Sari direct la conținut

Controversata vaccinare obligatorie din Austria: Guvernul propune ridicarea vârstei minime de la 14 la 18 ani

HotNews.ro
Proteste in Austria, Foto: Captura video
Proteste in Austria, Foto: Captura video

Guvernul austriac a propus duminică stabilirea vârstei minime pentru vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului COVID-19 la 18 ani și implementarea programului în etape începând cu 1 februarie, încercând să obțină un consens larg pentru această măsură controversată, transmite Reuters.

Guvernul condus de conservatori declarase luna trecută că intenționează ca obligativitatea să se aplice tuturor persoanelor cu vârsta de peste 14 ani, fiind prima țară din Uniunea Europeană impune inocularea obligatorie pentru întreaga populație.

„Aceasta nu este o luptă între cei vaccinați și cei nevaccinați”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, care tocmai a ieșit din carantină după ce a contractat COVID-19, într-o conferință de presă la Viena, la o zi după ce mii de oameni au mărșăluit împotriva planului.

Nehammer a spus că guvernul trebuie să meargă mai departe, deoarece prea mulți rămân nevaccinați pentru a permite oamenilor să se amestece liber, subliniind necesitatea de a evita mai multe lockdown-uri.

Aproape 72% din populația Austriei are un certificat de vaccinare valabil. Mulți austrieci sunt sceptici față de vaccinuri, o opinie încurajată de Partidul Libertății, de extremă dreapta și cu vederi libertariene, al treilea ca mărime în parlament. Parlamentul urmează să voteze planul în această săptămână.

Cum va fi aplicată vaccinarea obligatorie în Austria

Criticii obligativității vaccinurilor spun că, în afară de problema libertăților personale, vaccinurile actuale nu previn transmiterea virală sau reinfectarea și că varianta Omicron a coronavirusului, acum dominantă, pare a fi mai blândă, provocând boli mai puțin grave, decât variantele anterioare.

Nehammer a declarat că faza inițială a inoculărilor obligatorii va dura până la jumătatea lunii martie și le va oferi oamenilor o altă șansă de a se vaccina fără a fi amendați dacă sunt prinși în timpul unei inspecții.

Persoanele care încă nu sunt vaccinate vor primi mesaje, iar într-o a treia fază vor primi invitații la programări pentru vaccinare care vor atrage sancțiuni dacă nu sunt onorate.

„În cel mai bun caz, nici măcar nu vom avea nevoie de această a treia fază”, a spus Nehammer.

Ce care nu se vaccinează riscă amenzi de 600 de euro (685 de dolari) pentru fiecare încălcare sau până la 3.600 de euro în total, dar nu și pedepse cu închisoarea, au declarat oficialii.

Pe măsură ce infecțiile au înregistrat recorduri în republica alpină la sfârșitul anului trecut, guvernul a anunțat o a patra carantină națională și a declarat că va face vaccinările obligatorii pentru toți.

Se aplică excepții pentru persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale sau care sunt însărcinate.

Autoritățile sanitare austriece au raportat peste 1,4 milioane de infecții și aproape 14.000 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, la începutul anului 2020.

Guvernul spune că dorește să evite reintroducerea unui lockdown precum cel din care țara a ieșit luna trecută, al patrulea din pandemie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro