Sari direct la conținut

Festivalul de muzică balcanică MUSEICORUM – ritmuri albaneze și arii românești

HotNews.ro
Arlinda Morava si Albania Cvintet, Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti
Arlinda Morava si Albania Cvintet, Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti

Muzeul Municipiului București invită iubitorii de muzică balcanică de cameră să participe la concertele Festivalului de muzică balcanică Museicorum 2018 care se desfășoară la Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Theodor Aman. Festivalul care a debutat pe 31 mai îmbină muzica cu istoria, arta și arhitectura tradițională a Bucureștiului. Fiecare muzeu are muzica lui, întregul Festival MUSEICORIM 2018 are invitati artiști de prestigiu.

Marți, 5 iunie 2018, ora 19:00, urmează un recital susținut de o pianistă extrem de cunoscută lumii pentru minunatele sale interpretări. Bucureștenii sunt invitați la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu nr 2), la o „Seară romantică”, un Duo pian – vioară, cu Dhurata Lazo și Andreea Ștefănescu. Dhurata Lazo a absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, și a cântat în numeroase concerte, inclusiv spectacole de muzică de cameră și cu orchestre simfonice din Albania, Italia, Elveția, Germania, Austria, Franța, Luxemburg, Polonia, Ucraina. Andreea Ștefănescu și-a câștigat admirația și aprecierea spectatorilor atât din România, cât și din străinatate, pentru concertele de înaltă calitate și prezență scenică. Este coordonatoarea Bucharest Ladies Cvintet.

Miercuri, 6 iunie 2018 și joi, 7 iunie sunt serile Museicorum 2018 în care publicul este invitat la două concerte ce se vor desfășura sub bagheta lui Andrei Stănculescu, dirijorul Corului Regal.

Primul va avea loc pe data de 6 iunie la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), sub genericul „Ritmuri românești”. A doua zi, pe 7 iunie, Ansamblul coral condus de Andrei Stănculescu concertează la Casa Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei 151), propunând o „Seară tradițională”. Ambele concerte încep la ora 19.00.

Sâmbătă, 9 iunie, ora 19.00, are loc concertul festiv de încheiere a Festivalului de muzică balcanică Museicorum 2019, sub genericul „Armonii internaționale”, la Palatul Suțu. Spectatorii se vor întâlni cu soprana Arlinda Morava, tenorul Alfredo Pascu și Bucharest Ladies Cvintet. Lor li se va alătura un invitat surpriză în cadrul unui moment special pregătit de organizatori în semn de prețuire pentru publicul care îndrăgește și participă la Festivalul Museicorum. Mezzosoprana Adriana Alexandru, solistă a Operei Naționale din București, devine parte din echipa Museicorum și va interpreta arii celebre, care au consacrat-o.

Albania Cvintet a debutat pe 31 mai la Museicorum 2018, la Palatul Suțu. Artiști de prestigiu precum Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară, Arian Paço – violă, Gezim Belegu – violoncel, Arben Basha – contrabas au concertat pentru prima dată în România sub această titulatură împreună cu soprana Arlinda Morava. Membrii Albania Cvintet sunt profesori de la Universitatea de Arte din Tirana, reunindu-se după spectacole susținute pe mari scene ale lumii aici, în România. Publicul a apreciat la superlativ repertoriul lor, compus din piese tradiționale românești, balcanice, dar și din repertoriul internațional, iar atmosfera a fost extraordinară.

În concertul următor, susținut la Casa Filipescu-Cesianu de soprana Arlinda Morava și Albania Cvintet, interpreților albanezi li s-a alăturat tenorul român Alfredo Pascu. Apoi, concertul „Beau Soir” cu Maria Chifu – voce, fagot, Mihaela Pletea – soprană, Olga Podobinschi – pian, Cristina Răducan – flaut (invitat), susținut la Casa Filipescu-Cesianu s-a bucurat, de asemenea, de aplauze la scenă deschisă. Muzeul Dr Nicolae Minovici a găzduit duminică, 3 iunie, un excelent „Periplu în spațiul latin”, un nou concert cu Maria Chifu, Mihaela Pletea, Olga Podobinschi. Invitat special a fost de această dată talentatul chitarist Radu Vâlcu.

„Vă așteptăm cu drag în continuare la concertele noastre până pe data de 9 iunie. Desigur, și după aceea. Vă invităm să descoperiți arta, cultura, tradiția și istoria. Numai acestea ne fac mai frumoși, mai luminoși și ne împlinesc ca oameni. Pentru că lucrurile urâte se fac ușor, dar să descoperi lucruri frumoase și mărețe este greu, dar este unic” – Arlinda Morava, soprană, director artistic al Festivalului de muzică balcanică Museicorum 2018.

Intrarea 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul ce găzduieşte concertul, în termen de 30 de zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro