Sari direct la conținut

Cristian Preda, candidat la funcție de rector al Universității București, anunță că va protesta în Piața Universității / Când au loc alegerile la UB și cine candidează

HotNews.ro
Cristian Preda, Foto: AGERPRES
Cristian Preda, Foto: AGERPRES

Cristian Preda, candidat la funcția de rector al Universității București (UB), spune că va protesta joi în Piața Universității, acuzând cenzura din instituția de învățământ. Alegerile la UB vor avea loc în 6 decembrie, iar până acum și-au anunțat candidatura actualul rector, Marian Preda, Cristian Preda și un student.

Cristian Preda, profesor la Facultatea de Științe Politice și decan al facultății, a anunțat pe Facebook că joi, de la ora 11.00, va protesta la fântânile de la Universitate, el acuzând „împiedicarea unei competiții libere prin cenzură și prin răstălmăcirea unei legiferări europene, recrutarea unor pensionari SRI pentru a administra UB, limitarea accesului facultăților la propriile resurse pentru a menține o birocrație incompetentă sunt doar câteva din motivele protestului”.

„Voi citi programul meu pentru rectorat la fântânile de la Universitate. Acolo unde ne-am câștigat libertatea, eu și cei din generația mea”, a mai scris Preda.

„Președintele Senatului UB a blocat mesajul care să anunțe candidatura mea”

Contactat de HotNews, Cristian Preda a explicat la ce se referă atunci când acuză cenzura:

  • „Atunci când am scris proiectul managerial pentru candidatura mea la rectorat, am solicitat Direcției de Comunicare a UB să trimită proiectul colegilor din universitate. Președintele Senatului UB a blocat mesajul, spunând că informațiile trebuie trimise în cele patru zile de desfășurare a înscrierilor (…) Am solicitat președintelui Senatului să îmi comunice adresele instituționale ale studenților, deci nu personale, pentru a-i invita la o discuție, însă datele nu au putut fi comunicate, din cauza GDPR”.

Cristian Preda este la al doilea mandat de decan al Facultății de Științe Politice a Universității București. El a fost europarlamentar timp de 10 ani, în perioada 2009-2019.

Atunci când și-a anunțat candidatura, Cristian Preda spunea că prin proiectul său managerial „poate readuce UB în primele 500 de universități ale lumii”.

Calendarul alegerilor pentru funcția de rector al Universității București

În prezent, se desfășoară înscrierile pentru funcția de rector al Universității București, candidații având termen limită de depunere a candidaturilor până în 27 noiembrie.

Calendarul alegerilor:

  • 22-27 noiembrie – depunerea candidaturilor
  • 6 decembrie – turul I al alegerilor
  • 13 decembrie – turul II al alegerilor
  • 13/20 decembrie – ședința de Senat pentru validarea alegerilor

În cadrul unui referendum organizat în luna mai a acestui an, s-a decis ca rectorul UB să fie ales „pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct și secret” (aproape 85% din voturi). Cealaltă opțiune era ca rectorul să fie desemnat „pe bază de concurs public” (15% din voturi).

Cine candidează la funcția de rector al Universității București

Alături de Cristian Preda, va candida și actualul rector, Marian Preda.

Marian Preda, rector din 2019, a fost președintele Senatului UB, din 2015 și până la preluarea funcției de rector. De asemenea, el a fost a fost decan al Facultății de Sociologie și Asistenţă Socială.

Marian Preda și Cristian Preda s-au intersectat în trecut și din punct de vedere politic. Marian Preda a fost președintele Fundației Mișcarea Populară, care a pus bazele Partidului Mișcarea Populară (PMP), la care Cristian Preda a aderat ulterior, din postura de europarlamentar.

Marian Preda și-a dat demisia din Fundația Mișcarea Populară, „din motive personale”, la doar două zile după ce Elena Udrea a câștigat șefia PMP.

Ulterior, Cristian Preda a fost exclus din PMP, prin „vot unanim”, acuzând că a provocat „daune de imagine” partidului. În 2019, el s-a înscris în partidul format de fostul premier Dacian Cioloș, PLUS.

Pentru funcția de rector al Universității București și-a anunțat recent candidatura și un student – Cosmin Olteanu. În anunțul postat pe Facebook, el spune că este „al doilea student din istorie care a îndrăznit să aspire la această poziție în țara noastră”.

  • „Candidatura mea nu este doar o provocare la adresa unei decizii administrative, ci și o pledoarie pentru o schimbare profundă în gestionarea universitară. În esență, îmi propun să deschid o dezbatere publică cu privire la modul în care universitățile românești sunt conduse.
  • Este esențial să ne întrebăm dacă avem nevoie de o conducere universitară bazată strict pe corpul profesoral, dominată adesea de structuri de putere și clanuri academice, sau dacă ar trebui să adoptăm un model academic specializat, dinamic și responsabil în fața comunității academice.
  • Am încercat să identific un candidat cu potențialul de a concura și depăși actualul Rector, dar am întâmpinat reticență și teama unor cadre didactice. Această situație subliniază existența unor rețele de putere și limitează libertatea academică în universitățile românești. Văzând absența altor candidați, am decis să mă implic personal. Democrația universitară nu poate fi simulată, și este imperativ să avem o dezbatere deschisă, cu pluralitate de idei și alternative.
  • Proiectul meu managerial reprezintă un angajament pentru o universitate care nu urmărește doar bunăstarea materială, ci care are în centrul său o viziune, un „proiect de universitate”, un ideal spiritual. Îmi doresc să transform UB într-o universitate regională relevantă la nivel internațional, să promovez un învățământ centrat pe student și să garantez responsabilitatea publică și istorică a universității”, a scris el.

Câte mandate pot avea rectorii

Noua lege a învățământului superior, 199/2023, prevede la Articolul 138, Alineatul 5:

  • „Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate”

Totuși, prevederea se aplică de abia din luna septembrie a acestui an, de când legea a intrat în vigoare. Deci, dacă un rector a avut două mandate până acum, mai poate candida pentru încă două, pentru că legea nu interzice acest lucru.

Pe de altă parte, în Carta Universității din București, modificată de Senat în septembrie anul acesta și validată de Ministerul Educației, este prevăzut la Articolul 120, Alineatul 3:

  • „O persoană nu poate fi Rector mai mult de zece ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora şi de circumstanţele în care s-au produs aceste întreruperi”.

Așadar, de exemplu, actualul rector al UB, Marian Preda, mai poate candida pentru un singur mandat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro