Sari direct la conținut

Directorii de școală interimari, numiți de consiliile de administrație în loc de inspectorate – proiectul USR-PLUS, adoptat de Camera Deputaților

HotNews.ro
Școala, Foto: Hotnews
Școala, Foto: Hotnews

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede că, în cazul în care posturile de directori de şcoli nu se ocupă prin concurs, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare.

S-au înregistrat 202 voturi pentru (PSD, USR, AUR, UDMR și 8 PNL), 2 contra (PNL) şi 89 abţineri (77 PNL și 12 minorități). Proiectul merge acum la Senat, care este for decizional.

Consiliile de administraţie ale şcolilor vor avea şi atribuţia de a desemna cadrul didactic pentru funcţia vacantă de director sau director adjunct, prevede proiectul de lege, potrivit Agerpres.

În cazul vacantării funcţiei de director sau director adjunct, conducerea interimară este preluată de un cadru didactic titular, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de finalul anului şcolar.

Astfel, cu 30 de zile înaintea vacantării funcţiei sau cel târziu în termen de 10 zile după vacantarea acesteia, după caz, consiliul de administraţie desemnează prin vot secret, cu majoritate din totalul membrilor, cadrul didactic care va prelua funcţia de director. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea proces de vot, la care participă numai primii 2 candidaţi care au primit cel mai mare număr de voturi. Procedura de vot se reia până când unul dintre cei doi candidaţi întruneşte majoritatea din totalul membrilor consiliului de administraţie. Inspectorul şcolar general emite decizia de detaşare în interesul învăţământului pentru cadrul didactic desemnat de consiliul de administraţie al respectivei unităţi de învăţământ în maximum 10 zile lucrătoare de la momentul comunicării procesului verbal, au decis deputaţii.

Proiectul a fost iniţiat de senatorii USR PLUS Ştefan Pălărie, Silvia Dinică şi Irineu Darău.

„Votarea acestei inițiative oferă cel mai important lucru posibil comunităților școlare – PREDICTIBILITATE. Prin această lege eliminăm posibilitatea ca pixul inspectoratelor școlare aflat la voința arbitrară a unor decidenți motivați politic să decapiteze fără drept de apel directorii atunci când le expiră mandatele de manager. Consiliile de administrație sunt cele mai apropiate de problemele reale ale școlilor și ele sunt cele care pot decide cea mai bună soluție pentru comunitate. Mă bucur să văd că facem încă un pas spre descentralizare și asumare de autonomie”, a scris Pălărie, pe Facebook.

Amintim că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că pe data de 14 septembrie va debuta concursul pentru ocuparea posturilor de director în toate şcolile din România, proba scrisă urmând să aibă loc pe 15 octombrie. Concursul are mai multe etape şi se va desfăşura pe parcursul primului semestru din anul şcolar 2021/2022.

Mandatele de directori și directori adjuncți vor expira în luna august. Este vorba de 9.771 de posturi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro