Sari direct la conținut

Spectaculoasă Licitație de Artă Istorică la Artmark, cu monede antice din aur, acte ale mareșalului Antonescu și săbii japoneze din vremea războaielor cu samurai

Spectaculoasă Licitație de Artă Istorică la Artmark, cu monede antice din aur, acte ale mareșalului Antonescu și săbii japoneze din vremea războaielor cu samurai
Armură samurai Foto: A10 by Artmark

Următoarea Licitație de Artă Istorică a Casei A10 by Artmark, care cuprinde categoriile Numismatică, Carte Veche, Militaria și Antichități, este spectaculoasă la propriu! Cu monede antice și medievale, acte semnate de mareșalul Antonescu și săbii japoneze din vremea războaielor cu samurai, evenimentul atrage atenția celor mai împătimiți colecționari și este programat miercuri, 27 noiembrie, de la ora 18.00. Dar, până atunci, toate obiectele selecționate pentru licitație se bucură, la Galeriile Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviță din București, de o expoziție impresionantă, cu intrare liberă – zilnic (de luni până duminică), în intervalul 10.00-20.00.

            La capitolul Numismatică, strălucește, în adevăratul sens al cuvântului, o monedă Stater tip Koson (Dacia, jumătatea sec. I î.e.n.), din aur – o piesă muzeală cu totul deosebită, veche de aproximativ 2.500 de ani, repatriată, prin achiziție din afară României, în iunie 2015, când a fost cumpărată din Germania. Termenul „stater” provine din limba greacă și înseamnă „standard”. O astfel de monedă era realizată, de obicei, din aur sau din argint și avea un standard de greutate, fiind folosită atât în comerțul local, cât și internațional. Staterii erau adesea bătuți cu imagini simbolice, cum ar fi divinități, eroi sau animale, care reflectau cultura și valorile societății respective. Ele au fost importante pentru dezvoltarea economiei și comerțului, contribuind la standardizarea valorilor monetare în regiunea mediteraneană. Utilizarea staterilor a influențat și evoluția ulterioară a monedelor din lumea antică. În ceea ce privește identificarea tipului Koson, aceasta atestă faptul că moneda a fost folosită în special în zona Daciei, în timpul perioadei de tranziție dintre perioada pre-romană și cea romană. Aceste monede au fost emise în jurul secolului I î.Hr. și au fost asociate cu teritoriul României de azi. Kosonul reprezintă una dintre cele mai importante şi rare piese numismatice ale antichităţii. Denumirea sa este strâns legată de numele regelui dac, Cotiso. Mulţi istorici atribuie baterea acestei monede de aur cu legenda lui „ΚΟΣΩΝ” („Koson”), care ar fi fost același cu regele Cotiso, menţionat de izvoarele istorice. Cotiso a fost succesorul lui Burebista care, după destrămarea regatului dac, s-a afirmat ca rege al dacilor între Banat şi Oltenia, după cum îl denumea poetul Horaţiu. Izvoarele istorice ne spun că noul rege al dacilor a fost curtat de cei doi antagonişti, Marc Antoniu şi Octavian (mai târziu, Augustus), pentru a forma alianţe. Suetoniu reține că Octavian ar fi urmat să își căsătorească fiica, pe Iulia, cu Cotiso, iar regele dac ar fi urmat să își căsătorească fiica cu Octavian. Sfârşitul domniei lui Cotiso este marcat de campania lui Marcus Vicinius, primul general roman care trece Dunărea şi invadează Dacia. Se presupune că regele Cotiso a fost ucis în urma acestei campanii, ce a condus la sfârşitul domniei sale, în anul 9 î.Ch.

            Dintre multe alte loturi deosebite în licitație remarcăm o coroană din aur, din epoca elenistică – decorată cu lauri din aur și pietre semiprețioase (datată între sec. IV-III î.Ch.), ce are un preț pornire de 1.500 de Euro, un act de închiriere, semnat olograf de Mareșalul Ion Antonescu (1942), sau o insignă de Deputat din cadrul „Divanului ad-hoc” (Moldova, 1857), piesă foarte rară.

Incursiunea în istorie continuă cu o sabie cumană (kipceac)  (datând din jurul anului 1300) – de asemenea o piesă foarte rară, muzeală, ce are un preț pornire de 3.000 de Euro. Piesa provine dintr-o colecție privată din sudul Germaniei (a fost achiziționată de pe piața germană de antichități, de la o casă de licitații din München), este excepțional de bine păstrată, fără adagii de material (a fost restaurată de experți la cel mai înalt nivel muzeal, cu eliminarea sărurilor). Săbiile de acest tip au o relevanță deosebită în istoria est-europeană, și mai ales pentru spațiul românesc. La curbura Carpaților a existat până la începutul secolului al XIV-lea o formațiune statală cumană, cunoscută ca și Cumania Neagră, ai cărori lideri erau creștinați, drept pentru care aveau și propria episcopie, a Milcovului. Influența cumană a fost foarte importantă și în partea sudică a Carpaților, contribuind semnificativ la formarea statului medieval Țara Românească sub primii Basarabi, unii istorici de renume considerând că însuși acest nume a fost de sorginte cumană.

Actuala licitație de artă istorică vă propune așadar o selecție largă de artefacte martore la evenimente importante din istoria locală și mondială. De la îndepărtata Japonie feudală, de unde provin impresionantele katane, wakizashi-uri și o splendidă armură de samurai, la monedele grecilor, dacilor și celților care au locuit cu mii de ani în urmă pe meleagurile actualei Românii, obiectele din selecția noastră sunt provocatoare pentru toți pasionații de istorie.

Perioada regalistă a României reprezintă o parte importantă a istoriei noastre, îndrăgită de colecționari. Din această epocă putem regăsi medalii din argint, documente și cărți importante, arme de paradă și ordine rare, acordate în număr foarte restrâns. Selecția este încoronată de o impresionantă serie de ceramică pictată și bijuterii greco-romane, demne de cele mai faimoase galerii și muzee din Occident.

Articol susţinut de A10 by Artmark

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.