Sari direct la conținut

Fenomenul panourilor fotovoltaice ia amploare: Puterea instalată a prosumatorilor a depășit centrala nucleară de la Cernavodă

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș, Foto: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia
Panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș, Foto: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia

​Puterea instalată cumulată a panourilor fotovoltaice deținute de prosumatori la finalul lunii octombrie era de 1.300 de MW, iar ANRE arată că, până la finalul anului, se va ajunge la 1.500 de MW. Spre comparație, cele două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă au în total 1.400 de MW.

La finalul anului trecut, în România existau 48.812 prosumatori, cu o putere instalată de 478 de MW.

La finalul lunii octombrie 2023, numărul acestora a crescut la 101.605, iar puterea instalată, la 1.298 MW.

„Este clar că fenomenul este în plină evoluție”, a spus George Niculescu, președintele ANRE, într-o conferință de presă.

„Estimăm că până la sfârșitul anului vom avea 1,5 GW din datele pe care le avem. Iată că vom depăși puterea celor două reactoare de la Cernavodă”.

ANRE se așteaptă ca această tendință să continue și anul viitor, când se vor instala panouri fotovoltaice de 1.000 de MW.

„La finalul anului viitor ne așteptăm să fie în funcțiune capacități de 2.500 de MW deținute de prosumatori”, a arătat, la rândul său, Gabriel Andronache, vicepreședintele instituției.

ANRE: Avem o directivă care permite dezechilibre doar pentru capacități de până la 400 kW

Recent, o lege care acordă mai multe beneficii prosumatorilor a fost retrimisă în Parlament de către președintele Klaus Iohannis.

ANRE a arătat că unul dintre motive este că această lege se bate cap în cap cu o directivă europeană.

Mai exact, legea votată în Parlament prevede că prosumatorii cu capacități de până la 900 kW nu plătesc dezechilibrele provocate în rețea.

„La ședința Comisiei de industrii când a fost aprobat acest amendament la lege nu a participat niciun reprezentant al ANRE. Există o directivă europeană care permite exceptări la plata dezechilibrelor doar pentru cei până în 400 kW. Evident că poziția autorității este de a respecta cadrul legislativ”, a completat președintele ANRE.

Potrivit acestuia, noul program Casa Verde fotovoltaice va include fonduri pentru ca prosumatorii să își achiziționeze baterii de stocare a energiei, ceea ce va reduce problema dezechilibrelor din rețea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro