Bruxellesul a aprobat un contract pentru 60 de milioane de vaccinuri Valneva, o opțiune mai tradițională decât vaccinurile cu ARNm
Acțiunile Valneva au crescut miercuri cu peste 20% după ce compania franceză a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru un contract prin care va furniza până la 60 de milioane de doze din vaccinul său candidat contra COVID-19 pe o perioadă de doi ani, transmite Reuters.
Cel de-al optulea acord de acest fel încheiat de organismul executiv al Uniunii Europene este o veste bună pentru Valneva, companie care a avut și are un drum dificil pe calea aprobării și comercializării vaccinului său contra Covid-19.
„Vaccinul Valneva va adăuga încă o opțiune la diversul nostru portofoliu, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va dovedi că este sigur și eficient”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.
„Mesajul rămâne același: aveți încredere în știință și vaccinați, vaccinați, vaccinați, vaccinați”, a adăugat aceasta.
Livrarea vaccinului inactivat VLA2001 ar trebui să înceapă în aprilie 2022, sub rezerva aprobării EMA, a precizat Valneva.
O opțiune mai tradițională decât vaccinurile cu ARNm
Compania speră că vaccinul său, care utilizează o tehnologie mai tradițională decât vaccinurile cu ARNm, ar putea fi o opțiune mai liniștitoare pentru europenii încă reticenți în a se imuniza.
Luna trecută, Valneva a anunțat că vaccinul său are o eficacitate „cel puțin la fel de bună, dacă nu mai bună” decât AstraZeneca într-un studiu în care le-a comparat pe cele două, cu mult mai puține efecte secundare adverse.
Comisia Europeană a declarat că acest acord cu Valneva oferă posibilitatea ca statele membre ale UE să achiziționeze aproape 27 de milioane de doze în 2022.
Statele membre pot face apoi o nouă comandă de până la 33 de milioane de vaccinuri suplimentare în 2023. Contractul include posibilitatea de a adapta vaccinul la noi variante ale coronavirusului.
„Suntem recunoscători Comisiei Europene pentru sprijinul acordat și suntem nerăbdători să contribuim la combaterea pandemiei”, a declarat directorul general al Valneva, Thomas Lingelbach, într-un comunicat.
La Valneva sigur există un sentiment de ușurare în condițiile în care în aprilie Comisia Europeană spunea că nu au fost îndeplinite condițiile pentru încheierea unui acord. Apoi, în septembrie, Marea Britanie a renunțat la un contract pentru aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin din cauza îngrijorărilor că acesta ar putea să nu primească aprobarea.
Deși acțiunile Valneva au primit mai multe lovituri pe parcurs, acestea au crescut cu 175% de la începutul anului.