Sari direct la conținut

Lucian Boia despre volumul 'De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi', in dialog cu Cristian Pătrășconiu

HotNews.ro
Lucian Boia: De la Dacia antica la Marea Unire, de la Marea Unire la Romania de azi, Foto: Humanitas
Lucian Boia: De la Dacia antica la Marea Unire, de la Marea Unire la Romania de azi, Foto: Humanitas

Joi, 25 octombrie, de la ora 19, sunteti invitati la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Lucian Boia și Cristian Pătrășconiu despre volumul ‘De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi’, apărut recent la Editura Humanitas.

Autor a peste treizeci și cinci de cărți, opt dintre ele apărute în limba germană, Lucian Boia a primit miercuri, 17 octombrie, una dintre cele mai importante distincții ale statului german, Crucea de Merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, în cadrul unei ceremonii găzduită de Excelența Sa Domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

„Astăzi, ne confruntăm cu multe lucruri insuficent abordate în discursul politic și social. Istoria nu s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, ci se întoarce acum cu mare aplomb și ne bântuie pe toți. În asemenea vremuri, vocile echilibrului și ale rațiunii, ale analizei raționale și lipsite de prejudecăți sunt mai importante decât oricând. Este vorba despre curajul de a pune sub semnul întrebării viziuni și modele de interpretare tradiționale, chiar dacă din acest demers nu îți vei face prieteni. Domnul profesor Boia a fost de multe ori această voce a echilibrului și a rațiunii, demonstrând de-a lungul anilor și acest curaj.“ – Excelența Sa Domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania, la ceremonia de decernare a distincției (Ziare.com)

„Încerc să înfăţişez, cât pot de echilibrat, problema alcătuirii României (din părţi asemănătoare, însă distincte). Avem o ţară (aproape) întregită. Ce am făcut însă cu ea? Ce facem cu ea în prezent? Cât suntem de capabili să înfruntăm viitorul? Să recunoaştem deschis cum stau lucrurile, altminteri nu ne vom îndrepta nicicând. România nu arată deloc bine: e afectată de mari întârzieri şi de mari dereglări. Toate acestea, adunate, ar putea genera un amestec exploziv, de natură să pună în pericol inclusiv construcţia naţională. La 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria să ne reparăm ţara.“ – Lucian Boia

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro