Sari direct la conținut

Învățământ dual 2018 Prima clasă cu învățământ profesional dual din județul Botoșani se deschide în septembrie / Care este calendarul de admitere în învățământul dual

HotNews.ro

Învățământul profesional dual este inclus pentru prima dată, din septembrie 2018, în oferta școlară din județul Botoșani. Elevii de clasa a VIII-a care vor să devină electricieni trebuie să se înscrie în clasa de învățământ dual din Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din municipiul Botoşani. Ei vor primi bursa lunară de 200 de lei de la stat, plus alți 200 de lei de la agentul economic. La nivel național, înscrierile în învățământul dual încep pe 15 iunie 2018.

  • Toți copiii care intră în școlile duale, indiferent de orașul în care este școala, primesc bursa de minimum 400 de lei pe lună

Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Botoşani împreună cu societatea comercială Elsaco Electronic deschid prima clasă de învățământ dual din județul Botoșani, relatează Agerpres. Începând cu anul școlar 2018-2019, aici vor fi pregătiți tineri pentru a obține calificarea electrician constructor.

Contactat de HotNews.ro, inspectorul școlar general din Botoșani, Gabriel Hârtie, a declarat că motivul pentru care prima clasă duală se înființează abia la 6 ani de la lansarea la nivel național a învățământului dual o reprezintă nemulțumirea agenților economici “că nu le conferă nimeni garanția ca după absolvirea celor 3 ani de învățământ profesional absolvenții vor rămâne la ei în companie”. “În acel contract care se semnează între agentul economic, școala și primărie nu e stipulată obligativitatea ca tinerii care vor face pregătirea practică în companiile respective să rămână acolo ca și angajat”, a adăugat oficialul, pentru că o astfel de obligativitate ar încălca unele reglementări europene referitoare la piața muncii.

Am avut foarte multe discuții cu companiile, inițial au fost mai mulți agenți economici care și-au exprimat dorința să aplice pentru acest învățământ dual, dar am reușit să facem o clasă pentru anul școlar viitor. Poate cei care au aplicat și vor începe de anul viitor învățământul dual le vor da mai multe informații și celorlalți agenți economici, să reușim să facem mai multe clase peste 2-3 ani școlari”, a explicat Gabriel Hârtie.

Inspectorul școlar general a precizat că elevii care se înscriu la clasa de învățământ dual de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Botoşani primesc “bursa profesională de 200 de lei, la care vin și agenții economici cu 200 de lei. Deci vor avea o bursă de 400 de lei”.

Întrebat ce trebuie să facă firmele care vor să se implice în învățământul dual, inspectorul a declarat pentru HotNews.ro ca agenții economici “trebuie în primul rând să se adreseze inspectoratului școlar și, în funcție de specializările pe care ei le doresc, să vedem dacă noi avem unități de învățământ acreditate sau autorizate pe acele calificări”.

Sperăm ca în următorii ani școlari să implementăm la nivelul județului Botoșani mult mai multe clase duale. Începutul a fost mai greu, poate și din cauza legislației – un motiv pe care l-au invocat agenții se referă la anumite facilități fiscale pe care ei le așteptau -, dar și dintr-o reticență față de tot ceea ce este nou în general. Dar trebuie să conștientizăm cu toții că dacă avem ca obiectiv la nivelul țării dezvoltarea unei economii competitive, atractive și bazată în primul rând pe resursa umană calificată în primul rând din punct de vedere practic, și nu doar teoretic, acest învățământ dual este o alternativă pozitivă pentru piața muncii. Practic, angajatorul își va pregăti viitorii angajați în companiile lor”, a explicat Hârtie.

Oficialul a avertizat că “pe învățământul profesional de stat [cel clasic, nu cel dual în care elevii fac practică direct la firme – n.red.] avem semnale din partea agenților economici că ajung tineri pe piața muncii destul de slab pregătiți”. Potrivit acestuia, avantajul învățământului dual este tocmai pregătirea elevilor pe tehnologia actuală a companiilor: “acest învățământ dual le dă posibilitatea firmelor să îi pregătească pe tineri, deci pe viitorii angajați chiar pe utilajele lor și pe anumite politici pe care ei le aplică în compania lor”.

Spre comparație, în școlile profesionale clasice “pregătirea practică se face în acele ateliere nu foarte modernizate, cu utilaje care nu mai sunt de actualitate și automat când acei copii ajung pe piața muncii se descurcă foarte greu în fabrici”, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul școlar județean din Botoșani.

Admiterea în învățământul dual 2018

2 mai 2018Școlile generale afișează oferta educațională pentru învăţământul dual

7 mai 2018Școlile gimnaziale primesc broșuri cu informaţii despre admiterea în învăţământul dual, pentru anul şcolar 2018-2019

Etapa I de admitere în învăţământul dual

15, 18, 19 iunie 2018Secretariatele școlilor gimnaziale completează, la cererea elevilor şi a părinţilor, fişa de înscriere în învățământul profesional de stat

Nu se eliberează fișe de înscriere a elevilor din clasa a VIII-a cu situația școlară neîncheiată, corigenți sau repetenți

15, 18, 19 iunie 2018Înscrierea absolvenților de clasa a VIII-a la liceele care au oferta educațională pentru învățământul dual

19 iunie 2018Afișarea, la sediul liceelor care au clase duale, a listei candidaților înscriși în învățământul dual

20-21 iunie 2018Probele eliminatorii, acolo unde școlile și companiile au decis acest lucru

Comunicarea rezultatelor

Candidații respinși se înscriu la altă școală profesională

22 iunie 2018Actualizarea şi afişarea, la sediul școlilor care au clase duale, a listei candidaților înscriși la învățământul dual

Afișarea informațiilor privind organizarea probelor suplimentare de admitere, la școlile duale unde numărul candidaților este mai mare decât numărul locurilor oferite, precum și acolo unde s-a decis existența unei probe indiferent de numărul de candidați

25-29 iunie 2018Desfășurarea probelor de admitere *Acestea au loc numai acolo unde s-a decis susținerea unei admiteri

29 iunie 2018Comunicarea rezultatelor la probele de admitere în învăţământul dual, de către unităţile de învăţământ care au organizat aceste probe

Depunerea contestațiilor

2 iulie 2018Rezultatele după contestații

3 iulie 2018Afișarea candidaților admiși și respinși la școlile duale

3-4 iulie 2018Depunerea dosarelor de înscriere, la unităţile de învățământ la care candidaţii au fost declaraţi admişi

Etapa a II-a de admitere în învățământul dual începe în data de 31 august 2018

Descarca de aici calendarul detaliat al admiterii in invatamantul profesional dual 2018-2019

Ce este învățământul dual

Învățământul profesional dual cu durata de 3 ani a fost înființat în 2012 de Daniel Funeriu, ministru al Educației la acea vreme. Acest tip de învățământ este organizat la inițiativa firmelor, care încheie un contract cu liceele tehnologice în cadrul cărora vor fi școlarizați elevii și cu primăria. După absolvirea celor 3 ani de învățământ dual, elevii au întâietatea la angajare în compania la care au făcut practică.

Fiecare elev care după clasa a VIII-a se înscrie și reușește să intre într-o clasă cu învățământ dual primește o bursă lunară de 200 de lei de la stat și o bursă de cel puțin 200 de lei, tot lunar, de la firma.

Învățământul dual începe după clasa a VIII-a, durează 3 ani și are următoarea structură de pregătire practică vs. pregătire teoretică:

  • în clasa a IX-a: elevul face practică 20%
  • în clasa a X-a: elevul face practică 60%
  • în clasa a XI-a: elevul face practică 72%

Firmele asigură tutori din cadrul companiei care se ocupă de practică făcută de elevi. Companiile participă cu specialiști și la proiectarea curriculumului în dezvoltare locală.

Care sunt avantajele firmelor care intră în învățământul dual

Cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, sunt considerate cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

ART. 25 – Cheltuieli

Art. 25 (9) Sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional şi tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale.

ART. 28 – Amortizarea fiscală

(1) Cheltuielile aferente achiziționării, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum și investițiile efectuate la acestea se recuperează din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizării potrivit prevederilor prezentului articol.

(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:

h) mijloacele fixe deţinute şi utilizate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional şi tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale;

i) investiţiile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional şi tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale.

ART. 62 – Venituri neimpozabile

– următoarele venituri nu sunt impozabile:

o1) bursele, premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecţie şi altele asemenea primite de elevi pe parcursul învăţământului profesional şi tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale;

ART. 68 – Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate

(41) Sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional şi tehnic, în conformitate cu reglementările legale din domeniul educaţiei naţionale, cu excepţia cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile potrivit prevederilor alin. (4) lit. d).

Sursa si alte materiale utile pentru implicarea unei companii în şcolarizarea elevilor în învăţământul dual

Mai multe detalii despre organizarea si functionarea invatamantului dual: http://www.alegetidrumul.ro

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro