Sari direct la conținut

Eugen Nicolaescu: Vom sista finantarea din bani publici a spitalelor private

HotNews.ro
Eugen Nicolaescu, Foto: AGERPRES
Eugen Nicolaescu, Foto: AGERPRES

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.

Ministrul Sanatatii a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private, transmite Mediafax.

„In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici – vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate – sa mearga catre spitalele publice. Circa 10% exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10% va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee: daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru ca banul public trebuie sa se duca pentru cetatean si noi facem aceste eforturi si ne-am straduit sa obtinem acesti bani si vedeti, cu modificarile pe care le facem in finantare, tocmai sa incercam sa rezolvam o problema”, a spus Nicolaescu.

El a afirmat ca se va stradui, impreuna cu Raed Arafat, sa analizeze si sa prioritizeze fiecare problema din sistem si „usor-usor” sa gaseasca „solutie fiecareia”, fiind clar ca nu pot fi rezolvate toate odata, intrucat nu exista banii necesari.

Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata „nu si-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe „ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta”.

„Eu sunt liberal si ar fi trebuit sa fiu primul care sa spun ca da, sa le dam, sa facem, sa… Nu. Sunt liberal, raman in continuare liberal, dar consider ca banul public, in acest moment, este atat de putin, incat el trebuie foarte bine cumpanit, foarte bine chibzuit. Cineva care isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public. Cand isi gandeste business plan-ul respectiv, ca sa-si faca investitia, se gandeste ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta – sau poate printr-o competitie foarte serioasa si foarte deschisa, ceea ce ma indoiesc. Deci, in acest moment, decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat”, a spus Nicolaescu.

El a aratat ca „cine va vorbi” din sistemul privat impotriva acestei masuri „nu va sti ce vorbeste”.

Intrebat daca nu crede ca va continua capusarea sistemului public, prin medici care lucreaza in sistem privat si de fapt isi duc bolnavii pentru tratamente in spitalele publice, el a spus ca intentioneaza exact reducerea acestui fenomen, prin „solutii si metodologii”.

„Nu exclud ca o asemenea posibilitate poate sa existe, dar noi vom incerca sa gasim solutii, metodologii, ca sa micsoram acest fenomen, care exista. Prin toate sistemele informatice pe care vrem in continuare sa le facem reale, in sensul sa functioneze, pentru ca ele sunt asa, imprastiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom incerca sa facem acest lucru si atunci sigur ca datele se vor vedea cu ochiul liber si cei care gresesc vor plati”, a spus el.

In aceeasi conferinta de presa, Nicolaescu a precizat ca nu exista servicii medicale care sa nu fie oferite de spitalele publice din Romania. El a adaugat ca nu stie inca daca le va permite in continuare medicilor sa lucreze simultan si in sistem public si in sistem privat.

  • Eugen Nicolaescu: Descentralizarea spitalelor a fost facuta „fara cap, fara logica si fara principii”. Analizam readucerea spitalelor judetene de urgenta in subordinea ministerului

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai declarat sambata, la Targu Mures, ca se rediscuta posibilitatea readucerii Spitalelor Judetene de Urgenta in subordinea ministerului, intrucat decentralizarea s-a facut „fara cap, fara logica si fara principii”, transmite Agerpres.

„Am o critica foarte serioasa pe descentralizarea facuta fara cap si fara logica si fara principii. Eu consider ca in continuare medicina de urgenta, cea care se manifesta in sistemul spitalicesc prin Unitatile de Primiri Urgente in special trebuie sa fie a Ministerului Sanatatii, pentru ca este responsabilitatea constitutionala a statului, a Guvernului. Faptul ca spitale judetene de urgenta au ajuns la CJ -uri sau, mai grav, la consilii municipale mi se pare o prostie fara margini facute de unii dintre predecesorii mei”, a afirmat Nicolaescu.

Ministrul a spus ca i-a solicitat secretarului de stat, Raed Arafat, sa faca o analiza, „o reasezare a principiilor” pentru a se stabili ce decizii trebuie luate.

„L-am rugat pe Raed sa facem o analiza, o reasezare a principiilor dupa care discutam, si dupa asta sa vedem ce decizii luam – readucem spitalele judetene de urgenta la Ministerul Sanatatii, acolo unde eu cred ca le este locul, impreuna cu cele regionale, impreuna cu SMURD si cu ambulantele, astfel incat sistemul integrat de urgenta sa functioneze firesc si nu fragmentat, si nu pe interese locale, deci este de discutat pe tema asta”, a sustinut ministrul.

Nicolaescu a precizat ca exista si judete in care spitalele judetene de urgenta au fost „tratate foarte bine”, in care consiliile judetene au investit, dar sunt si unele „in care este jale”.

„Superpozitiv exemplu este cel de la Oradea, in care Consiliul Municipal a preluat un spital judetean si investeste in el ca si cum ar fi un spital municipal, cu toate ca este un spital judetean, si asigura servicii pentru toata populatia judetului si pentru altii chiar. In aproape restul tarii este jale”, a spus ministrul Sanatatii.

  • Eugen Nicolaescu: Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata

Eugen Nicolaescu a mai declarat in conferinta de presa sustinuta la Targu Mures ca, din punctul sau de vedere, Romania nu este pregatita in aceasta perioada pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata si ca, daca aceasta va fi in cele din urma introdusa, va fi doar in baza unei decizii politice.

„Cu coplata cred ca este o problema care trebuie discutata. In acest moment, din punctul meu de vedere, Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem care sa cuprinda coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau sigur, va fi o decizie politica. Va aduc aminte ca decizia politica, cand PNL-ul si PSD-ul erau in opozitie, a fost sa nu accepte coplata. Bun, acum PNL-ul si PSD-ul sunt la putere nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. In consecinta nu va pot spune daca e o alta pozitie in sensul in care devine afirmativa pozitia. Dar eu cred ca trebuie facuta o analiza serioasa, dar parerea mea personala e ca Romania nu e pregatita pentru trecerea la un asemenea sistem de coplata”, a aratat Nicolaescu, citat de Agerpres.

Ministrul a aratat ca Romania nu este pregatita pentru acest sistem in conditiile in care circa 70% din populatie este saraca, „cand populatia nu are educatie sanitara si nu s-a facut nimic pentru asta, cand contractul-cadru este in continuare dezechilibrat din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor pacientilor si medicilor”.

Nicolaescu considera ca existe multe alte lucruri care ar trebui rezolvate inainte si apoi sa se stabileasca daca exista un cadru in care sa se poata discuta de o „coplata mare sau de o coplata mica”.

„Nu cred ca exista toate informatiile care sa ne ajute la o decizie corecta. Ca in fond si la urma urmei de asta discuta, daca decizia este rationala sau nu, daca este rationala, atunci este acceptata, daca e irationala, sa fie criticata si respinsa si n-o sa-si produca efectele. Cred ca pana la urma orice ceea ce facem trebuie sa facem odata cu ceea ce asteapta cetateanul si doi, cu ceea ce asteapta si sistemul. Si sistemul, in ciuda criticilor pe care toata lumea le face, are si el asteptarile lui. Si sistemul trebuie motivat ca din asteptarile sistemului care se realizeaza sa poata sa se nasca calitate. Ca de asta discutam pana la urma”, a mai spus ministrul Sanatatii.

ARHIVĂ COMENTARII
robert dinero • 2013-01-12 15:58:50
care va sa zica ca lipsesc cu desavarsire. un menistru labaral se ardica impotriva privatizarii ! mai bine puneau unul de la udmr :)
11 54
Archaeocyathus • 2013-01-12 16:11:22
Cand il auzi vorbind despre centralizare si managementul statului....pute a comunist.
11 63
Ritzi Pitzi • 2013-01-13 10:51:44
Daca taie decontarea la spitalele private, nu cumva urmeaza introducerea unei coplati de 100% la cabinetele de medicina de familie ? Si, uite asa, spitalele vor fi finantate "corespunzator", iar prin achizitiile centralizate de medicamente si consumabile, Ministerul Sanatatii va avea parte de niste comisioane uriase (neoficiale, bineinteles) de la castigatorii licitatiilor de sute de milioane de euro...
0 0
Bambina • 2013-01-12 17:47:58
Asa ca daca speri ca lumea va pricepe "Laba", te inseli ! de ce? pentru ca sa fie :LABA" trebuia ca ministrul sanatatii sa fi spus ce tu ai scris mai sus. Dar ministru nu a spus: - spitale nu exista; Ba exista si unele trebuie sa revina in grija minsiterului sanatatii ca sa poata folosi mai bine ; - ca este impotriva privatizarii . Nu, este impotriva persoanelor care cred ca pot face privatizare folosind banii publici. Ai tu cumva dorinta sa dai din buzunarul tau pentru ca nu stiu care bogatan sa isi faca un plan pentru un spital proprietate integrala a lui, dar cu 25 % investitie a statului roman??? Hai ca esti caraghios..ca sa nu zic Labaral !
43 6
MariusO. • 2013-01-12 21:05:51
4, stai jos, aberezi!
5 36
sucaa • 2013-01-12 21:59:49
daca mi se permite cabanii care mis e opresc din salariu pt asigurari medicale si sa-i directionez eu unde vreu te-as intelege. altfel vorbesti aberatii. nu este normal sa mi se opreasca bani OBLIGATORI, dar daca vreu sa ma duc la privat pt servici incomparabil mai bune, nu pot beneficia de acei bani.
0 35
Calin_file_de_dosar • 2013-01-12 23:20:28
In orice sistem normal de sanatate, banii se duc dupa pacienti!
Spitalele private sunt platite pentru serviciile pe care le aduc exact ca si cele de stat, dar (guess what!?) ofera conditii mult mai bune!
Adicatelea, la aceiasi bani, tu, dobi.. bolnav ai de ales intre un spital curat, incalzit, in care nu trebuie sa dai spaga si ai doua paturi per salon cu toaleta proprie (SPITAL FACUT DIN FONDURI IN INTREGIME PRIVATE, btw!!) si un spital plin de igrasie, cu cearceafuri rupte si murdare, in care nu esti nici macar intrebat ce vrei daca nu scoti banu!
Si sa-ti mai spun ceva, ca sa nu mori .. inteligent! Acum doi ani s-a facut un audit al tuturor spitalelor din Romania.. intreaba-l pe nen'tu Nicolaescu de ce continua sa dea bani la spitale de stat cu management defectuos, ingropate in datorii cand practic aproape TOATE spitalele private se dovedesc a fi mai eficiente!?
In final iti doresc doar atat: sa ajungi sa te tratezi intr-un spital de stat ca sa ai de ce sa le multumesti lui Crin si Pontache (ei care se trateaza la Viena si Paris cand au nevoie!)...
2 33
T34 • 2013-01-13 05:41:45
1. M-a durut acum cativa ani sa vad cum o ingrijitoare a tras cearseaful curat de sub un pacient si i-a aruncat o zdreanta rupta si patata in loc, imediat dupa ce s-a aflat ca inspectia anuntata de la minister nu va mai avea loc, si aici iti dau dreptate; 2. Pe de alta parte, ii dau oarece dreptate si ministrului (desi cred ca va ramane doar cu declaratiile), fiindca multe spitale private isi permit sa ofere conditii bune pacientilor fiindca capuseaza statul. Adica medicii care lucreaza acolo si care sunt, totodata, si medici in spitale de stat, desi ii taxeaza pe pacienti pentru serviciile private, folosesc resursele spitalelor publice pentru diagnosticarea si tratarea lor (aparatura de diagnosticare si tratament extrem de scumpa, reactivi pentru analize, chiar si medicamente pe care le comanda pe spitalul de stat si le duc (vand) in cel privat). Drept urmare... dreptatea e undeva la mijloc. As vrea sa vad un spital privat in care sa gasesc NU NUMAI mancare buna, caldura si un asternut curat (ca astea le am si acasa, nu pentru asta ma duc la spital), lipsa spagii si o atitudine cuviincioasa a personalului medical ci, MAI ALES, APARATURA SI TOATE MEDICAMENTELE NECESARE DIAGNOSTICARII SI TRATARII AFECTIUNILOR, CUMPARATE DIN BANII SPITALULUI!! Totodata, as vrea sa vad un spital de stat in care sa domneasca conditiile de confort dintr-un spital privat, IAR APARATURA, CONSUMABILELE SI MEDICAMANTELE DIN DOTARE (CUMPARATE DIN BANI PUBLICI) SA FIE FOLOSITE DE MEDICI PENTRU PACIENTII ACELUI SPITAL, SI NU PENTRU PACIENTII PE CARE I-AU INTERNAT IN CLINICA PRIVATA LA CARE LUCREAZA. Probabil va e cunoscuta practica internarii de o zi in spitale publice pentru investigatii si taxarea pacientului la tarifele clinicii private, desi serviciile au fost oferite, in realitate, de spital, nu?
2 1
math • 2013-01-13 19:07:27
Ca si la Radio Erevan. dar puteai sa spui mai pe scurt. "Traiasca USL si oamenii lor competenti si cinstiti, care lupta pentru popor!"
1 0
deceneus • 2013-01-14 11:02:56
da, dreptatea e pe undeva la mijloc. Dl ministru vrea o separare totala intre stat si privat. F bine! Dar atunci sa fie optionala contributia la asigurarile de sanatate de stat... Fiecare din noi sa aleaga daca vrea sau nu acest serviciu de la stat. In conditiile de acum cand statul te obliga sa cotizezi pentru sanatate, sa iti ofere macar ceva ptacei bani dati luna de luna.
0 0
pehash • 2013-01-13 06:31:36
Eu cred ca de fapt e doar un mesaj simplu si direct: donati la partid profitul sau va desfiintam. Totusi am dubii ca legile romanesti si europene i-ar permite sa faca astfel de magarii.
0 1
morometu • 2013-01-12 23:20:32
''4'' si de la mine ca nu te-ai prins pana acum de acest joc. Media, zgomot,amenintari...cei vizati baga repede mana in buzunar si se duc cu'' jalba'' in bat! Asta e regia si ma tot intreb de ce multi nu pricep? De ce isi doresc puterea? Sa faca legi pentru tine? Ei, ash....
0 23
Mihail AD • 2013-01-13 00:30:38
Despre ce 25% este vorba? In articol se vorbeste despre asigurari sociale. Cum acestea sunt platite de pacient, ar fi normal ca pacientul sa aiba si dreptul alegerii. In privinta celeilalte idei: spitale exista, nu exista servicii. Contrar aceea ce pretinde ministrul, serviciile oferite in multe din sectiile spitalelor nu iau nota de trecere, in ciuda eforturilor doctorilor. Din final, inteleg ca nu prea ii aveti la inima pe cei care sunt dispusi sa doneze. E mare nevoie si de gesturi din acestea
0 16
banateanul. • 2013-01-13 01:51:43
se vorbeste despre spitale private, populatia nu plateste asigurari sociale pentru privati ! Iar cea-ce priveste afirmatia Ministrului ca el este Liberal,trebuie sa dau dreptate lui robert dinero , sub Antonescu numai liberal nu poti fii .
0 1
Mihail AD • 2013-01-13 22:24:39
...sunt platite pentru servicii medicale. Banii nu sunt ai d-lui ministru, ci ai asiguratului. Impunerea de catre minister a unui standard redus al calitatii este abuziva. Se poate face, cu acordul celui asigurat, din solidaritate cu sistemul de stat, dar aici e o alta discutie. Dl. Ministru se comporta cu fondurile CNAS ca un ciocoi cu porumbul taranilor depozitat in propriul hambar: el hotaraste caror vite sa-l aloce
0 1
banateanul. • 2013-01-13 01:38:54
Tiam mai propus sa te DUCI IN CHINA !
1 13
Inna100 • 2013-01-13 10:38:20
.. sau doar pe internet?? Perfidia, ipocrizia si impotenta la acest guvern, este fara de margini. Da, intradevar ..sunt multi care sug din bugetul sanatatii Insa de ce nu s-au legat de companiile care fac afaceri mizerabile si tranzactii dubioase cu medicamente si echipament medical ( la noi un pansament .. banuim ca steril, sau o ata chirurgicala de provenienta chinezeasca , costa cat o rochie Versace) .. iar bolnavii vin cu aspirina de acasa. Macar la spitalul privat, nu vii cu aspirina de acasa, si ai parte de un cearsaf curat pe pat, si nu vezi gandaci pe pereti. Eu inteleg ca acest minister ( nu ma refer la ciobanasul asta expandat , pe nume nicolaescu, care este ..la fel de idiot ca si ofilitul de crin) TREBUIE sa supravegheze cu atentie unde se duc banii de la sanatate, insa nu au nici un drept sa priveze populatia normala de a avea parte de un serviciu medical decent, uman. In orice stat civilizat, cei care au asigurare, au dreptul sa solicite servicii medicale de unde isi doresc, inclusiv de la clinica privata, iar asiguratorul sa-i deconteze, IN LIMITA ASIGURARII, acest serviciu. De ce spitalele construite de altii sa fie .. trecute la ministerul sanatatii?? A demonstrat in timp acest minister incompetent ca stie sa menagerieze ceva??? Dorinta mata, este ca toti sa ajunga la... "inaltul nivel" al camerelor de garda din craiova?? sau mai am eu un exemplu acum.. insa ma abtin
0 2
ty • 2013-01-13 10:45:32
Pe bascalie.com gasesti definitia
0 0
math • 2013-01-13 11:09:27
...ca pana acum s-au privatizat spitale, si statul a investit pentru niste bogatani ? Daca se va pune in aplicare masura emanata de Nicolaescu va fi o alta aberatie comunista. Finantarea se refera la urmatoarea situatie: daca vrei sa nasti la un spital privat O POTI FACE iar CNAS va deconta spitalului cat deconteaza unui spital de stat. Suplimentul il platesti tu din buzunar sau vreo asigurare privata, pentru ca evident costa mai mult la privat. Aceasta este teoria pentru ca socotind ce platesti in stanga/dreapta prin spitalul de stat nu este DELOC evident. Domnul ministru liberal sadea vrea sa ne ia aceasta posibilitate. Vrei servicii private platesti TU integral desi ai contribuit probabil cat 10 votanti USL la un loc. Astept cu incredere sa vad o pozitie a stimabilului despre spagi.
0 3
foarte-curios • 2013-01-13 11:31:47
1. devine spaga obligatorie (suntem in sistem de stat nu?) 2. readucem la bugetul de stat spitalele, adica judetul nu mai da niciun ban (macar de curent electric si apa), asa ca marim cheltuiala din bugetul sanatatii care nici asa nu ajunge (superba imbecilitate) 3. care buget e vreodata infinit, ca sa fii sigur ca oricate urgente ai avea ajung medicamentele la fiecare si orice spital??? 4. coplata se desfiinteaza, asa ca daca baba Safta vrea sa se duca de 8 ori pe spatamana la medicul de familie sa o poata face (si daca nu-i ramane medicului timp pt. ceilalti pacienti?). Concluzie: am adus un ministru MARXIST poreclit liberal. Bambino. du-te la biserica si roaga-te sa nu capeti vreo boala, ca va fi vai si amar de tine!
0 1
Eu the first • 2013-01-13 11:42:28
... e ca chiar daca platesti asigurari de sanatate, nu ai voie sa te tratezi unde vrei, ci tre' sa mergi unde zice ministerul. Asta tie nu-ti pute a comunism? Nici pana acuma nu capata nu spital privat mai multi bani decat unul de stat pt. aceleasi servicii, ca exista un tarif dupa care casele de asigurari de sanatate platesc, care e fix, nu conteaza cine presteaza serviciul. Asa ca de ce-mi ia ministru' asta dreptu' de a ma trata unde vreau eu, daca o fac pe banii mei, si daca casele de asigurari de sanatate cheltuie la fel de mult, indiferent unde ma duc eu sa ma tratez? Poate pt. ca directorii la spitalele de stat sunt pusi pe criterii politice, si daca s-ar da liber ca lumea sa se trateze unde vrea, directorii aia ar ajunge muritori de foame din lipsa de clienti la spitatelele pe care le administreaza?
0 0
sindbad • 2013-01-12 21:09:34
erau motive sa iesim la vot, ha ? :)) si o sa mai apara. stay tunned
0 23
robert dinero • 2013-01-13 13:24:07
daca zicea sova, nu ma miram. dar, nicolaiescu, cel ce'a imbracat si el geaca aia rosie, stiti voi cand, dece puia gaia se mai da de liberal ? alo, bambina, labaral este un cuvant nou, adecvat liberalilor de stanga :) si pen' ca dexul este de adunatura, o sa fac demersuri sa fie adaugat, ca sinonim pentru ...neoliberal de stanga. cand m'am referit la udmr, m'am gandit la acel sogor care a inchis spitale neperformante. bine a facut. cred ca a fost cel mai bun ministru al sanatataii in ultimul timp. nicolaescu vrea sa arunce banii in vant. mai bine i'ar folosi pentru reciclarea unor doctori mai in varsta, de provincie, care nici un computer nu sunt in stare sa deschida. zac o gramada de lucruri bune, instrumentar, aparate, instalatii, prin spitalele mici de provincie, pen' ca habar n'au domnii doftori sa le opereze. nu stiu sa faca o ecografie, in acele spitale...sau macar o ekg. ministerul le'a achizitionat, le'a trimis acolo si acolo zac prin subsoluri, depozite. in locul unor spitale de astea, neperformante, aziluri, pentru bietele babe de la tzara, care's tratate cu un antinevralgic si o perfuzie cu glucoza, dupa care sunt trimise acasa, mai bine ar dezvolta smurd, ar echipa toate spitalele judetene cu upu la nivel corespunzator si ar deschide ambulatorii cu medici priceputi. la un spital privat nu te tine doua saptamani in salon, pe aspirine. aia, privatii, au ambulatorii, internari de scurta durata, restul tratamentului acasa. asa'i si prin occident. si cum spunea cineva, pacientul are dreptul sa'si aleaga doctorul si locul de tratament. banul tre' sa mearga cu pacientul, caci, pacientul plateste cotizatii la cnas. ba, as zice ca, pacientul sa aiba dreptul sa aleaga unde sa'si puna cotizatia, la stat sau la asigurari private. ca vorba colegului sindbad, d'aia am ales, sa traim mai bine. :) le recomand, recomandarea (!) lui base: sa duca la indeplinire programul pentru care i'am votat ! amin !
0 2
mircea_cjn • 2013-01-13 11:06:07
Omule, e uselist acuma, aia e politica. Ce tot ii dati cu liberalismul?!
0 1
robert dinero • 2013-01-13 17:53:54
cea mai lamuritoare interventie ! :) merci becaud ! ai dreptate, usl'am for ever !
0 1
consting • 2013-01-13 21:12:46
ai vb ca sa nu taci. la ce societate privata tre sa cotribuie statul ? dece toti cei care nu vor ajunge niciodata la spitalele private tre sa le dea bani ? nu ma intereseaza pers publice care isi permit sa dea mii de euro la spit priv. le doresc insa multa sanatate
1 0
GeorgeCraciun1308703791295 • 2013-01-12 16:30:15
atata timp cat cei 10% sunt mult mai bine administratie decat cei 90% alocati spitalelor de stat. In plus, asiguratii au parte de servicii de calitate... Chiar daca fondurile se vor mari si cu 200%, tot jale o sa fie in spitale...
9 41
vasile78 • 2013-01-12 17:52:33
Adica, spitalele de stat nu vor avea concurenta. Aparitia spitalelor private ar fi ajutat cresterea concurentei si implicit dezvoltarea la calitate mai buna a sistemului sanitar. Spaga oricum se da in spitalele de stat, deci costul per bolnav este mai mare decat cel oficial. De ce sa nu am dreptul sa imi aleg spitalul la care ma duc - in cazul de fata cel privat si astfel costul suplimentar pe care il dadeam spaga la medicul de la stat sa il dau celor de la spitalul privat, ajutandu-ma si pe mine dar si econimia - introducand acesti bani in economia oficiala.
2 29
goltrif • 2013-01-12 21:18:44
Nu e normal ca din banii tuturor sa se finanteze servicii la care au acces doar cei cu bani. Sanatate publica din bani publici iar aia privata din bani privati! Punct.
33 9
vaseavasea • 2013-01-12 21:28:20
banii aia "publici" sunt din buzunarul a 4 milioane de oameni care MUNCESC, nu din buzunarul celor 10 milioane de asistati care raspund la miorlaielile lui FELIX!
2 21
DenisaC • 2013-01-12 21:39:37
(si tare mi-e frica ca a facut-o intentionat). Spitalele private nu primeau bani de la stat. Ele primesc doar contravaloare serviciilor, contravaloare stabilita de stat. Banii pentru investitii si pentru alte cheltuieli sunt suportati de spitalul privat.
1 19
emigrant • 2013-01-13 02:48:44
Oamenii trebuie sa inteleaga: privatii platesc ptr a construi spitalul cumpara aparatura etc dar trebuie sa isi scoata cumva banii din asigurarile platite de oameni adica de noi toti..Nu e normal sa platesti totul din buzunar numai ptr ca spitalul e privat. Multi oameni oricum nu si-ar putea permite. Si in SUA este un lux. Sint sigura ca acest Nicolaescu, o nulitate are interes sa induca oamenii in eroare..Problema e ce face acest Arafat? Credeam ca e ceva de capul lui...Nicolaescu e acolo sa protejeze mafia din spitale care pierde bani.
0 2
Twisted • 2013-01-12 21:45:34
Atat poti? Adica eu sa platesc sa-ti fie tie bine (sa te duci la spital "la stat" pe gratis) si mie rau (sa nu-mi ajunga banii sa ma duc "la privat"), nu? Da' de cand suntem noi neamuri, ca nu te cunosc?
4 17
sucaa • 2013-01-12 21:51:47
la privat se duc tot cei care oricum finanteaza bugetul asigurarilor sociale, doar ca vor pt un banin plus servici mai bune. de aceea o parte din bani veneau de la bugetul asigurarilor sociale.
3 7
deer • 2013-01-12 22:32:23
Toti care suntem salariati platim asigurare la stat. Daca platim si o asigurare privata putem merge la spitalul privat arondat aceleia. Problema este ca eu platesc asigurare de stat (mi se retine automat pe stat) si, desi merg numai la privat, banii pe care ii dau la stat nu mi se vor mai intoarce in niciun fel (privatul nu va mai putea sa-si ia cota parte din contributia pe care statul mi-o retine). Consider ca este furt pe fata ceea ce face ministerul, furt care afecteaza in principal clasa de mijloc, care isi poate permite si o asigurare privata de sanatate. Era mult mai corect sistemul cu pachetul minim asigurat / definit de stat si posibilitatea de a face suplimentar o asigurare privata, care sa completeze asigurarea din pachetul minim.
2 20
dguina • 2013-01-12 23:23:32
Iar tie si familiei tale,-numai de spitale de stat.Sanatate !
3 8
igor28 • 2013-01-12 23:46:43
sa fii obligat sa cotizezi la stat daca tu vrei sa te tratezi la privat. daca as avea optiunea sa nu mai platesc asigurare la stat as renunta imediat. daca ai fost recent intr-un spital de stat spune-ne te rog de ce anume ai beneficiat in schimbul asigurarii platite?
2 15
Mihail AD • 2013-01-13 00:35:12
Acestea, desi se strang la comun, sunt platite totusi de persoane. Sanatate publica da, asta trebuie sa ofere dl. ministru. Cand e vorba insa de mizerie publica si bataie de joc tot publica, tot dl. ministru are de dat socoteala. Inainte de a le face altora planurile de afaceri, ar trebui sa se gandeasca la sanatatea si viata nefericitilor care trec prin spitalele de stat.
1 10
T34 • 2013-01-13 06:01:20
Eu cred ca singura solutie viabila e sa se renunte la asigurarile de sanatate pausale si sa se introduca cele diferentiate, sau chiar sa se permita asiguratului sa nu se asigure, daca prefera sa plateasca servicii private. Nu e datoria mea sa platesc ingrijirile medicale ale unuia care a primit ajutoare sociale toata viata! Asta ar stimula si spitalele si clinicile private sa asigure conditii mai bune pacientilor, pentru ca altfel vor ramane fara pacienti si, implicit, fara bani, fiindca banii din asigurarea pacientului se vor duce la unitatea medicala care a oferit serviciile, pe care a ales-o pacientul. Presupun, insa, ca o astfel de propunere - logica dupa parerea mea - nu ar avea succes, fiindca clinicile private vor fi nevoite sa se doteze cu aparatura si consumabile, sau sa plateasca spitalelor serviciile prestate cu aparatura acestora, iar spitalele vor trebui sa-si educe angajatii sa nu mai ia spaga si sa se poarte civilizat, ori ambele consecinte sunt utopice in Romania neo-comunista... Bashca, oamenii politici vor pierde votul lui Gigel care a cazut si s-a lovit la cap de beat ce era, in ziua in care si-a primit ajutorul social, si va fi revoltat ca nu are privilegiul unei tomografii, chiar daca in viata lui nu a varsat un leu ca asigurare de sanatate...
0 0
edx • 2013-01-13 10:46:30
nu finanteaza spitalul, banii aia sunt asigurarea de sanatate a omului pe care statul il obliga sa o faca la el (nu are optiunea de a se asigura la privat) si pe care in caz de nevoie trebuie sa o plateasca asiguratului - acolo unde acesta doreste sa se trateze.
0 2
foarte-curios • 2013-01-13 11:35:02
sau nu gasesti un instructor de partid sa-ti explice??? daca-ti rupi piciorul NU AI VOIE sa te duci la privat fara sa platesti integral. Pana acum se deconta acea fractie care se deconta oricarui spital de stat. Asa ca du-te baiatule la stat, da si spaga si mai vorbim. PS. Ia-ti si instructorul de partid cu tine, poate se vindeca de lozinci.
0 1
Eu the first • 2013-01-13 11:47:14
... "am cap, ce-mi trebuie minte?", corect? Spitalele private capata tot atatia bani pt. un serviciu prestat ca un spital de stat. Doar ca la privat ai voie sa mai platesti in plus, daca te tine buzunarul, ca sa ti se ofere si servicii in plus. Mai mult, ai naibii privatii astia, din aceiasi bani reusesc de obicei sa presteze servicii de calitate mai buna. Daca io nu ma tratez decat la spital privat, si am asigurare de sanatate privata, care-mi acopera toate cheltuielile medicale, ma scuteste statul cumva de asigurarea de sanatate obligatorie, pe care o incaseaza casele de asigurari de sanatate gestionate de stat? Daca nu ma scuteste, de ce nu ma lasa sa decid eu unde sa se duca banii pe care-i platesc eu? Daca tot platesc (si crede-ma, platesc o caruta de bani - mii de EUR anual), cat de cinstit e ca banii aia sa se duca doar la unitati spitalicesti in care eu n-o sa pun piciorul vreodata? Asta e ce face mafia - percepe taxa de protectie. Adica vrei nu vrei, folosesti sau nu serviciul, de platit tot platesti. Ce e cinstit in asta?
0 1
Alberta • 2013-01-13 09:39:47
Fonduri marite,pericol si mai mare.Dac a suma este mare si ce dispare este si mai mare.Ce crezi ca ajunge la spital si cat crezi ca se pierde pe drum..Ce se intampla cu loteria ,se intampla peste rtot.Deaceea nu mai avem nimic,doar magazine.
0 0
gepeto • 2013-01-12 16:36:24
Am vizitat pe cineva care a nascut la un spital privat. Conditii impecabile. In hol am vazut cateva familii care isi externau rudele care nascusera in acel spital. Mi s-au parut extrem de modeste. Cineva din familia persoanei pe care o vizitam mi-a explicat ca o nastere normala la acel spital costa cca 4500 lei din care platesti mai putin cu 1500 lei pe care spitalul ii deconteaza la casa. Daca firma la care lucrezi are abonament la clinica privata respectiva, in baza abonamentului iti mai reduce 1000 - 1500 lei. Restul pe care de fapt il suporta pacientul este chiar mai putin decat spaga si ciubucul pe care le dai la un spital de stat. Concluzia: dle ministru nu faceti altceva decat sa incurajati spaga si sistemul clientelar din spitale. Bravo natiune!! Jos cu capitalistii din sanatate!!
5 36
foarte-curios • 2013-01-13 11:37:05
contabilii aceia munceau serios. Ministrul marxist a fost sef la Romarm.
0 0
andimi • 2013-01-12 16:37:42
am avut copilul bolnav si in loc sa merg la spitalul de stat, unde urma sa stau cu alti 8 pacienti in salon, am mers la un spital privat. Pentru ca avea contract cu casa, am platit doar cazarea, in conditii mai bune ca la hotel. A costat dar am fost f. multumiti, personal f. atent, nu spaga, totul a fost bine, dupa 2 zile eram bine. De ce sa mi se ia aceasta alternativa? La stat nu vreau sa ma duc, vreau sa pot merge unde doresc eu, doar mi se iau lunar din salariu sume frumusele pt. asta. Acest individ poate isi permite sa mearga la Viena sa se trateze, eu macar in tara vreau sa am conditii bune.
2 40
keeekeeess • 2013-01-12 21:53:53
Trebuia sa mergi la vot.
1 14
varu.maftei • 2013-01-13 01:43:27
si in plus, am fost la vot! din pacate au votat si cateva milioane de "stomace umblatoare", asa ca votul meu a fost miiiic miiiiiiiiiiiiiiccc..... dar nu-i niiiiiiiiiimic, o sa merg la vot si data viitoare, doar ca votul o sa fie exercitat intr-o ambasada... m-am saturat sa vad in fluturas cum mi se duc o gramada de bani, care devin "bani publici" si dupa care vine si bula asta de nicolaescu si-mi zice ca doar ai lor au dreptul la "banii mei publici"... hai sictir, eu ma car de aici, fara regrete...
0 2
edx • 2013-01-13 10:50:15
cand majoritari in romania sunt asistatii sociali, noi cei care muncim si producem nu vom putea decide. nu poti decat sa te opui asa cum poti - evaziune la greu - astfel incat sa nu le mai dai banii tai cersetorilor.
0 3
mircea_cjn • 2013-01-13 11:08:23
A mers la vot si votat USL-ul.
0 0
Eu the first • 2013-01-13 11:53:37
Casele de asigurari de sanatate ale statului incaseaza sume enorme. Sumele alea insa nu se intorc toate in sanatate. Sumele alea se folosesc in buna masura ca sa se acopere diverse gauri in buget. Mai mult, si banii care se intorc in sanatate sunt directionati pe criterii politice, catre spitalele in care directorii sunt sustinatori ai USL. Care directori, stiind ca au sprijin politic, numai de binele spitalului nu se intereseaza. Isi angajeaza toate rudele posibile, eventual si ceva rude ale celor ce-i sustin politic, pe pozitii imaginate doar ca sa poti lua o leafa fara sa faci nimic, fac contracte pt. materiale si servicii cu firmele acelorasi sustinatori politici, si in loc sa foloseasca banii cu cap ii toaca. Iti dai seama ca daca spitalele private reusesc sa se dezvolte si sa ia clientela spitalelor de stat, mecanismele astea nu mai functioneaza, pt. ca evidenta devine mult mai precisa, si public vizibila. De-aia au interesul actualii guvernanti sa nu ia amploare sectorul de sanatate privat, pt. ca aia le-ar slabi lor pozitia din care pot fura dupa metode tipic mafiote.
0 0
Gryphus • 2013-01-12 16:43:56
in afara de modificarea orarului de vizitare din spitale (care oricum nu era respectat de nimeni, niciunde) nu are nicio ideea despre ce trebuie facut in sistemul sanitar. PDL a facut descentralizarea scolilor si a spitalelor pt o functionare mai buna, supravegheata local, iar acum acest contabil ridicol vrea sa distruga si asta coplata nu vrea sa o introduca pt ca e populist si se gandeste la alegerile de anul viitor dar ia banii de la spitalele private crezand ca asa va compensa pt coplata urmeaza sa mai arunce cateva miliarde de euro pe analize facute la repezeala si in inghesuiala pt ca vrea el sa mai faca un recensamant al bolnavilor
4 34
Twisted • 2013-01-12 17:03:54
"... cine isi dezvolta o afacere privata "nu si-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe "ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta". In cazul asta, comunistii de la putere trebuie sa dea posibilitatea asiguratilor sa-si gestioneze cum doresc banii alocati sanatatii. De ce sa platesc un morman de bani Republici Socialiste Romane daca aceasta rebublica nu-mi asigura accesul la servicii de sanatate? Si stim cu totii ca servicii de sanatate nu se pot afla in spitatele Ministerului Sanatatii RSR...
4 39
deer • 2013-01-12 22:36:43
Cum putem opta pentru a nu mai plati bani la stat ? Eu vreau ca toata contributia de sanatate sa mearga pe o asigurare privata de sanatate. Nu e normal ca un ministru comunist sa ma oblige sa merg la spital de stat, iar eu nu vreau sa mai platesc un stat care nu este in stare sa-mi asigure niste conditii minimale.
1 15
Eu the first • 2013-01-13 11:54:55
... nu se poate decat intr-un singur fel: mergand la vot si asigurandu-te ca in parlament nu mai ajung comunistii.
0 1
likurici • 2013-01-13 12:04:43
...si daca vor avea cu 10% bani mai multi, spitalele de stat vor risipi cu 10% mai multi bani!
0 2
mircea_cjn • 2013-01-13 11:10:55
Nicolaescu nu e comunist, e uselist. Asta e politica uselista, pentru asta a fost votat.
0 0
a62 • 2013-01-13 16:09:27
Serviciile de dializa sunt privatizate in marea majoritate , asistenta primara ( medicii de familie ) privatizata 100 % ; si toate sunt din bani publici .
0 0
arminius1 • 2013-01-12 17:17:02
de la bun inceput(anul 1990).Toti acei bani care se dau medicilor si care nu sunt impozitati pot cu siguranta trecuti la coplata.
1 20
Westbam • 2013-01-12 17:30:41
Noi, chiaburii care platim CAS la stat dar ne mai tratam si pe la privat nu meritam luati in considerare. Asta vara am optat sa nasc la privat din nenumarate motive iar o parte din costul spitalizarii a fost decontat de CNAS, lucru care mi s-a parut firesc si echitabil. As fi putut la fel de bine sa merg la un spital de stat si, cel putin teoretic, sa nu mai platesc nimic. Dar cum in practica stim cu totii cum sta treaba, cu siguranta ca cei 10% din fonduri publice n-o sa schimbe cu nimic situatia!
3 35
vasile78 • 2013-01-12 17:47:05
Adica, daca acum ma duc sa fac o nastere sau o operatie, partea cu care sistemul de sanatate ar fi contribuit la un spital public, s-ar fi dus la cel privat in plus as fi pus si eu o parte. Insa as fi avut parte de un tratament la nivel european. Asa tovarasul Nicolaescu ma obliga sa ma duc in continuare la stat si nu imi ofera alternativa unui tratament mai bun la cel privat. E o alta forma de a sustine ineficienta si a lipsi bolnavul de alternativa unui nivel sanitar mai bun. Rusine!
4 29
break_noon • 2013-01-12 17:56:39
Acum, toti suntem obligati sa dam niste bani la asigurarile de sanatate. 5.5% + ce mai da firma, adica 5.2% Daca ai salar mic sau mare, procentul e acelasi. Dar, daca ai salar mare, iti permiti poate sa mergi la privat, unde platesti consultatia. Bun, deci, am salar mare, platesc la privat consultatia, si dau si 10.7% la stat, degeaba. Ori primesc ceva bani inapoi de la stat, ori gasesc artificii contabile sa imi reduc salarul, si implicit taxele platite degeaba. Eu as vedea sistemul altfel: merg la spital, stat sau privat, sunt tratat (operatie, consultatie, ce o fi). Daca am fost la stat, primesc o factura, cu cit costa tratamentul respectiv, si dupa total, se pune aceeasi suma cu minus, aratind ca suma a fost acoperita de casa de asigurari. Daca merg la privat, primesc factura, de data asta mai mare, din acea factura se scade iar suma pentru tratament acoperit de casa de asigurari, iar diferenta o platesc din buzunarul propriu. In felul asta nu mai mai supar chiar asa de mult ca dau 10.7% din salarul meu mare. O sa zica ca da, unii o sa mearga doar la privat, si ca la stat nu mai ramin bani. Pai eu zic ca o sa ramina chiar multi, ca doar majoritatea vor merge tot la stat, ca probabil nu au bani sa dea pe linga. Iar daca la spitalele de stat le scade rulajul, atunci vor trebui sa se intrebe de ce le scade rulajul. Oare pentru ca nu au doctori buni? Sau ca nu trateaza oamenii cu respect? Sau ce motive mai gasesc ei. Din ce imi aduc aminte, Nicolaescu a venit cu ideea de factura cu suma zero la iesirea din spital. Ar putea sa implementeze acest sistem, ca sa vedem si noi care sunt de fapt cheltuielile pe sanatate. Ca toti se pling ca nu sunt bani, ca e scumpa sanatatea, dar daca nu ai un exemplu, clar, pe cazul tau, e cam abstracta toata povestea.
2 26
laurentiucat • 2013-01-13 16:20:12
eu iti recomand sa gasesti artificii ...poate te arzi.
0 0
Le Meow • 2013-01-12 17:57:10
Aproape ca nu-mi vine sa-mi cred ochilor si urechilor: un ministru USL-ist care spune lucrurilor pe nume! Macar de s-ar tine de cuvant! "Sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat". CORECT! (ca principiu) Iar ideea ca statul trebuie sa aiba macar o retea minimala de spitale judetene/regionale care sa actioneze in mod coordonat mi se pare de asemenea corecta. Medicina de urgenta sau programele de transplant nu au cum sa fie eficiente in lipsa coordonarii! In rest, e firesc ca majoritatea spitalelor publice sa ramana in grija autoritatilor locale. Iar cele private sa creasca si sa infloreasca, dar nu pe banii statului! Cel putin nu atata timp cat se limiteaza la ce e usor de tratat, iar cazurile dificile le trimit tot in mult-hulitele si spitale publice... Personal, eu il suspectez pe Raed Arafat pentru ideile astea bune. Dar e totusi si meritul lui Nicolaescu daca si le asuma. Acum astept fapte!
27 8
andimi • 2013-01-12 21:39:09
am vaga impresia ca esti cam sanatos si nu ai avut de-a face cu spitalele! Ia sa te ia o boala si sa stai cu orele pe la usi la judeteana sa vezi ce bine e! apoi sa te ploconesti la medic, ca el e ca un D-zeu, sa scoti frumos plicul, sa scoti suta pentru asistente si tot asa. Sa iti iei medicamente de la farmacia din colt, sa cotizezi la infirmiere ca sa se uite si la tine! NU se va schimba nimic, se va schimba doar faptul ca amaritii de noi, unii, nu vom mai putea merge la privat, unde macar dadeai putin mai mult dar merita.
1 11
Le Meow • 2013-01-13 12:31:26
E adevarat, sunt sanatos. Dar de un an de zile am de-a face cu spitalele de stat - judetean de la mine de-acasa si spitalul Fundeni din Bucuresti (tatal meu e pe lista de transplant pentru ficat si, practic, sta sa moara). Da, medicii se comporta ca niste Dumnezei; da, se da spaga (desi mai putin decat ma steptam); da, e supra-aglomerat; da, sunt directionat sa cumpar medicamente si analize de la OPERATORII PRIVATI care le vand chiar in spital (farmacii si centre de analize care primesc clienti de-a gata, fara efort - cine dracu nu si-ar dori o afacere ca asta?!). Da, e plin de bube. Dar e SINGURA SPERANTA. Pentru ca nu exista nici un spital privat care sa investeasca in operatii complicate in Romania. Mie mi-ar placea sa am de ales, as imbratisa cu drag initiativa privata, dar ea nu exista pentru ca asa ceva nu aduce profit. Deocamdata spitalele private angajeaza medici care lucreaza si la stat (pentru ca aia pot sa 'racoleze' clienti, in detrimentul calitatii serviciilor la stat); investesc in aparatura, dar pentru chestii profitabile (nasteri, montat de proteze, cabinete dentare, etc); iar cand apare un caz complicat, cu decizii grele si risc de malpraxis, pacientul e trimis tot la mult-hulitele spitale de stat. Cand o sa vad un spital UNIVERSITAR privat - adica un spital care sa investeasca si in educatie medicala (privata!) de calitate, cand o sa vad un operator privat care investeste in tratarea cazurilor complicate - ca in SUA, de exemplu - atunci da, voi sustine ca statul sa le ajute din fonduri publice. Daca asa ceva ar fi existat, as fi fost PRIMUL care sa alerge acolo si sa plateasca pentru salvarea vietii tatalui meu. Statul a avut incredere si in universitatile private, si ne-am lamurit. As vrea sa vad sistemul privat de sanatate ca plateste medicii suficient de bine incat ei sa plece de la stat, ca investeste in educatie de calitate, ca se ocupa de cazurile cu adevarat complicate. Pana atunci, eu nu sunt de acord sa primeasca bani de la stat.
0 2
2013-01-13 15:52:43
0 1
laurentiucat • 2013-01-13 16:24:03
mergi la viena ca basescu ...dupa aia decontezi cu formularul e 112...
1 0
Le Meow • 2013-01-13 16:42:27
Tatal meu e un cetatean obisnuit - ba chiar mai rau: un cetatean obisnuit cu posibilitati materiale modeste. Unul din 'looser'-ii tranzitiei. In plus, organele sunt intotdeauna putine, astfel ca in multe locuri au prioritate la transplant cetatenii tarii respective. Singura speranta (reala) e in Romania, Bucuresti, Spitalul Fundeni - spital de stat. Chiar mi-ar fi placut sa existe un spital privat care sa ofere o alternativa reala. Dar pe aia ii intereseaza profitul, iar astfel de cazuri nu sunt deloc profitabile...
0 2
Le Meow • 2013-01-13 16:34:30
Multumesc. Dar sa stii ca nu tu primesti banii, ci spitalul privat pe care il alegi ii primeste in numele tau. Iar daca statul contribuie mai putin sau deloc, atunci spitalul privat - pentru care PROFITUL e cel mai important - iti va transfera costurile tie. Problema e ca multi romani se agata de iluzia ca e posibil, in acelasi timp, si sa beneficiezi de proceduri extrem de scumpe (cum e cazul transplantului) in caz ca ai ghinion, dar si sa ai control asupra banilor cu care contribui la sistemul de sanatate. Adevarul - si o spun deschis - e ca tatal meu, daca va reusi sa primeasca un ficat, va produce o cheltuiala de zeci de mii de euro (poate peste o suta) sistemului de sanatate - mult mai mult decat a reusit saracul de el sa contribuie toata viata (are 52 de ani si a muncit de la 17). La fel si ceilalti nefericiti care se agata de viata in spitalul Fundeni si in alte locuri similare. Cea mai mare parte din suma va fi acoperita de contributiile obligatorii ale celor mai norocosi si sanatosi decat el, ca mine si (sper) ca tine, care nu pot controla unde se duc banii dati de ei sistemului de sanatate. Daca fiecare am putea sa controlam unde se duc banii nostri, toti cei care au nevoie de un transplant si ar avea ghinionul sa nu dispuna de 100.000 de euro ar fi condamnati la moarte. Asta nu inseamna ca spitalele de stat nu sunt pline de probleme si ca nu au nevoie de niste controale serioase, de responsabilizarea managementului si poate pe alocuri si de nitel clinchet de catuse. Nu spun ca am incredere in capacitatea sau chiar buna intentie a politicienilor la putere. Dar nici nu cred ca ideea de solidaritate intre cei norocosi (=sanatosi) si cei ghinionisti (=cu probleme grave) trebuie abandonata. Si, ne place sau nu, aceasta solidaritate inseamna si ca nu putem avea control total asupra contributiilor noastre, si ca, daca suntem norocosi, probabil vom plati mai mult decat vom beneficia. Reducerea profitului spitalelor private, sincer, ma lasa rece.
0 1
Le Meow • 2013-01-13 16:56:43
Inca e speranta. Dar sa stii ca nu tu primesti banii, ci spitalul privat pe care il alegi ii primeste in numele tau. Iar daca statul contribuie mai putin sau deloc, atunci spitalul privat - pentru care PROFITUL e cel mai important - iti va transfera costurile tie. Problema e ca multi romani se agata de iluzia ca e posibil, in acelasi timp, SI sa beneficiezi de proceduri extrem de scumpe (cum e cazul transplantului) in caz ca ai ghinion, dar SI sa ai control asupra banilor cu care contribui la sistemul de sanatate. Adevarul - si o spun deschis - e ca tatal meu, daca va reusi sa primeasca un ficat, va produce o cheltuiala de zeci de mii de euro (poate peste o suta) sistemului de sanatate - mult mai mult decat a reusit saracul de el sa contribuie toata viata (are 52 de ani si a muncit de la 17). La fel si ceilalti nefericiti care se agata de viata in spitalul Fundeni si in alte locuri similare. Cea mai mare parte din suma va fi acoperita de contributiile obligatorii ale celor mai norocosi si sanatosi decat el, ca mine si (sper) ca tine, care nu pot controla unde se duc banii dati de ei sistemului de sanatate. Daca fiecare am putea sa controlam unde se duc banii nostri, toti cei care au nevoie de un transplant si ar avea ghinionul sa nu dispuna de 100.000 de euro ar fi condamnati la moarte. Asta nu inseamna ca spitalele de stat nu sunt pline de probleme si ca nu au nevoie de niste controale serioase, de responsabilizarea managementului si poate pe alocuri si de nitel clinchet de catuse. Nu spun ca am incredere in capacitatea sau chiar buna intentie a politicienilor la putere. Dar nici nu cred ca ideea de solidaritate intre cei norocosi (=sanatosi) si cei ghinionisti (=cu probleme grave) trebuie abandonata. Si, ne place sau nu, aceasta solidaritate inseamna si ca nu putem avea control total asupra contributiilor noastre, si ca, daca suntem norocosi, probabil vom plati mai mult decat vom beneficia. Reducerea profitului spitalelor private, sincer, ma lasa rece.
0 1
Calin_file_de_dosar • 2013-01-12 23:23:27
Iti doresc atunci sa te duci sa te tratezi intr-un spital de ocologie de la stat, si nu intr-unul privat!
6 4
Le Meow • 2013-01-13 12:33:00
Eu iti doresc sa fii sanatos toata viata, si sa discuti despre sistemul de sanatate doar la modul teoretic.
0 1
Mihail AD • 2013-01-13 01:08:35
Asiguratul sa poata alege unde-si depune banii. Si cateva observatii: 1) din articol nu rezulta ca dl. Nicolaescu a investit in spitale private, asa ca formularea domniei sale imi pare inadecvata. Banii din asigurari nu sunt ai statului, ci ai asiguratilor. 2) foarte corect ar fi sa se clarifice in ce consta asigurarea publica. 3) decat sa se planga de lipsa educatiei sanitare si de preventie, mai bine ar lua masuri ca aceasta sa fie imbunatatita 4) tinand cont de prestatia ultimelor doua guverne, masurile acestea pompieristice arata mai degraba a goana dupa bani. 5) folosirea numelui d-lui Arafat suna a diversiune. Exista riscul ca, treptat, acesta sa fie compromis, in ciuda performantelor profesionale. Mai ales ca nu tot sistemul se poate trata in regim de urgenta.
0 16
Le Meow • 2013-01-13 12:46:00
Dar daca asiguratului i s-ar spune (inainte de a decide unde-si pune banii) ca, de exemplu, un transplant sau o alta operatie foarte complicata NU se face in sistemul privat? Si daca i s-ar spune ca, data fiind penuria de organe, intr-o tara ca Olanda transplantul de ficat se face doar pentru cetatenii olandezi? (Verificat personal.) Si ca, in putinele tari europene in care asa ceva (transplant pentru cetateni straini) totusi se accepta, costurile sar de 100 - 150 de mii de euro? Tu ti-ai asuma riscul sa ajungi in situatia in care mori pentru ca nu ai 100.000 de euro? Ideea ca toata lumea primeste cat a cotizat e o ILUZIE. Peste tot in lume, marea majoritate a oamenilor primesc mai putin decat au cotizat, dar au siguranta ca, daca Doamne-fereste ajung sa aiba nevoie de un transplant (si daca exista donator, viu sau mort), statul asigura costurile - macar alea barbare, de zeci si sute de mii de euro, daca nu si pe alea cu medicamentele. Asa functioneaza sistemele de sanatate peste tot in lume - pentru ca nimeni nu stie in avans daca va fi sanatos sau nu in viata. In rest, cine are bani si vrea sa-si cumpere confort si servicii suplimentare, e normal s-o poata face, pe banii lui. De acord cu observatiile 2 - 5.
0 2
Mihail AD • 2013-01-13 22:38:41
Intamplarea face ca am trecut printr-o situatie similara anul trecut. Comentariile nu-si mai au rostul aici. Dupa ce incercarea va fi trecuta cu bine, poate. Mult curaj, rabdare si sa fie bine
0 1
albesti • 2013-01-12 18:19:46
Cu toate ca nu agreez actuala conducere a MS, sunt total de acord ca serviciile medicale private din Romania sunt axate NUMAI pe furaciunea de la stat. la casele judetene de asigurari de sanatate, la fiecare finantare in domeniul privat, directorul care semneaza are automat 10% cibuc. Si atunci, ce este sistemul de sanatate privat? O spalatura de bani publici si de mistificare a serviciilor medicale. Dovada! Simplu .... cei care se asigura acolo, pleaca peste hotare la tratamente medicale, deoarece in acele unitati lucreaza, in principal rezidenti si medici fara experienta!
15 6
Mihail AD • 2013-01-13 00:56:38
Daca despre clinica privata pot sa vorbesc numai de bine (preturile nu intra in discutie, nefiind prioritare in raport cu viata si sanatatea), in schimb dintre persoanele pe care le-am intalnit in spitalul de stat consider ca un mare numar ar trebui sa infunde puscaria. Sigur, este experienta personala a mea si a celor care s-au nimerit sa fie in acelasi timp, in acelasi loc. Probabil ca dl. Nicolaescu are alte experiente.
2 9
likurici • 2013-01-13 12:07:59
...prin Austricia?
0 0
Mihail AD • 2013-01-13 22:13:35
...se intampla si in Romania. E vorba de Regina Maria din Bucuresti.
0 0
sindbad • 2013-01-12 18:53:27
si cred ca pentru mult timp. banuiesc ca domnul Arafat va ramane senin in guvern dupa ce a taiat niste panglici cu ponta in campanie, nu se poate revolta din mizilicul asta. pentru Hotnews felicitari pentru monumentul creat pentru domnul arafat, chiar a functionat cand a avut mafia hrebenciuc nevoie.
3 10
sindbad • 2013-01-13 13:22:19
pentru Hotnews: va rog sa il mai invitati pe Dr. Arafat la o emisiune interactiva hotnews. e foarte important cum vede si el aceste declaratii ale ministrului si ce pozitie are. Daca isi asuma si el aceste masuri trebuie sa o stim foarte clar.
0 0
lorelei34 • 2013-01-12 18:55:01
Nu-si da seama ca tot in pacienti loveste. Oricum, oamenii se vor opera unde considera ca e mai bine. Nu ne pot obliga sa mergem in spitalele de stat, care sunt vai de mama lor. Iar mita se da oricum. Rusine domnule ministru. Eu propun privatizarea totala a sistemului de sanatate... si-asa banii nostri se duc in neant!!! Eu sunt persoana cu handicap, cu 2 operatii pe coloana. Medicamentele mi le cumpar din banii mei, fizioterapia mi-o fac pe banii mei ( fiindca in spital nu exista aparatura, ca sa nu mai vorbim de bazin). Dupa ce am facut prima operatie in 2008 in Bagdasar, am jurat ca nu mai calc in spitalul ala nici daca sunt platita. Conditii execrabile, paturi cu salteaua cu gaura in mijloc, mancare proasta, grup sanitar comun ( la zeci de pacienti) cu gaura in usa in dreptul clantei, pacienti care dorm cate doi in pat, medicamente cumparate de pacienti, etc. Degeaba sunt medicii buni, daca recidivezi din cauza conditiilor. A doua operatie am facut-o la Euromedica in Baia Mare. Un spital excelent, o echipa de medici extraordinara. Jumatate a suportat Casa de Asigurari, dar mi-as fi permis si pretul intreg ( care era de 3000 de ron comparativ cu Bucuresti, unde sare de 10000 ron si esti dat afara dupa 2 zile).
3 16
ALTAN • 2013-01-12 18:56:09
http://www.blogary.ro/editorial/cred-ca-boii-au-inteles-acum/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogary%2FxAVh+%28Madame+Blogary%29
1 4
pita • 2013-01-12 19:10:03
privatizezi , nu mai poti fura , chiar daca esti ministru labaral asa ca, mai bine centralizam ca-i mai mare '' balta'', astia ne cred tampiti ? sictir!
2 15
mvalcu • 2013-01-12 19:13:54
Da, stimabile "liberal", strigi ca din gura de sarpe ca privatii fura de la stat, dar statul de unde fura ? Nu este talharie sa iei banul omului cu forta, hotia numita "asigurare de sanatate" ? Eu poate vreau sa nu mai platesc asigurare la stat, nemultumit profund fiind de serviciile sanitare si vreau sa redirectionez acesti bani la o asigurare privata ! Va e teama de privat si tineti cu statul pentru ca de la privat nu puteti sa furati asa usor dar statul e compania voastra de jecmaneala. Nu ne mai obligati sa platim asigurare de sanatate la stat, vrem sa platim asigurare in mediul privat. Dupa aia mai discutam stimabile "liberal".
1 17
DePourcelis • 2013-01-12 19:24:28
Intrebare: Cei care aleg sa fie tratati in spitale private (si stiu ei de ce!) platesc cotele la asigurarile de stat? De ce nu ar beneficia si ei de acest ”fond de solidaritate” administrat de CASS, la care ei contribuie substantial, fiind, in general, oameni bine platiti acolo unde lucreaza? Nu vi se pare, domnule ministru liberal (pe dracu!), ca confiscati banii oamenilor cu bani munciti?! Sunt curios cum ne veti mai scuipa in vreun microfon alte aberatii, cu ochii scosi din orbite .... Halal guvern competent, cinstit, feciorelnic .... condus de un golanaș miștocar !!!!!
2 17
solar • 2013-01-12 19:27:34
pai, bine d-le ministru, ai mai fost ministru la sanatate!! Iti amintesti ce injurat ai fost atunci? iti amintesti ce "planuri " voiai sa aplici atunci?Bata-te focul tau de prostanac cu avocatura . Cred ca os apleci cu suturi in fund din minister. Atunic o sa iti dai sema la ce fel de experimente idioate expui din nou medicina, pacientii, asigurarile de sanatate,medicii... Asta probabil si-a propus cu PNL cu tot sa dea lovitura de gratie sistemului sanitar din Romania!!Doamne ajuta-l!!
2 29
emigrant • 2013-01-13 02:37:46
Oare idiotii care au votat USL ptr ca vezi Doamne au fost intotdeauna liberali, nu puteau vota cu un partid sustinut de Basescu etc etc realizeaza ce plasa au luat? Ma refer la "intelectualli" cu ifose..ptr oamenii obisnuiti as vrea sa spun ca este inadmisibil ce se intimpla. Daca ai platit asigurari toata viata este normal sa poti sa ai o optinue. Casa de asigurari sa plateasca o parte din consultatia la private. In functie de unde vrei sa mergi sa existe coplata/copay dar nu e normal ca omul sa plateasca totul din buzunar doar ptr ca e privat..PNL partid de dreapta e aparatorul mafiei din sistemul medical de stat.
1 1
Dr.I • 2013-01-12 19:45:00
Nu am votat USL, nu imi place nimic la Nicolaescu, dar la faza aceasta are dreptate. Cine doreste asigurare medicala privata, nu are decat sa-si plateasca o astfel de asigurare. Banii pe care ii ia statul pentru asigurarea medicala de la fiecare angajat, ar trebui sa se cheltuie in sistemul public de sanatate. E cam la fel ca la medici. Singurul motiv pentru care medicii mai stau in unitatiile publice de sanatate e ca isi 'racoleaza' in mare masura clientii catre cabinetele private.
21 6
vaseavasea • 2013-01-12 21:14:06
banii angajatilor, la stat sau la privat, trebuiesc cheltuiti de catre trantori , capuse si sobo;anii rozalii!
5 17
Twisted • 2013-01-12 21:32:32
Spui ca cine vrea asigurare privata, sa plateasca. Corect pana aici, dar continui cu 'banii pe care statul ii ia..." Pai de ce sa-i ia? Daca eu platesc asigurare privata, de ce ma obligi sa platesc si pentru tine, tovarase asistat?
3 12
sfinxsoft • 2013-01-12 22:59:34
Adica statul imi ia niste bani cu forta (ca nu am de ales) si imi spune si ce sa fac cu ei. Si asta e idee buna?
Ca sa-ti explic /// Statul imi ia 100 de lei sa-mi cumpere o sticla de apa si in schimb imi arata cum sa dau drumul la robinet, fara ca eu sa am un cuvant de spus.
Si nu vorbi aiurea, NU SE POATE FACE ASIGURARE PRIVATA in locul celei de stat ci suplimentar.
///
2 11
Mihail AD • 2013-01-13 00:44:54
...daca dl. Nicolaescu ar livra calitate in schimbul acestor bani. Pana insa cand pacientii nu vor fi tratati omeneste in spitalele de stat, e absurd sa ii obligi sa apeleze la ele. Cat despre asigurare, daca dl. Nicolaescu nu doreste sa plateasca privatii, ar trebui sa-i lase pe asigurati sa aleaga unde sa-si depuna banii.
2 10
sorincj • 2013-01-12 20:03:27
A redeschis guvernul USL spitalele inchise in timpul guvernului Boc si motiv pentru care USL a fost revoltat si isteric? Cred ca nici unul. Favorizarea proprietatii de stat in detrimentul proprietatii private este drumul sigur spre faliment.
3 13
laurentiucat • 2013-01-13 19:56:34
daca crezi fara sa stii e ok. daca scrii fara sa te informezi /citesti...e nasol...
0 0
serb • 2013-01-12 20:29:04
Domnule Nicolaescu,va rog sa introduceti cardul de sanatate pentru fiecare asigurat,reteta electronica sa fie functionala ,achizitiile de medicamente si aparatura medicala din spitale sa fie transparente si la preturi practicate in U.E. Si in continuare Doamne fereste de o epidemie.
1 11
DenisaC • 2013-01-12 20:33:05
Daca am inteles bine, de la 1 martie, daca aleg sa ma tratez la "privat" voi plati integral costul tratamentului. Nu sunt de acord. Nu ar trebui sa mi se impuna unde sa ma tratez. Daca eu aleg "privatul" in locul spitalului "de stat" este optiunea mea. Statul ar trebui sa imi deconteze costul in limita plafonului impus. Ce este in plus, platesc din buzunarl meu.
2 19
Twisted • 2013-01-12 21:36:20
De fapt statul nu "deconteaza", ci returneaza o parte din banii luati cu japca luna de luna, ani de zile. Adica si in conditiile actuale, tot noi platim integral la spitalul privat. Comunistul Nicolaescu vrea doar sa ne fure de tot banii din asigurari si sa ne oblige sa platim din nou in cazul in care alegem sa ne tratam "la privat'.
2 10
anjin-san • 2013-01-12 20:48:59
Mi-am facut special cont sa comentez stirea asta. Domne da pe noi ne intreaba cineva ce vrem??? Spitalele si clinicile private sunt pline de oameni de toate categoriile, de la tineri pana la pensionari, care chiar daca platesc in plus merg acolo pentru ca sunt respectati si beneficiaza de servicii civilizate. De exemplu, multe dintre cuplurile pe care le cunosc merg in maternitati private pentru nastere si platesc mai putin cu 2500 de lei pentru ca sunt decontati de CNAS pentru a nu ajunge in maternitatile de stat unde trebuie sa dai spaga si risti sa te imbolnavesti. Chiar credeti ca se va imbunatati ceva in sistemul public cu acesti 10% pe care acest individ sustine ca sunt furati? Oamenii astia au auzit de dezbatere publica? Repet: noi contam in tara asta??? Sper ca cei care i-ati votat incepeti sa va dati seama de tipul de oameni care au ajuns la putere.
2 24
Twisted • 2013-01-12 21:41:21
Pentru ca noi nu iesim in strada sa-l slavim pe Calafat, pe Cacarau sau pe Plagiator, pentru ca nu mergem la vot cu microbuzele in turneu, pentru ca nu ne vindem pe-un pix, o sacosa si-o galeata - de-aia nu contam.
2 12
q1953 • 2013-01-13 19:01:27
Bineinteles ca am fost intrebati! A fost pe 09 decembrie 2012. Nu stiai? Vom mai fi intrebati in 2016 sau poate da Dumnezeu si mai devreme.
1 0
2013-01-12 21:09:34
3 13
vaseavasea • 2013-01-12 21:10:39
Fost contabil de gospodarie agricola colectiva, niciolaescu viseaza infiintarea sovhozurilor bolsevice, astfel realizaeaza macar o particica din visul lui ilici COMUNISMUL CU FATA RAIOASA! Apoi cine mai crede ca PNL este urmasul partidului bratienilor, locul liberalilor autentici a fost luat de turnatori si lucratori la securitate, delatatori, fenechisti hoti, slugi la latrinile lui felix, paranoici gen antenescu care se viseaza cel putin stapanul adevarului absolut!
3 16
ivasile • 2013-01-12 21:41:29
Dupa atatia ani de stat pe bara...
Ii doare in * de sistemul de sanatate, de starea economiei, de noi toti. Ei vor mai multi si mai multi bani...
Sa vedem ce taxe si impozite mai inventeaza... ce manevre ca sa canalizeze mai usor banii catre propriul lor buzunar
2 7
Draky • 2013-01-12 21:56:24
Domnul liberal Nicolaescu trebuie sa aiba in vedere ca in spitalele private merg ROMANI CARE PLATESC TAXE! De ce merg acolo? Pentru ca in spitalele de stat nu e loc, nu sunt conditii! De ce? Pentru ca sunt tratate mai multe persoane decat platitori de taxe pentru sanatate! Daca ma tratez privat de ce sa mai platesc pentru stat? Si atunci cine mai contribuie? Dl. Nicolaescu poate...
2 11
mircea_cjn • 2013-01-13 11:04:22
Domnul Nicolaescu conduce ministerul in calitate de uselist, nu de liberal. A fost votat covarsitor de cei care au iesit la vot (pensionari, bugetari), normal ca acum serveste interesele acestora. Taxe mai mari pentru cei care au cat de cat, pentru a hrani partea asistata, asta e ceea ce face acum domnul Nicolaescu. Asta a spus, a fost votat, asta face. Nu va inteleg nemultumirea.
0 1
aol2012 • 2013-01-12 22:02:08
1. "banii publici" ai lui nicolaiescu sunt banii luati de la mine, de la tine si de la altii pt contributia la sanatate; poate ar trebui sa ma intrebe si pe mine ce vreau cu BANII MEI 2. este evidenta incapacitatea spitalelor de stat de a gestiona situatia, cauzele sunt multiple: mecanisme greoaie, hotia, angajati f multi, manageri politici f slabi care anterior nu au condus nici macar un colectiv de 3 oameni pusi sa conduca o organizatie cu mii de angajati, etc 3. un caz rezolvat intr-o anumita specialitate costa aprox 1400 lei noi intr-un spital de stat (cu o spitalizare minima de 3 zile) si aprox 200 de lei intr-o internare de zi intr-un spital privat; observati diferenta si economia din banii publici ai domnului nicolaescu ? mergand mai departe: in cei 200 de lai platiti de cas catre un spital privat intra analize, doctori atenti, binevoitori si bine platiti, investigatii pe aparate performante; in cei 1400 de lei platiti de cas catre un spital de stat intra un ekg (cu noroc asta, deoarece la stat se asteapta si 3-4 zile sa fie un pacient programat la ekg ), un doctor sictirit cu salariu de 1200 lei si rate la masina sau apartament, eventual o radiografie si cu niste relatii cateva analize uzuale; bonusul pt pacient este si o infectie sau alta complicatie la plecarea dintr-un spital de stat. 4. bugetul sanatatii in romania este de 3,4 % din PIB, media din UE este de 9%, tari ca anglia au 12%; poate ar fi mai bine ca domnul nicolaescu rarait si simpatic sa ceara mai mult din PIB pt sanatate 5. 4 milioane de romani cotizeaza la sanatate si 16 milioane beneficiaza; credeti ca VREODATA va merge sistemul de stat ?? este o gaura neagra in care cei 10% ce reveneau privatului sunt pe o masea, nici nu se vor simti ! DOMNULE NICOLAESCU, BUNA DIMINEATA, SUNTEM IN UE, 2013 ! sa-i spuna cineva.....
2 16
virgil666 • 2013-01-12 22:25:21
daca vad doi oameni pe strada spun ca uite un privat si unul de la stat ? sau spun : uite doi oameni. mania proletara a lui nicolaescu se dezvaluie. dar pe banii mei ? intrebarea este :ai cui sunt banii ? -eu sunt fortat sa dau niste bani pentru asigurari si niste jmecheri ma obliga sa mai duc la anumiti doctori, care poate sunt mai slab pregatiti decat altii . cine este hotul ? daca acum sunt intr-un tratament pe care il voi continua pana in iunie 2013 si din martie gasca lui nicolaescu ma forteaza sa ma duc in alt spital, la alti doctori in care eu nu am incredere si in conditii mai proaste cine isi bate joc de mine si de banii mei ? statul nu inseamna noi cetatenii ? oare cand cei care ne conduc vor construi autostrazi cu lanturi la picioare ?
2 12
geanin • 2013-01-12 22:40:25
acest individ mai are tupeul să spună că este liberal? apoi unde este concurența pe care ar trebui să o promoveze un adevărat libral? unde este egalitatea de șanse dintre privat și stat? prin această măsură se încurajează in continuare sistemul de ȘPĂGI !!! CU CÎT CONCURENȚA ESTE MAI MARE, CU ATÎT ELEMENTUL DE CORUPȚIE ESTE MAI REDUS !!! DARRR....nicolaescu probabil că asta dorește.pt. că din șpagă probabil un anumit procent ajunge și la el.
1 12
mircea_cjn • 2013-01-13 10:55:27
Stimate domn, da' cine a zis ca el e liberal acum? Poate ati uitat, la vot a candidat USL, au fost alesi de catre partea "asistata" [ pensionari+bugetari], asa ca uselistul Nicolaescu aplica politica asistatilor. Si inca o chestie: clasa mijlocie , ca sa spunem asa, care apeleaza la spitale private , nici nu a mers la vot. Sau, poate nu va vine sa credeti, au votat USL-ul ! Aaa, ca acuma stramba din nas? Trece! sa dea pe Antena 3 , ca de acolo s-au adapat.
0 2
geki • 2013-01-12 23:11:52
Păi, în felul ăsta, ne condamnați la moarte sigură, domnule Nicolaescu! Aveți idee CE condiții sunt și, mai ales, CUM sunt tratați românii în spitalele publice? Dacă nu, vă sfătuiesc să faceți o razie prin aceste spitale. Opriți-vă, pentru început, la celebrul FUNDENI, secția CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ. Acolo veți constata cu propriii ochi cum bolnavii stau ore în șir la coadă, ÎN PICIOARE (nu există nici un scaun pe holul de așteptare!!!), așteptând să le vină rândul. Când unii dintre ei „îndrăznesc” să-și exprime nemulțumirea, sunt trimiși la parter să-și care scaunele în spinare, până la etajul al V-lea! Nu mai vorbim despre faptul că unii dintre bolnavi vin cu o zi înainte, ca să „prindă rândul”. Iar, o dată ajunși „înăuntru”, sunt „tratați” cu o indiferență, cu o silă, cu un plictis greu de descris... O bătaie de joc cruntă, domnule Nicolaescu! p.s. Cazul de mai sus mi-a fost relatat de mama unei prietene, în vârstă de 81 de ani, care a stat la coadă, în spitalul și la secția amintite, FIX 4 ORE(!) între 8-12, JOI, 10 ianuarie, 2013.
2 14
geki • 2013-01-13 10:07:03
Situația de mai sus s-a petrecut VINERI, 11 IAN. 2013, între orele 8-12.
0 1
mvalcu • 2013-01-12 23:17:01
Sa nu-ti sistam noi taxele si impozitele !
2 13
sfinxsoft • 2013-01-12 23:23:43
Sper ca masura asta sa genereze macar un pic de revolta sociala, nu trebuie mult, cum n-a trebuit nici anul trecut. Chiar sunt curios cum o sa arate sistemul medical de stat cand n-o sa mai aiba medici nici sa ocupe posturile daramite sa tina liniile de garda. Avea dreptate Basescu, trebuie sa ne apucam sa platim naibii o asigurare in alta tara...
2 7
Calin_file_de_dosar • 2013-01-12 23:29:58
Cereti va rog rezultatele auditului si evaluarilor facute de CNAS tuturor spitalelor din Romania (private si de stat), luati de comparati si apoi sa va mai intrebati ce face comunistul asta!! Pentru imberbii care inca nu inteleg: statul plateste prin programele nationale SERVICIILE DE SANATATE, adicatelea consultatia, injectiile, manevrele terapeutice, medicatia, ingrijirea la pat a bolnavului etc. Adica exact aceleasi lucruri care sunt oferite de un spital privat si de unul de stat! Asa ca aveti de ales: vreti sa fiti tratati in saloane luinoase, cu doau paturi in camera, curate, incalzite cu personal care iti zambeste si stie ce face sau in spitale de stat care colcaie de gandaci si sobolani, cu asistente acrite si nesimtite, medici de pe vremea lui Pazvante si in care esti trimis de la poarta spitalului sa iti cumperi TOTUL!
1 13
Danavincze • 2013-01-13 00:26:35
Totul la acest Guvern este numai demagogie si populism. Asa cred ei ca arata votantilor lor ca le pasa si ca sunt implicati. Si poate acestia nu baga in seama manevrele care se fac sub ochii lor in timp ce politicienii sunt preocupati trup si suflet de soarta Poporului. Le va arata domnul Nicolaescu, mare liberal, privatilor care paraziteaza banul poporului. Halal,
1 10
Halva • 2013-01-13 12:09:49
daca se privatizeaza toate spitalele, nu vor mai vota USL..
0 2
dimmi • 2013-01-12 23:30:03
Toti cei care loviti in Nicolaesscu, sunteti din sistemul privat.Succes,nu va impiedica nimeni sa il folositi fara spaga, fara disconfort, fara sa luati banii de la sistemul de stat. 85% din romani nu pot folosi sistemul privat de sanatate, din lipsa de bani si la spital ajung doar in cazuri limita, unde sfarsitul e acelasi. Cand se termina ghemul vietii nu conteaza la care sistem ai apelat. Daca domnul Nicolaescu reuseste sa introduca cardul de sanatate pentru fiecare asigurat,reteta electronica sa fie functionala ,achizitiile de medicamente si aparatura medicala din spitale sa fie transparente si la preturi practicate in U.E, atunci va fi o adevarata concurenta cu sistemul privat. Atunci vom putea sa tragem o concluzie, vom putea sa facem o comparatie intre sistemul privat si cel de stat. Da doamne ca d-l Nicolaescu sa reuseasca sa faca ceea ce si-a propus.
16 4
Calin_file_de_dosar • 2013-01-13 00:57:52
Nu suntem din privat! Suntem dintre cei care au avut de a face cu spitalele de stat si apoi, apeland la privat, au vazut ca se poate si fara sa fie scuipati in fata pentru vina de a se fi imbolnavit in Romania! De ani buni actul medical se plateste la fel la stat si la privat! Consecinta: spitalele private nu au un leu datorie (altfel le halesc astia de la fisc cu fulgi cu tot) in timp ce spitalele de stat continua sa acumuleze datorii oferind aceleasi servicii medicale in conditii de mizerie crunta! Ce au a face cardul de sanatate si reteta electronica cu spitalele private moncher? Foarte bine, sa se informatizeze intreg sistemul ca sa se vada in sfarsit foarte clar cine isi permite sa cumpere medicamente cu ghiotura (care apoi sunt uitate prin depozite pana expira): privatul care are interes sa faca profit sau cel de la stat care face profitul obligandu-te pe tine, bizonul febril sa dai spaga!? Cine crezi ca e mai atent cu si ce aparatura cumpara? privatul care trebuie sa scoata profit din aparatura aia sau cel de la stat care e interesat sa-si ia doar comisionul, doar banii vin de la.. stat (adica din cotizatiile noaste, habaucule!)?... Si ca sa vezi cat esti de batut in teasta: toate cabinetele de medicina de familie sunt private si primesc finantare in acelasi fel (prin programe/contracte cadru cu CNAS) ca si spitalele private! Dar de astea vad ca nu te plangi... poti sa-mi explici de ce? Sancta simplicitas!...
2 15
vaseavasea • 2013-01-13 12:03:15
esti probabil unul din cei care nu au muncit o zi,... sau esti unul dicei care taie frunze la caini .... ori esti unul dinei plimbati de Dragnea, oprisan, nica..., pe la zeci de sectii de votare sa-ti votezi comunistii... sau esti una din blondele care merg in bikinii la sectia de votare... sau esti unul dintre bisnitarii care beneficiaza de zeci de retete gratuite si apoi vinde medicamentele... oricum esti un trantor care nu stie ca acei bani sunt de la cei care muncesc, nu-i aduce de acasa nici ilici, nici felix, nici baronii rosii, nici turnatorii liberali, nici "analisti" care fabricati la tembeleviziunile bolsevice care se lasa intinsi ca pielea p--i ...
0 4
GeorgeCraciun1308703791295 • 2013-01-12 23:41:05
Ca si economist, ar trebui sa faceti diferntza intre ``finantare`` si decontarea pentru serviciile acordate asiguratilor....
1 16
likurici • 2013-01-13 12:18:15
...finantare era = decontare...
0 1
2013-01-13 15:57:23
0 1
Mihail AD • 2013-01-13 00:51:59
...principiul "banul urmeaza asiguratul"
1 17
NicolaeA • 2013-01-13 07:18:51
E bolnavior. E nebun saracu si cum inca nu a fost infiintat un spital de nebuni privat, e obligat sa se trateze la stat !
0 1
virgil666 • 2013-01-13 08:19:07
Orice ministru al Sanatatii vine la putere este excitat de urmatoarele : nu mai facem vreun spital public ? nu mai facem vreo licitatie ? nu mai achizitionam ceva aparatura ? asta pentru ca e rost de spaga din aceste lucruri. Nicolaescu vine astfel cu noi propuneri. La spitalele private, aparatura, echipamentele, conditiile de confort sunt asigurate numai din bani privati. La spitalul de stat, orice aparatura sau alta achizitie costa de 3-4 ori mai mult decat pretul real (licitatiile sunt TRUCATE in mod destept). Un prieten de-al meu, director de spital privat, avea nevoie de o lucrare de constructie . A primit o oferta de la o firma cu un pret de 4 ori ma mare . Ofertantul i-a spus : lasati dom director ca diferenta o impartim intre noi (ofertantul nu a fost atent ca este o firma privata , nu de stat si ca banii erau ai directorului). Asta este realitatea. Oare Arafat de ce se gurguta anul trecut ? Pentru ca Base ii strica afacerea cu ambulantele si pierdea spagile.
0 3
Iulia-Marina • 2013-01-13 08:25:37
http://infoinsider.ro/2012/05/18/avertisment-blestemul-din-toaletele-spitalului-militar-in-caz-de-nevoie-folositi-biletul-de-autobuz/
0 0
Alberta • 2013-01-13 09:31:59
Dle Nicolaescu,ne cunoastem deja si va stim "printzipurile" si capacitatea.Daca asa au vrut zeii.. Vai de sanatatea noastra!!! Mai ales acum,iarna,cu frigul... Dar tratati-va putin cavitatea bucala cu va fuge mandibula intr-o parte si vorbiti parca latrati.
0 1
Alberta • 2013-01-13 09:45:40
Daca asa de mult va ia validarea unei postari,inteleg ca o verificati suficient pentru a stabili daca acest continut poate aduce daune sau actiuni legale impotriva celor publicate si sa-l publicati sau nu..Cred ca asa este deontologic si logic.
0 1
minus • 2013-01-13 09:58:08
pana la "capătul" vietii asiguratului? Pentru ca "ciocoiul" de medic privat are veniturile la vedere, iar cel de la stat face o "frumuseață" de evaziune fiscala cu binecuvantarea guvernantilor, da, dreptatea este pana... la capăt!
0 4
edx • 2013-01-13 10:41:53
pai ce ma pe aia ii faci tu guvernul? nu tot de la privati prin taxe ii ai? si daca cei care platesc taxele alea vor sa se trateze in alta parte de banii care i-au platit cine esti tu sa zici nu? elimina asigurarile obligatorii de sanatate la stat si atunci fiecare isi face singur asigurarea acolo unde vrea - si multi or sa opteze pentru asigurari private si spitale private - si voi restul nu aveti decat sa tineti in brate sistemul de stat DIN BANII VOSTRI NU SI AI MEI.
0 4
sorin3 • 2013-01-13 11:14:38
Daca eu platesc asigurare, vreau ca asiguratorul sa-mi plateasca cheltuielile asigurate atunci cind am eu nevoie, si medicului/spitalului pe care il aleg eu. Spitalele de stat s-au umplut de fii incompetenti ai unor fosti doctori competenti, asta pe linga bacterii rezistente la antibiotice. In loc sa privatizeze casele de asigurari de sanatate(solutie liberala), guvernul pune monopol de stat pe serviciile medicale(solutie comunista). In loc sa astupe gaurile negre din spitalele private si coruptia din casa de asigurari se va creste coruptia din spitalele de stat si nemultumirea pacientilor.
0 4
gimini • 2013-01-13 11:41:11
Dar ce, spitalele "private" din Romania primeau bani de la stat? Ha ha ha! Asta e chiar tare! Pai si in ce fel mai erau private daca primeau bani de la stat?! Sau erau private in sensul ca privat era numai profitul, restul ramanand sa fie decontat de prosti?!
6 1
minus • 2013-01-13 17:07:36
Decontau o parte din cheltuieli pentru tratarea pacientului care a cotizat. Tu NU poti sa-ti dirijezi contributia de sanatate catre "privat", poti doar sa o dirijezi catre stat. Asta nu este tare? Daca contributia ta merge catre stat- ca administrator al banilor, unde ar trebui sa deconteze spitalul o parte din cheltuieli?
1 4
floreastanescu • 2013-01-13 12:29:07
Numai, sa se tina de cuvant... Consider ca, este corecta aceasta initiativa din urmatoarele motive: 1.Acelasi medic, care lucreaza atat intr-o unitate publica cat in una privata, are unitati de masura diferite in tratarea pacientilor. 2.Pacientii care se prezinta la o unitatile de sanatate publica sunt dirijati la cabinetul privat la care medicul are al doilea job. 3.Pacientii operati sau tratati intr-o unitate de sanatate publica, dupa externare sunt dirijati catre cabinetul privat, pentru pansament sau control. 4.Legea salarizarii unitare 284/2010 s-a aplicat numai pentru personalul unitatilor de sanatate publica, desi aveau contract de prestari servicii cu Casele de Asigurari de Sanatate. 5.O salarizare decenta a personalului, din unitatile de sanatate publica, si interdictia personalului, care lucreaza in sistemul public de sanatate de lucra si in sistemul privat.
3 1
SRA • 2013-01-13 13:20:25
Renumerare pe performanta inseamna asigurare de sanatate, facturarea prestatie efectuate de medic, co participare 10 % , decontarea prestatiei de casa de asigurare, punctul medical, sistem de tarifare, www.tarmed.ch Domnule Ministru, Daca ajungeti la acest deziderat va felicit, draftul iesit de la Cotroceni era pe lina aceasta, impiedecat de ARAFAT si stopat, trimis in derizoriu de CEPOI. O duminica placuta !!!
0 1
Gigi-Contra • 2013-01-13 13:25:45
...sa platesc la stat asigurarile medicale...prefer o asigurare privata, ca sa pot beneficia de serviciile corespunzatoare sumei pe care o platesc anual...
0 3
Alberto Kurtyan • 2013-01-13 13:37:42
Banii sunt ai asiguratilor. Nu sunt banii statului si nici ai lui Nicolaescu.
1 3
fane_grija • 2013-01-13 15:08:33
Pe banii mei [si nu platesc putin luna de luna] sunt obligat sa ma tratez in gaurile alea numite spitale publice si unde spaga face diferenta intre viata si moarte.
1 6
proletara • 2013-01-13 15:49:43
Mergem unde suntem tratati ca oameni ..pentru ca noi platim asigurarile de sanatate. Sistemul ar trebui extins de urgenta la Policlinicile/ cabinetele stomatologice.Romanii nu au dinti , sunt mai toti stirbi. Un popor de stirbi ..nu-i normal sa nu poti sa ai grija de dantura pentru ca preturile sunt mari si daca tot platesti asigurarile medicale de ce sa nu putem deconta si tratamentele stomatologice ?? De la infectiile stomatologice se imbolnaveste tot organismul...Unde sunt cabinetele stomatologice din scoli , domnule Ministru ?? lasati-l pe domnul Arafat, nu-i mai asociati numele cu al Dvs. ca nu meritati . Iar doamna de la Radio Romania actualitati care v-a luat interviul vineri a fost penibila.." omul potrivit la locul potrivit", mai dati odata intregistrarea interviului sa vedeti profesionalism ....Rusine !
0 3
Adriana • 2013-01-13 15:59:18
De acord domnule Ministru finantati unitatile medicale ale statului - reparatii, saltele noi, lenjerie noua, bai , wc-uri etc.- dar decontati serviciile medicale ale asiguratilor, realizate in unitati medicale private, e normal nu ?? Domnule Ministru , vremelnic la conducerea MS- faceti ceva sa deveniti nemuritor in memoria asigutatilor din Romania !. Preventie gratuita : asa cum ati mai facut ..analize, investigatii etc..-. -curatenie in spitalele de stat (ne ducem si saltele de acasa , si perne si plosca si urinol etc) plus medicamente, perfuzoare .Daca poti daca nu mori destul de repede in spital sau dupa interventia chirurgicala pentru ca ai luat o bacterie intra-spitaliceasca si ai dus-o acasa ! Sunt atatea comentarii incat ar trebui sa cereti unui secretar de stat sa va faca rezumatul si apoi decideti ..calea cea mai buna pentru noi, platitorii de taxe . Succes !
1 1
mary • 2013-01-13 19:04:07
Felicitari dl.Nicolaescu. Cea mai buna masura care putea fi luata pentru a "salva" spitalele publice. Este singurul ministru care a luat masurile benefice ptr. cei din sanatatea publica.
5 0
morometu • 2013-01-13 20:21:59
Trebuie sa ai IQ de asistat social ca sa nu pricepi diferenta dintre finantare si decontarea aceluiasi tip de serviciu medical la acelasi pret dar in conditii de calitate muuult diferite! Pentru ca eu contribui la constituirea acestui fond cel care il gestioneaza trebuie sa ma intrebe pe mine, asigurat, unde vreau sa vireze acest fond. Dar statul imi confisca contributia si face ce vrea cu aceasta. Ii reamintesc tov. contabil ca aceasta se numeste contributie, nu taxa, nu impozit.
0 3
mihaelamirela • 2013-01-14 09:35:29
Oameni liberi ai Romaniei sustinatori ai statului de drept. Semnati va rog pe link http://wwwpetitieonline.ro/petitie24960151 petitia intitulata PENTRU un C.S.M. puternic PENTRU o justitie independenta PENTRU viitorul tarii. Sa aratam ca ne pasa. Sa aratam ca sustinem statul de drept. Va multumesc.
0 0
icu • 2013-01-14 10:40:45
Asa este cand numesti un mascarici sa conduca sanatatea , Papam ,,USL uns pe paine, ne tratam cu pastile USL, platim ,,micul si berea " electorala cu noi taxe si impozite marca USL !!!!! Prostalailor care i-au votat sa ,,pape si sa se trateze cu promisiunile USL" pana la urmatoarele alegeri !!!! Deh, prostia si domnia se plateste !!!!!!!!!!!!
0 1
CosminLita • 2013-01-14 14:15:17
Tovarase Nicolaescu . Imi mentin parerea pe care mi-am facut-o despre dumneata de cand te-am vazut ca ai aparut pe la televizor ... tovarase Nicolaescu, dumneata esti un idiot . Pur si simplu un idiot .
0 1
delllia • 2013-04-24 14:29:38
legea scutirii de coplata nu se respecta am fost la policlinica "masina de aine " pentru o radiografie si mi s-a spus ca numai fraierii respecta legile.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro