Studentul de la Drept a depus plangerea la DNA impotriva lui Ponta, Pricopie, Costoiu si Plumb pentru minivacanta de alegeri. Care sunt acuzatiile si argumentele studentului fortat sa intre in vacanta de alegeri
Alexandru Bajdechi, student in primul an la Facultatea de Drept din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca a depus plangerea la DNA impotriva premierului si a ministrilor care au promovat minivacanta de alegeri pentru studenti. Tanarul a trimis HotNews.ro o copie a plangerii penale, in care listeaza argumentele prezentate procurorilor pentru a-si sustine acuzatia de abuz in serviciu.
- Guvernul a aprobat marti, la propunerea Ministerului Educatiei, o Hotarare care prevede ca universitatile isi suspenda cursurile vineri, 14 noiembrie, si luni, 17 noiembrie, „in vederea sprijinirii exercitarii dreptului la vot”.
- Cu alte cuvinte, studentii vor fi intr-o mica vacanta in turul 2 al alegerilor prezidentiale, avand liber si inainte, si in ziua dupa scrutin.
Alexandru Bajdechi
Foto: Facebook
Alexandru Bajdechi, student in primul an la Facultatea de Drept din Bucuresti, a declarat marti pentru HotNews.ro ca va depune plangere penala impotriva ministrilor care au promovat aceasta hotarare, pentru savarsirea unui abuz in serviciu. “Nu mi se pare normal ca anumite zile sa fie suspendate, ulterior sa fie recuperate, pentru o problema care nu exista”, preciza tanarul.
Contactat ieri de HotNews.ro, Alexandru Bajdechi a confirmat ca a depus plangerea la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si ne-a trimis o copie a acesteia. In plangere, studentul ii acuza pe premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Remus Pricopie si ministrul delegat pentru Invatamant Superior Mihnea Costoiu de abuz in serviciu, iar pe ministrul Muncii, Rovana Plumb, de complicitate la abuz in serviciu.
Tanarul sustine ca ministrii au incalcatLegea privind transparenta decizionala (pentru ca Ministerul Educatiei Nationale a facut public anuntul elaborarii actului normativ cu o zi inainte de adoptare, desi termenul prevazut de lege este de 30 de zile), Legea educatiei nationale (care spune ca „Structura anului universitar se aproba de catre senatul universitar”, si nu de Guvern) si Constitutia Romaniei (care stabileste ca dreptul la invatatura este asigurat prin ‘invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior si prin alte forme de instructie si de perfectionare’).
Ce spune plangerea penala depusa pentru minivacanta de alegeri pentru studenti
„Doamna Procuror-Sef a Directiei Nationale Anticoruptie,
Subsemnatul, Bajdechi Alexandru, […], in temeiul art. 289 din Codul de procedura penala, formulez prezenta
PLANGERE
impotriva numitilor Victor-Viorel PONTA, prim-ministrul Romaniei, Remus PRICOPIE, ministrul educatiei nationale, Mihnea Cosmin COSTOIU, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica si Rovana PLUMB, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
In fapt,
In data de 7.11.2014 pe site-ul de internet stiripesurse.ro apare un articol cu titlul ‘SURSE Studentii vor fi scosi din joc la turul II’, articol asumat de doamna Denisa Miron. In continutul articolului se mentioneaza ca studentii pot inclina balanta in cel de-al doilea tur si din acest motiv Guvernul ia in considerare ‘scoaterea din joc, pe cale administrativa‘. Articolul precizeaza ca in saptamana urmatoare (10-16 noiembrie 2014) ar urma sa se adopte de catre Guvern o hotarare prin care sa se stabileasca anumite zile libere pentru studenti astfel incat acestia sa paraseasca centrele universitare.
In data de 10.11.2014, la 3 zile dupa publicarea respectivei stiri pe site-ul stiripesurse.ro, Ministerul Educatiei Nationale publica un comunicat de presa in care anunta ca va propune in sedinta de Guvern de a doua zi un proiect de hotarare prin care se decide ‘suspendarea din institutiile de invatamant superior pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, si luni, 17 noiembrie’ pentru a veni in sprijinul facilitarii exercitarii dreptului la vot.
Legea 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste la art. 44 alin. (4) ca ‘(4) Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin, fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in tabelul 27 prevazut la art. 9 alin. (1). Modelul declaratiei pe propria raspundere se stabileste prin hotarare a Guvernului in termenul prevazut la art. 65 alin. (1).’ Astfel prin teza 1 a articolului citat anterior se asigura respectarea dreptului constitutional de vot prin lege. Din punct de vedere legal, nu au existat impedimente pentru exercitarea dreptului de vot, studentii care invata in unitatile de invatamant de pe raza municipiului Bucuresti isi pot exercita dreptul de vot absolut in orice sectie de vot. Posibilitatea ca unele sectii de vot sa fie mai aglomerate decat altele nu are absolut nicio relevanta cu prevederile legale in vigoare.
In data de 11.11.2014, in cadrul sedintei de Guvern, este aprobata hotararea prin care cursurile din invatamantul superior se suspenda, in datele mentionate anterior.
Prin elaborarea si aprobarea Hotararii de Guvern nr. 1003 din 11 noiembrie 2014, consider ca se incalca urmatoarele prevederi legale:
- Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Ministerul Educatiei Nationale a facut public anuntul elaborarii actului normativ cu o zi inainte de adoptare, desi termenul prevazut de art. 7 este de 30 de zile. In acest caz, consider ca ministerul a fost de rea-credinta deoarece cunostea prevederile legii iar Hotararea de Guvern care a fixat datele celor doua tururi a fost luata cu mult timp inainte.
- Legea 1/2011 a educatiei nationale. Legea educatiei stabileste la art. 136 ca ‘(1) Anul universitar incepe, de regula, in prima zi lucratoare a lunii octombrie si include doua semestre. Un semestru are, de regula, o durata de 14 saptamani de activitati didactice urmate, de regula, de minimum 3 saptamani de examene. Structura anului universitar se aproba de catre senatul universitar. In atribuirea creditelor de studii transferabile dintr-un semestru se are in vedere o perioada de minimum 17 saptamani.’ Astfel, este de competenta senatului universitar sa stabileasca structura anului universitar. Spre deosebire de invatamantul preuniversitar unde structura se stabileste prin ordin de ministru, invatamantul superior se bucura de autonomie, in temeiul art. 32 alin. 6 din Constitutia Romaniei, republicata. Articolul in baza caruia se intemeiaza Hotararea de Guvern nr. 1003/2014 precizeaza ca ministerul educatiei ‘elaboreaza reglementarile de organizare si functionare a sistemului de invatamant superior’ si nu aproba, decide sau stabileste, fiind aplicabile dispozitiile privind autonomia universitara, mentionate la art. 123 si la art. 213. De asemenea, art. 14 alin. (1) prevede faptul ca ministerul proiecteaza, fundamenteaza si aplica strategii nationale in domeniul educatiei cu consultarea tuturor factorilor implicati, enumerati in continutul normei.
- Constitutia Romaniei, republicata. Constitutia Romaniei stabileste ca dreptul la invatatura este asigurat prin ‘invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior si prin alte forme de instructie si de perfectionare’. Prin adoptarea acestei masuri, Guvernul restrange dreptul la invatamant superior suspendand cursurile in cele doua zile si paseaza responsabilitatea asigurarii acestui drept constitutional catre universitati, in temeiul autonomiei universitare. Aceasta masura demonstreaza faptul ca Guvernului nu ii pasa de asigurarea dreptului la invatatura ci doar de a-si implementa politica. Guvernul invoca autonomia doar in interes personal.
Consider ca sunt parte vatamata a acestei masuri deoarece nu a existat vreo solicitare din partea federatiilor studentesti de a acorda aceste zile libere pentru aceste alegeri iar prin aceasta hotarare mi se constrange dreptul la invatatura prin faptul ca in zilele de 14 si 17 noiembrie, desi imi doresc sa particip la activitatea academica, guvernul nu imi permite, lasand problema sa fie rezolvata de catre universitati dupa alegerile prezidentiale din 16 noiembrie.
De asemenea, consider ca universitatilor le este viciat dreptul la autonomie, stipulat in Constitutie, prin interventia ministerului in structura anului universitar fara sa existe nicio consultare publica.
In drept,
Consider ca numitul Victor-Viorel Ponta, in calitate de prim-ministru, asumandu-si raspunderea pe aceasta hotarare prin aprobarea acesteia comite infractiunea de abuz in serviciu prevazuta si sanctionata prin art. 297 din Codul Penal, impreuna cu numitii Remus Pricopie si Mihnea Cosmin Costoiu care au propus acest act normativ. Consider ca numita Rovana Plumb comite infractiunea de complicitate la abuz in serviciu prin asumarea acestui act normativ, neavand un rol activ in redactarea si aprobarea acestuia.
Avand in vedere ca scopul urmarit, de obtinerea avantajului nepatrimonial si anume simpatia studentilor, mentinerea acestora in afara centrelor universitare cu scopul de a ingreuna eventuala organizare a acestora in adunari publice si modul de actiune premeditat, consider ca este de competenta DNA sa solutioneze aceasta plangere, in temeiul art. 13 indice 2 din legea 78/2000.
Dovada savarsirii infractiunilor o fac prin urmatoarele probe:
1. Captura de ecran a articolului ‘SURSE Studentii vor fi scosi din joc la turul II’ din site-ul stiripesurse.ro;
2. Hotararea de Guvern nr. 1003/2014 in format facsimil.
3. Reactia Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, Mediafax.
Solicit primirea unui raspuns la urmatoarea adresa: […]
Nr. de telefon: […]
Data Semnatura
Doamnei Procuror-Sef al Directiei Nationale Anticoruptie”
Plangerea depusa de Alexandru Bajdechi, inregistrata la DNA:
Citeste si: