Cum se împarte acum batalionul NATO din România: Sistemul MAMBA apără de rachete Constanța și baza de la Kogălniceanu, la Cincu francezii construiesc „un mic oraș”
Batalionul de luptă NATO condus de Franța în România, operațional încă din luna mai, devine din ce în ce mai bine conturat, iar infrastructura militară din țara noastră este extinsă pentru a acomoda noile forțe și tehnica militară dislocată.
În momentul de față batalionul NATO condus de Franța în românia numără circa 75o de soldați francezi în România, dar numărul va crește până în vara anului următor, când e de așteptat ca numărul să depășească o mie de militari, au spus reprezentanții armatei franceze în România într-un briefieng de presă la care a participat și HotNews.ro
Forțele batalionului care participă la misiunea „Aigle” în România se împart acum în trei locații majore: poligonul Cincu (Brașov), baza de la Mihail Kogălniceanu (Constanța) și poligonul de la Capu Midia (Constanța).
De asemenea, în toate lunile care au trecut de la prima dislocare din februarie și până acum, militarii francezi au executat constant misiuni de antrenament cu soldații români în diferite alte zone, baze sau poligoane din țară.
Spre exemplu, în ultimele zile francezii s-au antrenat cu vânătorii de munte în zona Vatra Dornei:
#Europe | #Au cœur d’une séquence d’entrainement au combat de haute intensité avec les militaires \uD83C\uDDEB\uD83C\uDDF7 et \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDF4 de la #MissionAigle.#Ensemble, ils contribuent au renforcement de la posture dissuasive et défensive du flanc Est de @NATO. @armeedeterre pic.twitter.com/x75tTb3UI0
— Armée française – Opérations militaires (@EtatMajorFR) July 4, 2022
Sistemul MAMBA de la Capu Midia, menit să protejeze de rachete baza de la Kogălniceanu și zona Constanței
La Capu Midia Franța au fost dislocați 105 militari împreună cu sistemul anti-aerian MAMBA (SAMP-T), un sistem modern anti-rachetă și anti-aerian bazat pe interceptoare Aster 30 ce au o rază de operare de peste 100 de kilometri și care pot acționa atât împotriva avioanelor de vânătoare, dar și împotriva unor atacuri cu rachete.
Potrivit reprezentanților armatei franceze, sistemul MAMBA a fost dislocat în România la mijlocul lunii mai, iar din 24 iunie este complet certificat și integrat în sistemul antiaerian al NATO, iar comanda sa este acum la alianța nord-atlantică. Potrivit acestora, sistemul MAMBA dislocat la Capu Midia este gândit să ofere protecție antiaeriană pentru baza de la Mihail Kogălniceanu și pentru zona municipiului Constanța.
Militarii francezi cu sistemul MAMBA se vor coordona mai departe cu Regimentul românesc Patriot, odată ce acesta va deveni complet operațional.
Francezii, încă la Kogălniceanu cu tancuri cu tot, până va fi gata baza de la Cincu
La baza de la Mihail Kogălniceanu, acolo unde dincolo de forțele românești este staționat grosul forțelor terestre ale SUA dislocate în România, dar și militarii și avioanele de luptă care ajută la misiunile de poliție aeriană întărită, Franța are în prezent circa 270 de militari, parte a Battle Group Forward Presence. Aceștia sunt încă acolo la Kogălniceanu în special pentru că la Cincu, unde se va muta centrul de greutate al Batalionului NATO din România, încă nu poate găzdui atât de mulți militari.
La Kogălniceanu militarii francezi care încă sunt acolo staționați au în dotare mai multe vehicule blindate, inclusiv șase tancuri ușoare de tipul AMX-10 RC cu tunuri de 105mm. Pe viitor, potrivit reprezentanților francezi, în funcție de nevoi, Franța ar putea decide să mute în România și tancuri grele Leclerc.
La Cincu se ridică „un mic oraș”
La Cincu, Franța are în prezent 360 de militari deja staționați acolo, inclusiv cu tehnică militară, însă marele efort ala cestor zile este dezvoltarea bazei și construcția de noi facilități pentru a putea găzdui întreg batalionul NATO care va va opera în România.
Pe lângă militarii propriu-ziși, Franța are și un detașament de ingineri și tehnică de construcție prin care lucrează la ridicarea noilor facilități militare. Sunt 130 de francezi, 60 de ingineri olandezi și circa 30 de români care lucrează la dezvoltarea bazei de la Cincu.
„Va fi un mic oraș”, spun reprezentanții Armatei Franceze în România. Pe lângă zonele de cazare, cantine și zone de recreere, vor fi construite depozite de armamente, depozite de combustibil, garaje și diferite zone tehnice care vor fi la dispoziția Batalionului de luptă NATO.
Lucrările la „micul oraș” din Cincu sunt finanțate și de România și de Franța, au început în luna mai și au ca orizont de finalizare luna noiembrie, moment la care se așteaptă ca întreaga forță franceză de la Kogălniceanu să se mute deja la Cincu.
#MissionAigle | Découvrez le détachement multinational du génie de @SHAPE_NATO déployé en Roumanie. 240 soldats \uD83C\uDDEB\uD83C\uDDF7 \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDF4 \uD83C\uDDF3\uD83C\uDDF1 et \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDF8 y construisent des structures complètes, capables d’accueillir avant l’hiver 1 000 soldats. #Focus pic.twitter.com/FgbHCJXRaw
— Armée française – Opérations militaires (@EtatMajorFR) June 19, 2022