Sari direct la conținut

Cele mai scumpe zece tablouri vândute la licitaţie în 2023. De ce s-a ajuns la aceste prețuri

HotNews.ro
Pablo Picasso, „ Femme à la montre”, Foto: Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia
Pablo Picasso, „ Femme à la montre”, Foto: Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia

​Ştacheta pentru licitaţii a fost ridicată extrem de sus în 2023, mai ales dacă ţinem cont de faptul că, în licitaţia colecţiei regretatului Paul Allen, un număr impresionant de cinci lucrări au fost adjudecate la 100 de milioane de dolari fiecare. De data aceasta, această treaptă înaltă de nouă cifre a fost depăşită doar o singură dată în cadrul licitaţiilor de marcă – un indicator revelator al peisajului în schimbare la vârful pieţei. Preţurile au fost în continuare solide, dar colecţionarii au fost deosebit de selectivi în contextul economic global incert. Dintre cele mai mari zece loturi ale anului, opt au fost vândute la licitaţii din New York, iar două la Londra. În timp ce Picasso a fost de departe cel mai bine vândut, cu un singur portret care a obţinut 139,4 milioane de dolari, pictorul austriac Gustav Klimt a avut două tablouri în loturile de top – un peisaj marin şi un portret, care au atras 138,4 milioane de dolari.

  • Pablo Picasso – „ Femme à la montre” (1932)

Estimare: 120 de milioane de dolari

Preţ de vânzare: 139,4 milioane de dolari

Unde şi când: Sotheby’s New York, 8 noiembrie 2023

Lotul vedetă al anului a fost pictura lui Picasso a iubitei sale, Marie-Thérèse Walter, din colecţia regretatei Emily Fisher Landau. Opera de artă a fost adjudecată cu 121 de milioane de dolari la vânzarea organizată de Sotheby’s New York dedicată admiratei colecţionare şi patroane, care a fost un membru îndelungat al consiliului de administraţie al Whitney Museum of American Art şi a avut propriul său muzeu. Tabloul o înfăţişează pe Walter, cunoscută drept „muza de aur” a lui Picasso, şi a fost creat la scurt timp după ce s-a încheiat relaţiei lor. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 1927, în faţa Galeriilor Lafayette din Paris, când Walter avea doar 17 ani, iar Picasso, pe atunci în vârstă de 45 de ani, era căsătorit cu dansatoarea ucraineană Olga Khokhlova, mama fiului său Paulo.

Incluzând taxele, tabloul a adus casei 139,4 milioane de dolari, ceea ce a reprezentat aproximativ 34% din valoarea totală a vânzării la licitaţie – un impuls binevenit pentru această vânzare foarte aşteptată, care a fost una dintre cele mai de succes într-un sezon altfel slab.

  • Gustav Klimt, „Dame mit Fächer” („Lady with a Fan”) (circa 1917-18)

Estimare: Peste 65 de milioane de lire sterline (82,4 milioane de dolari)

Preţ de vânzare: 85,3 milioane de lire sterline (108,4 milioane de dolari)

Unde şi când: Sotheby’s Londra, 27 iunie 2023

Ultimul portret al lui Gustav Klimt, care se afla încă pe şevaletul din atelierul artistului când a murit în 1918, a stabilit un record pentru cea mai scumpă operă de artă licitată vreodată în Europa, când a fost vândut pentru o sumă de 85,3 milioane de lire sterline (108,4 milioane de dolari), la Sotheby’s Modern and Contemporary Evening Sale din Londra, în iunie.

Opera de artă a avut o estimare „de peste 65 de milioane de lire sterline”, astfel că a fost pusă la coadă pentru a doborî cu uşurinţă recordul, care data din 2010, când sculptura „Walking Man” a lui Alberto Giacometti s-a vândut cu 65 de milioane de lire sterline (104,3 milioane de dolari), tot la Sotheby’s Londra. Când pânza lui Klimt a fost adjudecată cu 74 de milioane de lire sterline după un război al ofertelor de zece minute, iar comisarul a declarat că recordul a fost doborât, sala de vânzări a izbucnit în aplauze.

„Dame mit Fächer” este, de asemenea, cel mai scump Klimt vândut vreodată la licitaţie, depăşind suma de 104,6 milioane de dolari obţinută pentru „Birch Forest” la vânzarea Christie’s a colecţiei Paul Allen în 2022. Ultima dată când a ajuns la licitaţie, în 1994, stabilise de asemenea un nou record pentru artist, cu un preţ de vânzare de 11,6 milioane de dolari la Sotheby’s New York.

  • Claude Monet, „Le bassin aux Nymphéas” (circa 1917-19

Estimare: În jur de 65 de milioane de dolari

Preţul de vânzare: 74 de milioane de dolari

Unde şi când: Christie’s New York, 9 noiembrie 2023

Această pânză impunătoare a lui Monet, care a fost lotul vedetă al sezonului de toamnă de la Christie’s, a fost expusă în centrul spaţiului al casei din New York înainte de vânzare, pe un fundal negru cu două etaje, unde nu putea fi ratată. În cadrul 20th Century Evening Sale, ultima vânzare de seară a casei din New York cu veteranul Jussi Pylkkänen la tribună, Monet a fost adjudecat cu 64 de milioane de dolari (74 de milioane de dolari după taxe), iar Pylkkänen a ieşit din scenă în ovaţii.

  • Jean-Michel Basquiat, „El Gran Spectaculo” („The Nile”) (1983)

Estimare: În jur de 45 de milioane de dolari

Preţul de vânzare: 67 de milioane de dolari

Unde şi când: Christie’s New York, 15 mai 2023

Lucrarea timpurie a lui Basquiat a fost frumoasa balului la Christie’s în luna mai, când s-a vândut cu 67,1 milioane de dolari, inclusiv taxe, la o estimare de 45 de milioane de dolari (nepublicată). Pictată pe când artistul avea doar 22 de ani, lucrarea masivă a fost obiectul unei licitaţii pline de viaţă, inclusiv de către mega-comerciantul Larry Gagosian, deşi în cele din urmă a pierdut „El Gran Espactaculo”, care a fost adjudecată pentru 58 de milioane de dolari. Acum este al patrulea cel mai scump tablou al lui Basquiat vândut la licitaţie.

  • Gustav Klimt, „Insel im Attersee” (circa 1901-02)

Estimare: În jur de 45 de milioane de dolari

Preţ de vânzare: 53,2 milioane de dolari

Unde şi când: Sotheby’s New York, 16 mai 2023

Acest peisaj marin rar şi hipnotizant al lui Klimt este o scenă din locul unde artistul îşi petrecea vacanţele de vară. Vicepreşedintele Sotheby’s şi şeful vânzării a descris ca fiind „locul în care Klimt a evadat din atelierul său din Viena… şi a putut să aleagă ceea ce dorea să picteze….”, adăugând că lucrarea evocatoare, o divergenţă faţă de majoritatea celor mai cunoscute lucrări ale lui Klimt, „este aproape mai mult un poem al naturii decât o reprezentare exigentă a peisajului”. Lucrarea nu mai fusese niciodată oferită la licitaţie şi a fost susţinută de o terţă parte, garantând că se va vinde.

  • Francis Bacon, „Figure In Movement” (1976)

Estimare: În jur de 50 de milioane de dolari

Preţ de vânzare: 52 de milioane de dolari

Unde şi când: Christie’s New York, 9 noiembrie 2023

Durerea este tema centrală a acestei lucrări de Francis Bacon, în timp ce două figuri chinuite se luptă pe un covor portocaliu aprins. La fel ca toate lucrările lui Bacon, este profund personală şi serveşte drept o meditaţie captivantă despre dragoste şi pierdere, pictată ca răspuns „catartic” la moartea lui George Dyer, iubitul şi muza sa creativă. Preţul îl clasează pe acesta ca fiind al optulea cel mai scump Bacon vândut la licitaţie.

  • Mark Rothko, „Untitled (Yellow Orange Yellow)” (1955)

Estimare: În jur de 45 de milioane de dolari

Preţ de vânzare: 46,4 milioane de dolari

Unde şi când: Christie’s New York, 9 noiembrie 2023

Pânza de aproape doi metri înălţime s-a aflat în colecţia personală a artistului până la moartea acestuia, în 1970. Christie’s a descris-o ca învăluind privitorul „într-o strălucire aurie dramatică”. Lucrarea se mândreşte cu o provenienţă impresionantă, schimbând proprietarii de mai multe ori în ultimii zece ani. A aparţinut cândva colecţionarilor legendari ai secolului XX şi patronilor de artă, Paul şi Bunny Mellon, şi a rămas în posesia lor timp de jumătate de secol; dealerul Helly Nahmad a cumpărat lucrarea în 2014 de la Sotheby’s, care ulterior a vândut-o în mod privat lui Steve Wynn, cel mai recent proprietar al său.

  • Richard Diebenkorn, „Recollections of a Visit to Leningrad” (1965)

Estimare: În jur de 25 de milioane de dolari

Preţ de vânzare: 46,4 milioane de dolari

Unde şi când: Christie’s New York, 9 noiembrie 2023

Casa de licitaţii a numit lucrarea „o pictură revoluţionară” care celebrează şi aduce un omagiu operei lui Henri Matisse şi reflectă efectul profund pe care picturile maestrului francez l-au avut asupra carierei lui Diebenkorn. În anii 1960, Diebenkorn a făcut o călătorie rară în Uniunea Sovietică, unde a văzut pentru prima dată zeci de picturi ale lui Matisse, iar designul ornamental de pe această pânză face în mod clar trimitere la opera artistului francez.

  • Wassily Kandinsky, „Murnau mit Kirche II” („Murnau with Church II”) (1910)

Estimare: În jur de 45 de milioane de dolari

Preţ de vânzare: 37,2 milioane de lire sterline (47,2 milioane de dolari)

Unde şi când: Sotheby’s Londra, 1 martie 2023

Sotheby’s a descris tabloul restituit ca fiind o „capodoperă cheie a lui Kandinsky care reprezintă un punct de cotitură radical în istoria artei”. Acest punct de cotitură a fost dezvoltarea incipientă a limbajului abstract al artistului, care avea să definească restul carierei sale – şi să contribuie la influenţarea mişcării expresioniste abstracte. Lucrarea s-a aflat la Van Abbemuseum din Eindhoven din 1951. Instituţia o achiziţionase de la Karl Legat, un comerciant evreu care, împreună cu Myrtil Frank, a lucrat cu Agenţia Mühlmann pentru a procesa şi vinde opere de artă confiscate de nazişti în Ţările de Jos în schimbul evitării deportării lor şi a familiilor lor.

Proprietarii originali au fost Johanna Margarete Stern şi Siegbert Samuel Stern, un cuplu care avea o afacere înfloritoare în domeniul textilelor la Berlin şi care a strâns o colecţie de artă de mare anvergură. Siegbert a murit în 1935, iar Johanna Margarete a fugit în Olanda pentru a scăpa de nazişti.

  • Henri Rousseau, „Les Flamants” (1910)

Estimare: între 20 şi 30 de milioane de dolari

Preţ de vânzare: 43,5 milioane de dolari

Unde şi când: Christie’s New York, 11 mai 2023

Acest lot vedetă al sesiunii, o lucrare postimpresionistă franceză din 1907, în stilul oniric plat şi totuşi viu al artistului autodidact, a stabilit un record de licitaţie pentru artist. Dar acest lucru era de la sine înţeles şi reflectă raritatea operelor lui Rousseau pe piaţă, având în vedere că al doilea cel mai mare preţ de licitaţie este doar o fracţiune din acesta, de 2,9 milioane de dolari, stabilit în 2009. (Sursa: News.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro