Cine este noul sef la Restituirea Proprietatilor. De ce este ANRP institutie cheie contra-cronometru
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), de la sefia careia a fost destituita miercuri Crinuta Dumitrean si inlocuita cu un controversat procuror sef la DIICOT Ploiesti, Dorina Danielescu, este una dintre institutiile statului acuzata ca ar fi netransparenta si ca ar gazdui un sistem corupt care controleaza despagubirile acordate fostilor proprietari. Zguduita in luna august de arestarea vicepresedintelui sau, Remus Baciu, pentru trafic de influenta, ANRP a mai fost pomenita si in alte dosare de coruptie in acest an. ANRP, impreuna cu conducerea sa numita politic, este singura institutie din Romania care decide cine si, mai ales, cat primeste despagubire din ultimele actiuni din Fondul Proprietatea (aproape 10% cat mai detine acum statul).
- ANRP detine si sefia Comitetului Interministerial insarcinat sa gaseasca solutii dupa hotararea pilot de anul trecut a CEDO prin care statul roman primea un ragaz de 18 luni pentru a rezolva problema restituirii proprietatilor
Cine este Crinuta Dumitrean, sefa ANRP eliberata din functie miercuri de premierul Boc
Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
Crinuta Dumitrean, 36 de ani, sustinuta de PD-L, a fost eliberata din functie miercuri, 5 octombrie, de catre premierul Emil Boc, la cererea ei. Dumitrean a stat la conducerea ANRP din octombrie 2009. Potrivit relatarilor din presa, Dumitrean a venit de la Bistrita, pe filiera lui Ioan Oltean, secretarul general al PD-L.
Crinuta Dumitrean a facut parte si din conducerea Fondului Proprietatea. Dumitrean este licentiata in economie si drept, si a finalizat in 2009 un doctorat la Universitatea Babes Bolyai din Cluj in doctrine economice.
Din 2008 pana in 2009 a fost consilier la Parlamentul European, in conditiile in care anterior a ocupat functia de director in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Vezi aici CV-ul Crinutei Dumitrean si declaratia sa de avere
In 2010, citynews.ro scria ca unul dintre angajatii Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, agentie condusa de bistriteanca Crinuta Dumitrean, acuza conducerea ca vrea sa faca epurari politice in cadrul institutiei.
Cine este Dorina Danielescu, noua sefa a ANRP / Ar fi fost promovata ca procuror suprem fara a da examen
Dorina Danielescu
Foto: Mediafax
Dupa eliberarea din functie a Crinutei Dumitrean, Boc a numit-o in functie pe Dorina Danielescu care a fost intre anii 2004 si 2009 la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) serviciul Teritorial Ploiesti.
Site-ul luju.ro scria in ianuarie 2011 ca Dorina Danielescu ar face parte dintr-o lunga lista de procrurori care si-ar fi luat gradul de procurori supremi, fara examen, ca urmare a unei decizii a Sectiei de contencios-administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a obligat CSM sa se conformeze.
Potrivit site-ului, pentru a primi rangul de procuror suprem, procurorii de pe lista prezentata inaintau o cerere de avansare in grad catre CSM, ca efect al numirii la DNA sau DIICOT pe baza de interviu, insa CSM respingea cererile cu motivarea ca legea nu permite avansarea in grad decat prin examen. Hotararile CSM se atacau apoi la Sectia de contencios-administrativ a ICCJ, sectie care in nenumarate randuri a judecat in favoarea procurorilor. Astfel, cu decizia Inaltei Curti, procurorii mergeau inapoi la CSM si obliga Consiliul sa respecte hotararea judecatoreasca.
Astfel, pe lunga lista a unor procurori care au obtinut rangul maxim, de procuror de parchet pe langa instanta suprema, prin metoda mai sus prezentata, se numara si Dorina Danielescu. (hotararea cu numarul 267, din 26 februarie 2009).
Danielescu, acuzata de instrumentarea unor dosare in functie de interesele personale
Actualitatea Prahoveana scria, in ianuarie 2009, ca Dorina Danielescu, implicata intr-un dosar in care aparea firma Extrapan SA, a numit un expert care nu era pe lista biroului de expertize si a dispus autorizarea ascultarii telefoanelor unei persoane decedate.
In plus, EVZ scria in 2008 ca Dorina Danielescu este acuzata de instrumentarea unor dosare in functie de interesele personale. „Asa rezulta dintr-o reclamatie depusa la Consiliul Superior al Magistraturii de trei administratori ai SC Extrapan Ploiesti. Acestia o acuza pe Danielescu ca le-ar fi facut dosar penal doar pentru a evita anularea unor tranzactii al caror beneficiar a fost afaceristul local Doru Morcovescu, apropiat al sau”, scrie sursa citata.
ANRP si conducerea numita politic
ANRP a fost infiintata in anul 2005 de catre premierul de atunci Calin Popescu-Tariceanu. Astfel, a fost mutat controlul asupra procedurilor de retrocedare de la primariile si prefecturile din teritoriu la centru in Bucuresti.
ANRP a devenit atunci singura institutie publica ce se ocupa de centralizarea si evaluarea zecilor de mii de dosare de despagubire si, in final, decide emiterea deciziilor de despagubire.
Potrivit ZF, centralizarea procedeului de despagubiri a permis unor persoane, printre care se afla si apropiati a actualei puteri, sa speculeze nenumaratele amanari intervenite in listarea Fondului Proprietatea si sa cumpere la preturi de chilipir drepturile de despagubire de la fostii proprietari.
„Fostul director general al Fondului Proprietatea-Ionut Popescu, un apropiat al PD-L, a cumparat peste 16 milioane de actiuni la Fond. Si Calin Popescu-Tariceanu, cel care a semnat documentul de infiintare al Fondului Proprietatea si nenumarate acte legislative, a recunoscut ca cumparat actiuni la Fondul Proprietatea de la fosti proprietari”, scrie sursa citata.
Ingrid Zaarour, primul presedinte ANRP
Foto: Agerpres
Conducerea ANRP este numita in functie printr-un ordin al Guvernului si, dupa cum o arata cei sase ani de functionare, ea este numita pe criterii politice. Astfel, din 2005 si pana in prezent, toate cele trei partide aflate la guvernare si-au impus apropiatii la conducere. Potrivit Ziarului Financiar, primul presedinte a fost Ingrid Zaarour (sustinuta de PNL), apoi a urmat Anca Oprea (PSD), iar din 2009 pana in septembrie 2011 presedinte a fost Crinuta Dumitrean (sustinuta de PDL).
In plus, vicepresedintele ANRP Catalin Florin Teodorescu este membru al PD-L Arges, iar potrivit relatarilor din presa, Cristian Mihai ar fi un apropiat al Elenei Udrea, ministrul dezvoltarii si turismului si vicepresedinte al PD-L, si al sotului acesteia, Dorin Cocos.
In plus, despre vicepresedintele Cirstian Mihai s-a scris ca „in 29 mai 2009 a dat un examen de cunostinte juridice, pe care l-a picat cu brio, cu note de 3 si de 4” si ca „peste un an insa, pupilul clanului Udrea-Cocos a repetat examenul, de data asta in provincie, la Ploiesti, unde a primit nota de trecere”.
La ANRP, Cristian Mihai, se ocupa, conform site-ului institutiei, de „coordonarea si controlul aplicarii legislatiei din domeniul proprietatii funciare”.
ANRP decide cine si, mai ales, cat primeste din ultimele actiuni din Fondul Proprietatea
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 62 din 30 iunie 2010, pe o perioada de 2 ani se suspenda emiterea titlurilor de plata de catre ANRP, iar pe perioada de suspendare, valorificarea titlurilor de despagubire emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor se va face doar prin conversia lor in actiuni emise de Fondul „Proprietatea”, corespunzator sumei pentru care s-a formulat optiunea.
Ziarul Financiar a scris ca ANRP decide cine, cand si, mai ales, cate actiuni vor primi la Fondul Propietatea (FP) „din pachetul tot mai mic pe care-l detine statul. Potrivit unor estimari oficiale, cuantumul cererilor de despagubire ar fi de circa 20 mld. euro, insa posibilitatile de compensare ale statului roman sunt mult mai reduse, avand in vedere ca actiunile pe care statul le mai detine la FP mai pot acoperi despagubiri de 150-200 mil. euro. Dupa ce statul termina actiunile, nu se stie ce se va inampla”.
In cei cinci ani de functionare, ANRP a platit in numerar 592 mil.lei catre aproape 4.000 de persoane, in timp ce numarul solicitarilor se ridica la peste 20.000, si a dat peste 11 miliarde de actiuni la Fondul Proprietatea.
„In luna mai, Guvernul a dat conducerii ANRP puteri sporite adoptand o hotarare prin care a lasat la latitudinea ANRP cine va primi cu prioritate actiuni la FP. In actul guvernamental sta scris ca „in cazuri temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin inscrisuri, …) ANRP va putea emite cu prioritate titluri de conversie” (decizia pe baza careia posesorii de titluri de despagubire primesc actiuni la FP). Daca la mijlocul lunii mai, cand a fost reluat procesul de despagubiri prin actiuni, dupa patru luni de suspendare, statul prin Ministerul Finantelor mai avea putin peste 36% din actiunile FP.”, informeaza aceeasi sursa.
Potrivit ZF, in trei luni dupa perioada de suspendare, ANRP a eliberat circa 25% din actiunile FP, „astfel ca statul mai are circa 10% in prezent, insuficient pentru finalizarea despagubirilor. In aceste conditii, este cu atat mai important care vor ajunge primii sa ia actiuni si care vor ramane la coada, asteptand alte solutii din partea Guvernului.
Cei 10% din FP au ajuns sa fie cei mai disputati 150 milioane de euro, cat valoreaza pachetul de actiuni la pretul de pe Bursa. Astfel ca persoanele care sunt de ani de zile pe listele de asteptare ale ANRP ar da orice „sa intre in fata la coada” pentru a prinde ultimul tren pentru Fondul Proprietatea, in timp ce altele, care nu au nicio legatura cu procesul de despagubire, se afla la un pas de ilegalitate si cumpara drepturile de despagubire la preturi mult subevaluate de la fostii proprietari pentru a deveni actionari la FP.”
ANRP – o institutie contestata / Vicepresedintele ANRP arestat pentru fapte de coruptie
ANRP este o institutie care a fost in mod constant acuzata de diverse voci ca ar fi netransparenta si ca mascheaza un sistem corupt care controleaza despagubirile acordate fostilor proprietari.
Remus Virgil Baciu
Foto: Agerpres
La sfarsitul lunii august 2011, subsecretarul de stat Baciu Remus Virgil, vicepresedintele ANRP, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta. Pe 21 septembrie, Remus Baciu, a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sub acuzatia de trafic de influenta.
Potrivit anchetatorilor, citati de Agerpres, in perioada iunie – august 2011, Remus Virgil Baciu, in calitate de vicepresedinte al ANRP cu rang de subsecretar de stat, a pretins, prin intermediul Teodorei Andrusenco, de la patru persoane care urmau sa primeasca despagubiri in baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) o suma de bani reprezentand aproximativ 15% din valoarea despagubirilor acordate de ANRP, pentru a urgenta solutionarea dosarelor de despagubiri si remiterea despagubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani in actiuni la Fondul Proprietatea.
„Valoarea terenului asupra caruia persoanele obtinusera drept de proprietate, cu suprafata de 7.180 mp, situat in municipiul Bucuresti, a fost stabilita la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ianuarie 2007, se aprobase plata catre titulari a sumei mentionate”, se arata intr-un comunicat al DNA.
Alaturi de acesta a fost arestata si Camelia Teodora Andrusenco – fosta sefa de cabinet a premierului Radu Vasile, potrivit Jurnalul.ro, fosta consiliera personala a ministrului de Interne Cristian David, fost asistent cabinet ministru cu jumatate de norma la Agentia pentru Strategii Guvernamentale si asociata in patru firme private, potrivit declaratiilor de avere din 2008 si 2009.
Un alt scandal de coruptie pe langa ANRP, la inceputul anului
La inceputul lunii martie Tribunalul Constanta a dispus arestarea lui Victor Ciocoiu, care ar fi luat mita 110.000 de lei pentru a interveni pe langa ANRP pentru urgentarea acordarii unei despagubiri de 4,5 milioane de lei. El ar fi trebuit sa incaseze circa 25% din valoarea sumei recuperate, conform procurorilor DNA care au instrumentat cazul. ANRP a comunicat atunci ca Victor Ciocoiu nu este angajat in cadrul institutiei.
Victor Ciocoiu ar fi fost persoana de legatura intre „pagubita” care-si astepta banii de la ANRP si numitul Ion Adrian Alexandrescu. Acesta din urma, arestat si el impreuna cu Ciocoiu, ar fi pretins de la pagubita o parte din suma asteptata de la ANRP, in schimbul exercitarii influentei pe care a pretins ca o are pe langa functionarii Autoritatii ca sa solutioneze dosarul si sa urgenteze virarea banilor.
Potrivit ZF, „chiar daca nu se poate estima cate interventii de acest fel s-au inregistrat la ANRP in ultimii trei ani, de cand procesul de despagubire a fost accelerat, sumele incasate de intermediarii unor astfel de servicii ar putea fi uriase, avand in vedere ca valoarea despagubirilor acordate numai sub forma de actiuni la Fondul Proprietatea se ridica la peste 7 mld. lei (1,7 mld. euro)”.
Ce spun reprezentantii proprietarilor: ANRP – netransparenta. Exista o retea de oameni corupti care cumpara dosare de despagubiri la preturi foarte mici
Ştefan Iuraşcu, preşedintele partidului Forţei Civice
Foto: Agerpres
„Procedura de despagubire de la ANRP este netransparenta, iar netransparenta intr-o institutie publica ascunde coruptie. Pentru ca nu exista termene limita de rezolvare a dosarelor si nici o situatie publica a stadiului de rezolvare in care se afla dosarele, mii de fosti proprietari de buna credinta si-au vandut dosarele de despagubire la preturi de nimic unor persoane private care stau si ii asteapta pe fostii proprietari chiar in poarta institutiei”, a spus Stefan Iurascu, presedintele partidului Fortei Civice care reprezinta interesele unui grup de fosti proprietari, citat de Ziarul Financiar.
Stefan Iurascu a mai declarat ca „exista societati care platesc pe loc jumatate din valoarea dosarului de despagubire. DNA ar trebui sa demareze o ancheta si sa ceara functionarilor ANRP o statistica cu privire la cate din dosarele rezolvate sunt de fapt cesionate. Noi am cerut acest lucru la ANRP, insa institutia a raspuns ca nu sunt informatii publice”.
Avocatul Gheorghe Piperea estimeaza ca doar 3.000 dintre cei peste 10.000 de actionari privati ai Fondului Proprietatea sunt fosti proprietari, restul fiind fonduri de investitii, intermediari si speculatori intrati in actionariat prin achizitii de dosare. Ponderea celor 3.000 de fosti proprietari in capitalul Fondului este de circa 5%, estimeaza el, potrivit sursei citate.
Stefan Iurascu sustine ca ANRP a dat dovada de lipsa de transparenta inca de la infiintare, iar diferitele schimbari ale conducerii nu au schimbat cu nimic situatia.
Avocatul Iulian Lepa, specializat in restituiri si el insusi actionar la FP, declara pentru ZF ca in interiorul ANRP s-a format o retea de oameni corupti care cumpara dosare de despagubiri la preturi foarte mici.
„Clientii mei mi-au spus de nenumaratele neregului care au loc la ANRP. Inclin sa cred ca toti cei de acolo sunt corupti si ca s-a format o adevarata retea: cei care cumpara dosare de despagubire au legaturi stranse cu functionari din cadrul ANRP care ii ajuta pe cumparatori sa intre in fata cu dosarele. Mai mult, dupa ce aceste dosare sunt cumparate la preturi de nimic de la proprietarii de buna-credinta, are loc o noua evaluare, de obicei peste pretul pietei, avand in vedere ca comisionul platit catre functionarii ANRP este o cota procentuala din valoarea dosarului”, spunea avocatul Iulian Lepa.
Presedintele ANRP, seful Comitetului interministerial insarcinat sa gaseasca solutii legislative dupa hotararea pilot CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat la inceputul lunii octombrie a anului trecut prima hotarare pilot impotriva Romaniei. Prin aceasta hotarare, CEDO obliga statul roman sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului.
Prin hotararea pronuntata, CEDO constata ca a fost incalcat articolul 6 alineatul 1 din Conventie (privind dreptul la un proces echitabil) si articolul 1 din Protocolul nr.1 in cazurile Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru si obliga statul roman „sa ia toate masurile pentru a asigura drepturile garantate de art 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr. 1, in contextul cauzelor similare cu prezentul caz, in acord cu principiile stabilite in conventie”. CEDO a decis sa suspende, pentru 18 luni, examinarea oricaror cazuri similare.
- Citeste si: Decizia CEDO: cum vor fi influentati fostii proprietari si implicatiile asupra Fondului Proprietatea
Pe 3 decembrie 2010, premierul Emil Boc a decis infiintarea unui grup de lucru interministerial care sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor. Este vorba despre Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor. Acesta este compus din reprezentanti ai ANRP, Ministerelor Justitiei, Finantelor, Internelor, Agriculturii, Mediului, de Externe, ai aparatului de lucru al prim-ministrului si ai AVAS.
Comitetul este condus de presedintele ANRP, pana astazi Crinuta Nicoleta Dumitrean, iar Remus Virgil Baciu, vicepresedinte ANRP, trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta, este trecut ca membru supleant in cadrul acestui comitet.
„Activitatea Comitetului, ce trebuie sa tina seama de recomandarile Curtii Europene a Drepturilor Omului din Hotararea din 12 octombrie 2010 in Cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei (…), are ca scop final punerea in executare a acestei hotarari, in ceea ce priveste masurile generale dispuse de Curte”, se arata in Decizia Guvernului 270/2010.
Atributiile Comitetului sunt de elaborare de proiecte de acte normative „in termen de 30 de zile de la identificarea solutiilor de eficientizare a procesului de restituire a proprietatilor”.
Lidia Barac, secretar de stat si membru al Comitetului interministerial: Lucrarile sunt avansate, dar nu exista inca un draft public pentru un proiect de lege
Prin hotararea pilot, CEDO a obligat statul roman in octombrie 2010 ca in termen de 18 luni sa ia masuri pentru remedierea problemei retrocedarilor.De atunci a trecut exact un an, iar statul roman inca nu a venit cu vreo solutie.
Lidia Barac
Foto: Ager Press
Secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru supleant al Comitetului interministerial, Lidia Barac a declarat, la inceputului lunii septembrie, pentru HotNews.ro ca „stadiul lucrarilor din cadrul Comitetului este avansat din perspectiva constructiei proiectului de lege si al solutiilor cu valoare de principii identificate. Dar nu este inca in forma finala pentru ca mai este nevoie de cateva evaluari de tip financiar, banesc, privind sumele de bani care ar reprezenta valoarea despagubirilor in unele dosare”.
Aceasta a declarat ca inainte de cele 18 luni din hotararea CEDO trebuie sa putem vorbi de o lege in vigoare. „Un draft public nu exista inca, tocmai pentru ca aceste principii sunt foarte serioase si au nevoie de date economice, date statistice si proceduri de evaluare. Va fi optiunea guvernului cand se va face ceva public, dar cu siguranta va fi facut public la momentul protrivit”, a mai spus secretarul de stat.
Barac a exlus faptul ca o solutie ca urmare a deciziei pilot sa nu fie adoptata de catre statul roman pana la expirarea ragazului de 18 luni. Secretarul de stat a mai precizat ca arestarea lui Remus Baciu (membru supleant in cadrul Comitetului Ministerial) nu are niciun efect asupra activitatii grupului ce este insarcinat cu gasirea unei solutii ca urmare a deciziei pilot a CEDO.
„Nu se poate pune pe seama arestarii domnului Baciu intarzierea legii sau continutul legii pe care acest Comitet o realizeaza”, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Lidia Barac.