GRAFIC și HARTĂ INTERACTIVĂ cu noul val Covid din Europa / OMS este ”foarte îngrijorată”, dar subliniază că vaccinarea obligatorie este ”o ultimă soluție”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este „foarte îngrijorată” de răspândirea Covid-19 în Europa, în timp ce continentul se luptă cu un nou val de infecții, transmite BBC. (La finalul acestui articol sunt incluse un grafic cu evolutia epidemiei în țările UE în această toamnă și o hartă interactivă cu situația din Europa la acest moment).
Directorul regional, al OMS, Dr. Hans Kluge, a avertizat că s-ar putea înregistra aproximativ 500.000 de decese până în martie, dacă nu se iau măsuri urgente. Kluge spune că introducerea unor măsuri precum purtarea măștilor ar putea ajuta imediat.
Avertismentul vine în contextul în care mai multe națiuni raportează rate de infecție record și introduc carantine totale și parțiale.
Kluge afirmă că factori precum sezonul de iarnă, vaccinarea insuficientă și dominanța regională a variantei Delta, cea mai transmisibilă, au stat la baza răspândirii. El a solicitat o mai mare rată de vaccinare și implementarea unor măsuri de sănătate publică elementare și a unor noi tratamente medicale pentru a ajuta la combaterea valului pandemic.
„Covid-19 a devenit din nou cauza numărul unu a mortalității în regiunea noastră”, a declarat el, adăugând că „știm ce trebuie făcut” pentru a combate boala.
Vaccinarea obligatorie, ”o ultimă soluție”
Kluge afirmă că vaccinarea obligatorie trebuie văzută ca o „ultimă soluție”, însă ar fi „foarte oportună” o „dezbatere juridică și socială” pe această temă.
„Înainte de aceasta, există alte mijloace, cum ar fi certificatul Covid”, a spus el, adăugând că acesta „nu este o restricție a libertății, ci mai degrabă un instrument pentru a ne păstra libertatea individuală”.
Austria a devenit vineri prima țară europeană care a anunțat că vaccinarea Covid-19 va deveni o obligație legală. Obligativitatea urmează să intre în vigoare în februarie.
Nou val Covid din Europa
Multe alte țări europene impun, de asemenea, noi măsuri pe măsură ce numărul cazurilor crește.
Țări precum Republica Cehă și Slovacia au anunțat, de asemenea, noi restricții pentru persoanele nevaccinate, în contextul în care pe întreg continentul se înregistrează rate record de infectare.
Peste noapte, în Rotterdam, în Olanda, au izbucnit revolte violente din cauza noilor măsuri Covid-19. Sute de protestatari s-au adunat pentru a-și arăta furia față de planurile guvernului de a impune mai multe restricții și de a interzice focurile de artificii în noaptea de Anul Nou.
Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a descris situația din țara sa ca fiind o „urgență națională” și a refuzat să excludă un alt lockdown național.
Cum a crescut numărul de infecții cu coronavirus în țările UE, în această toamnă (media zilnică, la 7 zile, la milionul de locuitori, a bilanțurilor Covid):
Hartă interactivă cu media numărului zilnic de cazuri noi ultima săptămână, la milionul de locuitori, în Europa: