Sari direct la conținut

UPDATE Cîmpeanu: Școlile se vor închide numai în localitățile carantinate / Simularea la BAC 2021 are loc miercuri în Capitală

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Captura video
Sorin Cimpeanu, Foto: Captura video

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a trimis o adresă ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, în care îi solicită modificarea ordinului comun privind regulile funcționării școlilor cu prezență fizică, așa încât școlile să se închidă și să treacă la învățământ online doar atunci când localitățile respective sunt în carantină, nu atunci când indicele ratei de infectare atinge pragul de 6 la mia de locuitori.

UPDATE Cei doi miniștri au căzut de acord asupra propunerii, școlile se vor închide complet doar în cazul carantinării.

Am stabilit cu Ministerul Sănătății să modificăm ordinul în asa fel încât elevii vor merge la școală până la instituirea carantinei. Va fi modificat ordinul cu sintagma „școlile trec online la instituirea carantinei”,” a declarat Cîmpeanu după întâlnirea cu Voiculescu.

  • Ministrul a anunțat că se va organiza în continuare, și miercuri, simularea la Bacalaureat în Capitală, deși o decizie oficială privind carantinarea nu a fost luată. Premierul Florin Cîțu a declarat că o carantină totală în București nu este o opțiune.

”Vă adresăm rugămintea de a analiza cu celeritate prezenta propunere a Ministerului Educației de modificare a Ordinului nr. 3235/93/2021 (…) astfel încât școlile să treacă în sistem on line numai în situația în care la nivelul localității este declarată starea de carantină”, se arată în adresa trimisă de Cîmpeanu.

Mai jos, adresa trimisă marți:

Solicitarea vine în contextul în care Capitala a trecut marți de pragul de 6 la mie, având rata de infectare de 6,22. Potrivit ordinului comun, școlile și grădinițele din Capitală ar urma să se închidă și să se treacă la învățământ online.

De asemenea, în București nu ar mai putea fi organizate simulările la Bacalaureat, care au început luni în majoritatea liceelor din țară. Luni ar urma să înceapă simularea la Evalurea Națională.

O decizie privind carantinarea în București urmează să fie luată în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență București (CMBSU).

Pe 6 martie, ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.459/280/06.03.2021 privind măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost modificat, astfel:

  • Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, excepția fiind depășirea pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
  • În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:
  • toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
  • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.
  • În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, iar activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.
  • Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a următoarelor activități:
  • – simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
  • – evaluările naționale;
  • – orele remediale pentru toate clasele.

Criteriile pentru declanșarea analizei în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:

  • trend crescător pentru 14 zile
  • rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
  • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
  • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
  • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
  • gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
  • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu

Ministerul Sănătății ar urma să anunțe marți noi criterii pentru instituirea carantinei într-o localitate.

Decizia de carantinare a unei localități se va lua pe baza a șase indicatori, precum evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, luni, la finalul unei ședințe în care s-a discutat despre modificarea criteriilor pentru instituirea carantinei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro