Sari direct la conținut

Omul de afaceri Ilie Carabulea, condamnat definitiv la 1 an si jumatate de inchisoare cu executare

HotNews.ro
Ilie Carabulea, Foto: Agerpres
Ilie Carabulea, Foto: Agerpres

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an si jumatate de inchisoare cu executare in Dosarul Apostu, potrivit Turnulsfatului.ro.

Fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu, judecatorii Inaltei Curti i-au marit pedeapsa la cinci ani de inchisoare cu executare.

Tot la inchisoare cu executare au fost condamnati si sotii Carstea: cate un an si doua luni fiecare. Fostul ofiter SRI, Tiberiu Popescu a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Nicolae Bota a fost achitat, el fiind condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de lei.

  • Ilie Carabulea este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Transilvania, detinand printre altele, cea mai importanta firma de transport international de persoane din Romania, Atlassib si Banca Comerciala Carpatica, cu sediul central la Sibiu.

Curtea de Apel Constanta i-a condamnat in luna aprilie pe toti cei sase inculpati din Dosarul Apostu: Florin Apostu, ofiterul SRI, Tiberiu Popescu, magnatul Ilie Carabulea, omul de afaceri Nicolae Bota si sotii Dumitru si Mihaela Carstea, relata Turnulsfatului.ro.

In cazul lui Florin Apostu, cea mai mare pedeapsa data de Curtea de la Constanta a fost pentru cinci infractiuni de luare de mita, fapte legate de cinci dosare penale aflate pe rolul Parchetului pe care il conducea. Pentru aceste infractiuni, Apostu a fost condamnat la trei ani de inchisoare si doi ani de interzicere a unor drepturi. Pentru ca a intervenit in favoarea unor sibieni prinsi ca au condus sub influenta bauturilor alcoolice si urmariti penal (RaresMihai Barsan, cumnatul lui Dumitru Carstea, si Mihai Aurel Vlad, o cunostinta a lui Cristian Bicher), instanta de la Constanta l-a condamnat pe prim-procurorul sibian la un an si sase luni de inchisoare.

Tot legat de dosarul penal deschis pe numele lui Barsan a venit o alta condamnare tot de un an si jumatate pentru fals in inscrisurile oficiale: in dosarul respectiv, Florin Apostu a inlocuit declaratia invinuitului si cea a martorului, cu declaratii scrise de sotii Carstea la indicatiile transmise de el prin Tiberiu Popescu.

Motivand ca „faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii”, magnatul sibian Ilie Carabulea a fost achitat in legatura cu acuzatiile de dare de mita. In schimb, Carabulea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru cumpararea de influenta.

Dupa cum relata Turnul Sfatului din motivarea data de judecatoarea Curtii de Apel Constanta, judecatoarea Adriana Ispas, instanta retinea atunci ca se impun pedepse aspre pentru fostul prim-procuror Florin Apostu si pentru fostul ofiter SRI, Tiberiu Popescu. In acelasi timp, cataloga drept speciala situatia lui Ilie Carabulea, al carui scop, in opinia instantei, a fost acela de a controla justitia pana la cele mai inalte foruri.

„Inculpatul Apostu Florin Nicusor a detinut functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu si, profitand de acesta, a savarsit mai multe acte de coruptie in scopul, pe de o parte, de a participa activ la ‘elita comunitatii locale’, iar pe de alta parte, pentru obtinerea de foloase materiale”, se arata in decizia instantei de la Constanta. Relatia lui Apostu cu Ilie Carabulea a fost una care a cantarit greu pentru instanta.

„Semnificativa in activitatea infractionala a inculpatului Apostu este si contributia inculpatului Carabulea Ilie, fondator, actionar majoritar al holdingului Atlassib SA Sibiu, format din 40 de firme cu obiecte de activitate diverse (… cu o cifra de afaceri de 240 de milioane de euro in anul 2010 si peste 6.000 de angajati), care a profitat de dorinta celui dintai de a face parte din sfera oamenilor influenti la nivelul judetului, oferindu-i diverse avantaje pana la mita”.

Situatia lui Ilie Carabulea a fost una mai speciala, in analiza instantei judecatoresti. „(…) referitor la individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului Carabulea Ilie, instanta are in vedere atat minimul prevazut de legiuitor mai ridicat pentru infractiunea imputata acestuia, dar si mobilul total diferit si anume intentia de a-si intinde si mentine influenta asupra persoanelor chemate sa infaptuiasca actul de justitie de la prim nivel pana la unul dintre cele mai inalte foruri – procuror general al tarii”.

Potrivit DNA, in cursul lunii septembrie 2010, prim-procurorul a primit de la Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto in suma de 4.000 lei, pentru a-l sprijini in promovarea unui recurs in interesul legii, lasandu-l sa creada ca are influenta asupra procurorului general Laura Codruta Kovesi, noteaza Agerpres.

Revizia a fost facturata intre SC Star Motors SRL Sibiu si SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

In perioada 2006 – octombrie 2010, procurorul a folosit in mod exclusiv si consecutiv doua autoturisme, Audi A8 si VW Passat, achizitionate in baza unui contract de leasing financiar intre SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu si SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societati fiind componente ale holdingului Atlassib, condus de Carabulea.

Cele doua societati comerciale au achitat pentru procurorul Apostu TVA aferenta acestora si contravaloarea avansului auto, in conditiile in care, in anul 2010, Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu a avut in instrumentare 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea.

In aceste dosare, prim-procurorul a dat solutii si a verificat solutiile date de procurorii subordonati.

In 2006-2009, pentru a crea o aparenta de legalitate a utilizarii acestor autoturisme, procurorul Apostu a consemnat in declaratiile de avere ca le utilizeaza in baza unor contracte de leasing.

Pe 5 august 2010, Apostu a primit de la ofiterul SRI Tiberiu Narcis Popescu un plic continand suma de 400 euro si ulterior suma de 1.500 lei in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal referitor la cercetarea unei persoane pentru mai multe infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice.

In acest sens, procurorul a sustras din dosar doua declaratii, i le-a remis lui Tiberiu Narcis Popescu pentru a fi distruse iar ulterior a atasat la dosar alte doua declaratii, scrise de sotii Sebastian Dumitru si Mihaela Carstea dupa dictarea ofiterului SRI si potrivit indrumarilor lui Apostu.

In plus, Apostu a mentionat in fals pe cele doua declaratii ca au fost date in luna ianuarie 2010 in fata unui agent de politie, aplicand stampila parchetului pe care il conducea. De asemenea, sotii Carstea s-au implicat si in procurarea sumelor de bani remise lui Apostu.

Pe 27 septembrie 2010, Apostu a acceptat sa primeasca de la ofiterul SRI Popescu o suma de bani pentru a solutiona favorabil un dosar penal in care o persoana era cercetata pentru ucidere din culpa. Cuantumul sumei de bani urma a fi comunicat dupa studierea dosarului respectiv.

In perioada septembrie – octombrie 2010, procurorul Apostu, in intelegere cu ofiterul SRI, a stabilit sa intocmeasca unei persoane un dosar penal, in mod fictiv, in scopul de a o determina sa achite unui prieten al ambilor inculpati o datorie recunoscuta printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dar care nu fusese supusa executarii silite.

Cei doi au stabilit ca, dupa plata datoriei, sa primeasca de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate.

De asemenea, in perioada august – septembrie 2010, Apostu a primit de la doua persoane produse alimentare si a solicitat de la o alta persoana suma de 2.000 de euro pentru a solutiona favorabil doua dosare penale privind infractiuni rutiere.

In aceeasi perioada, procurorul a primit bauturi alcoolice de la o persoana pentru a interveni pe langa judecatori din cadrul Judecatoriei Sibiu in scopul pronuntarii unei hotarari judecatoresti favorabile acestei persoane intr-un dosar civil.

Pe 30 septembrie 2010, in timp ce se afla in biroul sau, procurorul Apostu i-a indicat unei persoane declaratiile si apararile pe care trebuia sa le sustina la Politia Sibiu pentru a scapa de orice sanctiuni penale, in conditiile in care era cercetat pentru conducerea unui autovehicul avand in sange o alcoolemie peste limita legala.

In plus, in cursul lunii octombrie 2010, Apostu a primit de la inculpatul Nicolae Bota o suma de bani in valuta, lasandu-l sa creada ca va solutiona in mod favorabil un dosar penal in care sotia lui Bota era cercetata pentru infractiunea de inselaciune. In acest sens, i-a cerut politistului care instrumenta dosarul sa-i inainteze dosarul cu o propunere de netrimitere in judecata.

De asemenea, Apostu a dispus in 56 de dosare penale solutii de netrimitere in judecata in numele unor procurori din subordinea sa, fara ca acestia sa aiba cunostinta despre aceste aspecte. In unele cazuri, acesta a falsificat prin imitatie semnaturile unor procurori iar in alte cazuri a aplicat semnatura sa in locul lor. In plus, Apostu a respins si plangerile formulate de parti impotriva solutiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro