Statele Unite nu mai dețin superioritatea militară absolută în Pacific (experți australieni)
Statele Unite nu mai dețin superioritatea militară absolută în Pacific și ar putea avea din ce în ce mai multe dificultăți în apărarea aliaților săi împotriva Chinei, a cărei influență este tot mai mare în zonă, afirmă un reputat think-tank australian, scrie AFP.
În analiza difuzată luni, Centrul de Studii asupra Statelor Unite al Universității Sydney descrie armata americană drept o „forță în curs de atrofiere” ale cărei capacități sunt „periculos depășite” și „prost pregătite” pentru o confruntare cu China.
Dacă este corectă, această evaluare va avea consecințe importante pentru numeroși aliați ai Statelor Unite, fie că e vorba de Australia, Taiwan sau Japonia, care depind puternic de garanțiile americane în materie de securitate.
Ajungerea lui Donald Trump la Casa Albă, cu al său credo „America first”, a stârnit noi temeri legate de o dezangajare a Statelor Unite, care ar fi mai puțin înclinate la apărarea aliaților săi în ipoteza unei agresiuni a Chinei, spre exemplu.
Dar raportul lasă să se înțeleagă că, și dacă ar dori să intervină, Statele Unite s-ar putea confrunta cu dificultăți.
Autorii studiului evocă inclusiv o „insolvabilitate strategică” a Washingtonului, după decenii de război și angajări în Orientul Mijlociu și Apropiat și sub-investiții în Pacific.
„China, în schimb, este din ce în ce mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forța faptelor și investiții de mare amploare în sistemele militare avansate”, potrivit sursei citate.
Sub președinția lui Xi Jinping, bugetul oficial de apărare a Chinei a crescut cu aproape 75% la 178 miliarde de dolari. O cifră care ar fi depășită de realitate.
Beijingul a investit în special în rachete balistice de precizie și în sisteme de contra-intervenție care ar complica sarcinile pentru forțele americane ce ar încerca să ajungă în zonele contestate.
Dacă studiul este corect, „aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, instalațiile militare din Pacificul de Vest” duc lipsă de infrastructuri întărite și sunt amenințate.
Aceste slăbiciuni ar permite Chinei să cucerească insule taiwaneze, insule administrate de Japonia sau zone din marea Chinei de Sud înainte ca forțele americane să aibă timp să intervină.
Experții avansează, pentru a contra ascensiunea Chinei, amplasarea de rachete terestre americane precum și o schimbare a rolului Corpului marinei, alături de o reevaluare a strategiilor de apărare regională implicând Japonia și Australia.