Rusia: marile manevre militare din septembrie au ca scenariu în acest an respingerea unui atac islamist
Rusia a lansat luni marile manevre militare anuale, mobilizând până sâmbătă 128.000 de militari în centrul țării, inclusiv avioane chineze, cu scenariul de a respinge un atac islamist, scrie AFP.
Organizate în principal în regiunea Orenburg, la granița cu Kazahstanul, manevrele Tsentr-2019 implică „peste 20.000 de dispozitive militare, circa 600 de aparate de zbor și până la 15 nave”, potrivit unui comunicat al ministerului rus al Apărării.
Pe lângă soldații ruși, la manevre participă trupe venite din China, India, Pakistan și mai multe țări din Asia centrală. Circa 20 de avioane și elicoptere chineze participă la aceste exerciții.
Manevrele se bazează pe scenariul în care o țară nedeterminată, convertită la islamism radical, intră în conflict cu Rusia.
„Un stat imaginar apare la sud-vestul Rusiei. Liderii săi împărtășesc ideile extremiste ale organizațiilor teroriste internaționale. Această țară imaginară, care deține o armă dezvoltată, încearcă să exercite o presiune asupra Rusiei, inclusiv militară”, a explicat săptămâna trecută ministrul adjunct al Apărării, Alexandr Fomin.
„Escaladarea tensiunilor evoluează în cele din urmă spre un conflict armat”, a continuat el, potrivit agenției oficiale TASS.
Prima fază a manevrelor va fi consacrată coordonării comandamentului, respingerii atacurilor aeriene și efectuării operațiunilor de recunoaștere. În faza a doua, coaliția internațională formată de Rusia în aceste exerciții va efectua lovituri masive împotriva inamicului, precizează ministerul Apărării.
Rusia organizează în fiecare an, în luna septembrie, mari manevre militare. Precedentele, organizate în Siberia și în extremul orient rusesc, au mobilizat 300.000 de oameni și întregul arsenal modern al armatei ruse, inclusiv rachetele Iskander, capabile să transporte focoase nucleare.
Anul precedent, exercițiile denumite Zapad-2017 („Vest-2017”) s-au derulat în apropiere de granița cu Lituania și Polonia, provocând furia NATO și a mai multor țări europene care au denunțat o provocare.