Sari direct la conținut

OMS recomandă ferm evitarea terapiei cu plasmă convalescentă pentru tratarea pacienților Covid

HotNews.ro
Plasma - resursa naturală care salvează vieți și care se găsește în corpul fiecăruia dintre noi, Foto: Shutterstock
Plasma - resursa naturală care salvează vieți și care se găsește în corpul fiecăruia dintre noi, Foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății a emis luni o recomandare fermă împotriva administrării plasmei convalescentă pentru tratarea pacienților cu COVID-19, citând studiile care arată că aceasta nu duce la îmbunătățirea stării pacienților care au fost tratați cu aceasta, relatează CNBC.

Terapia cu plasmă convalescentă, folosită pentru tratarea pacienților cu COVID-19 la debutul pandemiei, presupune folosirea plasmei sanguine de la pacienții care s-au vindecat de boală pentru tratarea celor care încă se luptă cu ea, în speranța că anticorpii dobândiți vor ajuta la învingerea infecției.

Însă cercetătorii OMS au descoperit că „nu există niciun beneficiu clar în ceea ce privește rezultatele critice precum mortalitatea și ventilarea mecanică pentru pacienții cu forme severe, non-severe și în stare critică din cauza bolii”.

Grupul de cercetători de la OMS responsabil de elaborarea protocoalelor subliniază de asemenea că acest tratament consumă resurse semnificative în ceea ce privește timpul și costurile, amintind și de obstacolele de natură practică ce țin de găsirea de donatori și colectarea, depozitarea și transportarea plasmei.

Recomandarea OMS se bazează pe 16 studii care au analizat peste 16.000 de pacienți infectați cu COVID-19 cu diferite forme de severitate ale bolii, de la cazuri ușoare la unele în stare critică.

În luna februarie a acestui an Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a recomandat reducerea folosirii terapiei cu plasmă doar pentru pacienții spitalizați cu forma incipientă a COVID-19 și pentru cei cu afecțiuni ale sistemului imunitar care afectează capacitatea organismului de a produce anticorpi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro