peste 90% din populație e vaccinată

HotNews.ro
Terapie Intensiva COVID-19, Foto: Profimedia Images
Terapie Intensiva COVID-19, Foto: Profimedia Images

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că „este cât se poate de evident” că acest trend al numărului mare de decese COVID se va menține, pentru că evoluția cazurilor grave din ATI și a deceselor este parțial decuplată de numărul de noi îmbolnăviri, existând o întârziere de două săptămâni între evoluția celor două criterii. El a atras atenția că media deceselor din ultimele șapte zile la un milion de locuitori este de 50 de ori mai mare în România decât în Danemarca și de aproape 60 de ori mai mare decât în Portugalia, țări care au o rată de vaccinare de peste 80-90%.

România a raportat marți cel mai mare număr de decese de la debutul pandemiei – 591, din care 5 decese din trecut.

  • „Dacă ne uităm la situația din ultimele zile, vedem că numărul pacienților din ATI rămâne relativ constant, dar asta nu înseamnă că nu sunt pacienți care ajung în terapie intensivă. Astăzi, de exemplu, au fost peste 590 de pacienți care au decedat. Locul lor a fost luat de alți pacienți care au avut nevoie de terapie intensivă.
  • În fiecare zi, chiar dacă aparent numărul pacienților din ATI rămâne relativ constant, locul celor care decedează este luat de alții care așteaptă în unitățile de primiri urgențe”, a declarat Valeriu Gheorghiță marți, într-o conferință de presă.

(de la minutul 17)

El a spus că sunt pacienți care vin cu insuficiență respiratorie încă de la domiciliu și care au nevoie de terapie intensivă încă de la prezentarea la spital. Majoritatea sunt nevaccinați, sunt pacienți cu boli cronice, în special diabet, supraponderali sau vârstnici care ajung cu o stare generală foarte deteriorată.

  • „Este cât se poate de evident că acest trend, din păcate, se va menține cel puțin în privința numărului de decese pentru că știm foarte clar că evoluția cazurilor grave în ATI și a deceselor este parțial decuplată de numărul de cazuri noi, existând o întârziere de două săptămâni între evoluția celor două criterii pe care le evaluăm zilnic.
  • Există o diferență uriașă între numărul de decese înregistrate la noi și cel al deceselor din țările cu rată mare de acoperire vaccinală.
  • Media deceselor din ultimele 7 zile la un milion de locuitori în România este de peste 50 de ori mai mare în România decât în Danemarca, care are o rată de acoperire vaccinală de peste 80% și de aproape 60 de ori mai mare decât în Portugalia, care are acoperire vaccinală peste 90%. Acestea sunt diferențele dintre țările cu rată mare de acoperire vaccinală și cele cu rată redusă de vaccinare.
  • Evident, în situația actuală nu avem cum să avem o predictibilitate din punct de vedere epidemiologic, pentru că imunizarea la nivel colectiv nu este suficient de mare încât să putem controla evoluția acestui val 4, pentru că suntem în sezon rece, pentru că interacțiunea persoanelor va crește în spații închise (…) Ba chiar se creează un mediu propice pentru transmiterea bolii”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a mai spus că majoritatea deceselor erau prevenibile:

  • „E o dramă incredibilă. Așa cum s-a mai spus, în zilele acestea dispare o generație de bunici, de vârstnici, de seniori, din cauză că rata de vaccinare este mult prea redusă la această grupa de vârstă.(…)
  • Dacă nu ne vom implica cu toții să controlăm această pandemie, din păcate perioada lunilor următoare ne va fi la fel de dificilă pentru că nu este exclus să se genereze o variantă virală mai bine adaptată, care să fie mai transmisibilă și poate chiar mai rezistentă la activitatea neutralizantă a anticorpilor care apar după boală sau care apar după vaccinare”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro