Regiunea cu cel mai bun sistem fiscal din lume. Nu-ți bați capul cu Declarații Unice și nu tremuri că vei găsi în cutia poștală o recipisă de la ANAF
Insulele Feroe sunt un grup de insule situate între Scoția, Norvegia și Islanda, fiind o regiune autonomă a Regatului Danemarcei. O mică forță de poliție și de pază a coastei reprezintă singura forță militară organizată din Feroe. Nu fac parte din UE și au negociat tratate separate de comerț cu țările vecine. Acolo întâlnești probabil cel mai bun sistem fiscal din lume.
Principiile sale de funcționare sunt centralizarea, eficiența și simplitatea. Este greu de imaginat aplicarea unui astfel de sistem fiscal în România, dar e clar că am avea ce învăța din exemplul lor.
Insulele Feroe, în câteva informații
- GDP/Capita: 69.100 dolari SUA (Danezii au 55.359 dolari SUA)
- Suprafața: 13.000 kmp
- Populația: 54.000 de locuitori
- GDP: 3,25 mld usd
- Iarna au parte de cinci ore de lumină solară pe zi.
- Cel mai recent film Bond s-a filmat acolo. Iar autoritățile au ridicat o piatră funerară în memoria lui Bond
- Comerțul lor exterior e bazat pe exportul de pește sub toate formele: proaspăt, uscat, sărat, conservat. 90 de dolari din fiecare sută de dolari obținuți din export, au miros de pește. Doar somonul reprezintă aproape jumătate din exporturile feroeze. Industria pescuitului e principala sursă de venit încă din 1920. Pescuitul și industriile aferente angajează aproximativ 15% din forța de muncă și reprezintă 90% din exportul total de bunuri și servicii.
- Guvernul feroez a aplicat cote de pescuit pentru a preveni excesele, după ce acestea au dus în anii 1990 la declanșarea unei crize economice care la rândul ei a dus la scădere a populației insulelor cu aproximativ 10% în doar câțiva ani.
- Inegalitatea veniturilor din Insulele Feroe este cea mai scăzută din lume; indicele său Gini este de 0,21 ( unde 0 însemnă egalitate deplină iar 1 inegalitate maximă).
Un sistem fiscal elegant și eficient. Codul fiscal feroez nu e mai lung decât un meniu de restaurant
Imaginați-vă că aveți un business mediu cu câteva zeci de angajați. Sunteți obligat prin lege să transmiteți la ANAF și la alte câteva instituții diverse raportări, ordine de plată, state de salarii, să achitați taxe și impozite. În România asta înseamnă consum enorm de timp, de bani (salariile departamentului de contabilitate), dar și consum nervos (mai ales în momentele în care serverele ANAF pică).
Sau imaginați-vă că sunteți unul dintre angajații acelei firme medii de care povesteam mai sus. Trebuie să depui o grămadă de declarații, să completezi documente, uneori primești somații că n-ai plătit ceea ce ai plătit, alteori te trezești cu penalități absolut din senin șamd. Dacă câștigi bani mai mulți trebuie să te uiți ce ar putea fi eligibil pentru o deducere fiscală și să te ocupi apoi de alte documente.
Codul fiscal feroez nu e mai lung decât un meniu de restaurant. Nu există niciun fel de deduceri fiscale. Nici pentru IT-iști, nici pentru cei din construcții sau industria alimentară. Toate tranzacțiile legate d esalarii și impozite sunt procesate printr-un sistem guvernamental central, iar TAKS (ANAF-ul feroez) reține automat tot ceea ce datorați înainte ca banii să fie virați în contul tău bancar. Fie că e salariu, fie că sunt plăți de asistență socială (indemnizații de familie sau de șomaj, pensii , si asa mai departe).
„Dacă politicienii încearcă să schimbe Codul Fiscal… noi încercăm să ni-l apărăm”
Cum spuneam, acolo nu există deduceri de niciun fel pentru veniturile din muncă. Un cod fiscal simplu e mai ușor de administrat, iar autoritățile fiscale de acolo știu cel mai bine acest lucru și fac tot posibilul să-l păstreze așa. „Dacă politicienii încearcă să schimbe Codul Fiscal… noi încercăm să ni-l apărăm. Dacă vin cu diverse propuneri, nu spunem că suntem împotrivă, ci le spunem cum s-o facă pentru a nu schimba codul fiscal. Ideea nu este de a spune guvernului ce fel de politici ar trebui să aplice, ci de a-l îndemna ca acele politici să fie făcute în modul cel mai eficient”, spune unul din șefii TAKS. La un moment dat politicienii au vrut sa acorde deduceri fiscale pentru navetiști mod. TAKS i-a convins să dea bani cash care apoi vor fi impozitați, dar să nu introducă scutiri fiscale..
Aproape toate plățile privind beneficii guvernamentale sunt automatizate. În loc ca agențiile de asistență socială să fie nevoite să aibă propriile departamente care fac plăți (multe disfuncționale) , TAKS se ocupă de tot. Plătește zilnic ceea ce e de plătit și nu prea sunt cetățeni care să se declare nemulțumiți că le întârzie banii pe carduri.
Până și salariile angajaților le sunt virate de TAKS, angajatorii scăpând de spinoasa problemă a statelor de plată
Important este și faptul că prin acest procedeu TAKS se asigură că toată lumea dispune de un cont bancar. „Este imposibil să obții bani dacă nu ai un cont bancar. Nu există altă cale”, spun oficialii TAKS. Deschiderea unui cont bancar durează în medie 5 minute.
În România circa 40% din populație e nebancarizată, ca să facem o comparație.
Nu în ultimul rând, sistemul fiscal feroez mai are o calitate: ajută enorm Statistics Feroe Islands (un fel de INS de-al lor) să aibă date de o calitate excelentă, aproape în timp real. „Sistemul nostru fiscal este o sursă foarte bună pentru statisticile feroeze”, explică un alt oficial. „Colectăm toate impozitele și veniturile la nivel de microdate”, pe care le folosim pentru a publica analize economice periodice.
Alte surse utilizate în articol:
https://www.taks.fo/en/individuals/tax/general-information-about-income-tax-in-the-faroe-islands/, https://nordisketax.net, https://www.theatlantic.com , https://prospect.org/, https://www.norden.org/en/info-norden/tax-faroe-islands