Sari direct la conținut

Romanii cu masini inmatriculate in alte state inclusiv Bulgaria pot circula doar 90 de zile – proiect

HotNews.ro

Soferii cu domiciliul in Romania nu vor mai putea conduce masini inmatriculate in alte state, inclusiv in Bulgaria, decat pentru o perioada de 90 de zile si nu mai mult de trei luni pe an, prevede un proiect de act normativ pentru modificarea legislatiei privind circulatia pe drumurile publice, transmite Mediafax.

„Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta in Romania nu pot fi conduse pe drumurile publice decat pe o perioada de maxim 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic”, prevede proiectul de modificare a legii circulatiei pe drumurile publice, pus in dezbatere publica de Ministerul Administratiei si Internelor.

Exceptie de la prevederile acestui articol fac autovehiculele inmatriculate pe numele persoanelor care le conduc in Romania, cele de transport rutier public de marfuri ori transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere, conduse de persoane fizice in aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele pe numele carora sunt inmatriculate acestea si cele utilizate in baza unui contract de leasing.

Modificarile actului normativ vin in contextul in care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana numarul autoturismelor inmatriculate in alte state care circula pe teritoriul Romaniei a crescut simtitor, se arata in expunerea de motive a actului normativ de modificare a legii circulatiei pe drumurile publice.

„Fenomenul a devenit mai pregnant in ultimii doi ani, cand, cetatenii romani au indentificat posibilitatea inmatricularii facile cu costuri mici a autovehiculelor pe numele unor persoane fizice sau juridice in special din Republica Bulgaria”, arata expunerea de motive a actului normativ.

„Utilizatorii unor astfel de vehicule inmatriculate in alte state sunt tentati sa incalce in mod frecvent normele rutiere si chiar sa comita accidente de circulatie si sa paraseasca locul faptei mizand pe dificultatile intampinare de autoritati pentru identificarea si sanctiunarea sau tragerea lor la raspundere”, se mai arata in document, precizandu-se ca, in 2009, in peste 10% din accidentele grave au fost implicate masini inmatriculate in Bulgaria sau in strainatate.

Totodata, soferii romani care conduc autovehicule inmatriculate in alta tara vor prezenta la control politiei rutiere un document doveditor al titlului cu care vehiculul este detinut si traducerea legalizata a acestuia, conform proiectului de act normativ, noteaza Agerpres.

Actul normativ se completeaza cu mai multe prevederi referitoare la documentele pe care trebuie sa le prezinte soferii care conduc vehicule inmatriculate in alt stat.

Astfel, potrivit noului proiect de lege, conducatorii auto cu domiciliul, resedinta sau rezidenta normala in Romania care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat intr-un alt stat sunt obligati sa prezinte la cererea politistului rutier si un document doveditor al titlului cu care vehiculul este detinut. Acest document trebuie sa fie insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de un traducator autorizat cu semnatura legalizata.

Datele referitoare la autovehiculul inmatriculat in alt stat si documentul doveditor al titlului cu care vehiculul este detinut se inscriu in evidenta autovehiculelor sau remorcilor inmatriculate in alte state, care se tine de catre politia rutiera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro