Sari direct la conținut

Eugen Teodorovici, primele declaratii despre posibile concedieri ale bugetarilor: 20% din administratia publica este ineficienta. Plus: promisiuni de scadere a contributiilor sociale la angajati si angajatori

HotNews.ro
Eugen Teodorovici, primele declaratii despre posibile concedieri ale bugetarilor: 20% din administratia publica este ineficienta. Plus: promisiuni de scadere a contributiilor sociale la angajati si angajatori

Cam 20 la suta din actuala administratie publica este ineficienta in posturile pe care le ocupa, a declarat ministrul finantelor Eugen Teodorovici, laDigi24. El a dat indicii despre o posibila reforma a administratiei publice, pentru prima oara de la inceperea discutiilor privind doua acte cu impact major pe bugetul de stat – noul Cod Fiscal si noua lege a salarizarii bugetarilor.

Reforma structurala a sectorului bugetar este ceruta atat de mediul de afaceri, cat si de partenerii externi ai Romaniei, dar nici un guvern nu a luat pana acum masuri radicale in aceasta directie. Ramane de vazut daca Guvernul va incepe aceasta reforma intr-un an pre-electoral.

In plus, Teodorovici a mai declarat in emisiunea lui Luca Niculescu ca vrea si reducerea contributiilor sociale atat la angajati, cat si la angajatori, dar a evitat sa spuna o data la care sa fie implementata.

Eugen Teodorovici spune ca isi permite sa fie un aspru critic al administratiei, pentru ca o cunoaste bine din interior, intrucat si-a petrecut viata in domeniul public, in care lucreaza din 1991.

In administratia publica, „sunt oameni care se sacrifica – vietile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun ca fac toti asta. Sunt foarte multi din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart usa. Iar daca stau la serviciu, poate o ora doar aloca pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, acestia trebuie sa plece din administratie”, a declarat Eugen Teodorovici.

„De ce nu, oare, putem noi sa facem, la nivel de administratie publica centrala chiar, ca unele functii-suport sa fie concentrate intr-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie sa aiba directia sa de resurse umane? De ce sa nu fim noi mai moderni decat si alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce sa tin fiecare directie economica, sa spunem, in fiecare minister? Nu, ele trebuie sa fie concentrate in Ministerul de Finante – si asta e o intentie pe care o am foarte clara – de a aduce toate directiile economice si de buget din ministere sa depinda – adica sa fie acolo localizate, dar sa fie subordonate Ministerului Finantelor”, a declarat Eugen Teodorovici.

ARHIVĂ COMENTARII
cartofil • 2015-07-27 09:15:29
Si vrea sa-si subordoneze toate directiile economice intrucat vrea sa controleze absolut toti banii. Asa spera sa-si pastreze dottore-plagiatore, in continuare, puterea.
10 27
MirceaVoievod • 2015-07-27 10:34:54
da o declaratie si pac-pac, postacul sa zica ceva si de Ponta desi n-avea nicio legatura cu subiectul.
25 5
Silviu • 2015-07-27 12:16:45
Nu prea cred ca premierul nu are legatura cu asa masuri fiscale importante pentru soarta bugetului. Sunt convins (101%) ca stie, e de acord si poate chiar le-a propus. Problema e ca efectul acestor "darnicii" se va resimti doar peste vreo 2-3 ani, dupa ce aceasta guvernare va pleca. Tot asa cum si aceasta mica crestere economica de acum e categoric rezultatul masurilor unui guvern anterior.
0 13
ion • 2015-07-27 16:20:24
Basescu zicea prin 2009 ca, pentru a se mentine in limite cu cheltuielile, avea alternativa concedierilor masive de la stat, 250 000 de bugetari peste noapte, dar a ales reducerea salariilor si cresterea TVA. Acum, astia aleg concedierile masive. Suntem cumva in aceeasi situatie de atunci, si, de frica sa nu aplice aceleasi masuri din a caror critica s-au 'hranit' pana azi pe toate canalele tv, cosmetizeaza masura cu 'ineficienta' ? Ponta si Teodorovici se lauda non stop ca avem excedent bugetar. Si atunci? Ceva pute. De ce e nevoie sa dai oameni afara? Ce faceti cu acel excedent? Il bagati tot voi in buzunare, ca vad ca spitalele sunt tot la pamant, scolile la fel.. nu se misca nimic. Eu zic ca daca vor da 20% afara de la stat, chiar ca vor ramane numai ciurucurile. Aia 20% or sa fie dintre cei competenti, o sa vedeti.
0 3
Close • 2015-07-28 12:04:49
Pe fraierii din provincie. In Bucuresti o sa suplimenteze locurile cu numiri politice. Si asa se va mai rezolva o problema.
0 0
ilidia • 2015-07-27 09:30:03
Gura pacatosului adevar graieste. A descoperit vezi dumnealui gaura covrigului, sau America !? Incepand din 2008 administratia s-a tot umflat si colcaie de incompetenti, pile si pilute sinecuriste, care prefera un un venit mic,dar sigur, si ce mai "pica". As vrea s-o vad si pe asta, PSD sa faca curatenie aici.Exista oare un normativ de personal functie de nr. de locuitori, de ex.? Au fost citate comune care la acelas nr. de locuitori una avea 15 angajati iar alta 50 !?
2 27
manu • 2015-07-27 11:21:32
dar si in mediul corporatist privat e la fel. E o atitudine la nivelul intregii societati. Stiu, unii vor spune ca la corporatii te platesc privatii, e treaba lor ce fac cu banii, dar nu e chiar asa. Corporatiile isi trag o seva consistenta din banii statului (statelor), prin diverse contracte, de multe ori paguboase pt stat (vezi spre exemplu dosarul microsoft). Oricum, vorbele lui Teodorovici sunt praf in ochi. Adevaratele schimbari se produc pe tacute, iti dai seama de ele abia dupa, si cei care trambiteaza ca vor face si vor drege de obicei nu fac nimic.
5 6
Dedalus • 2015-07-27 13:51:29
Exista normative. Se si respecta. Sa nu cream false probleme.
3 1
curios • 2015-07-27 23:44:50
deci, in2004 Nastase a lasat sub 1 milion de bugetari, in 2008 Tariceanu a last 1,4 mil. In 2012 Boc a lasat 1,2 mil, iar azi sunt 1,86 mil. Dreptate pana la capat? Nu sunt mai bune cifrele exacte ilidia????
0 1
miculescu-rucar • 2015-07-27 09:30:17
sa-ti inceteze mandatul pana faci o asemenea gogomanie! ce inseamna ca la "4 rupe usa"?adica la ora 4 se termina programul? si tu cam ce vrei,sa ramana in continuare si sa simuleze ca au de lucru? aia care stau peste program ce fac in afara de a consuma curentul electric-calculatoare,aer conditionat-si a cere plata de ore suplimentare? ia te uita unde statea micul dictator! ceausescu cand a construit centrul civic,tot asa intentiona:un minister=un birou!
14 9
tabti nesi • 2015-07-27 12:30:00
domnul ministru are pretentia ca pe salarii mizere sa mai stai si peste programul de lucru de la stat. Nu zic, sunt destui care nu-si merita nici banii aia, dar pretentiile lui sunt cam exagerate. Cei smecheri oricum se strecoara, si nu vor munci. Ma tem ca in practica cei 20% pe care o sa-i dea afara sa nu fie tocmai cei care-si fac treaba. Ca asa se intampla, smecherii trag sforile si raman, e singura lor sansa, iar competentii prefera sa plece unde sunt mai bine apreciati. Domnu ministru sa aiba grija unde dai si unde crapa. Deocamdata, in afara sa semneze pentru moschee n-a facut nimic notabil, il plimba ponta ca moaste de la un minister la altul.
2 6
unu • 2015-07-27 14:34:04
In primul rand se vorbeste despre personalul din administratie, nu toti bugetarii (sanantate, educatie, securitate etc..). Deci strict cei din aparatul administrativ al tarii. Si da, majoritatea o ard degeaba la lucru facandu-se ca lucreaza 7 ore din 8 (daca nu rup usa dupa 6 ore). De aici si expresia populara "orar de bugetar". Vii la 9, bei cafeaua pana la 11, te faci ca lucrezi o ora, mergi 2 ore in pauza de masa, te mai faci o tura ca lucrezi si rupi usa la 4. Ce imi pare rau este ca atunci cand s-au taiat salariile in 2010, nu au avut atata minte cat sa le taie astora si sa lase salariile intregi la doctori, profesori etc.. Poate in sfarsit reformeaza cineva sistemul pe baza unor criterii de performanta si nu pe decizii de genul taiem la toti, buni sau prosti. Daca e cineva de stanga care face asta e mare mirare dar e mai bine decat ce s-a facut pana acum. Pe baza unor criterii de performanta adevarate, cuantificabile, "smecherii" vor lua o pauza mai lunga de la munca.
0 4
oac • 2015-07-27 15:55:49
Ai fost pe la spital recent? Doar in urgenta mai gasesti medici si aia mai dorm cand nu este de munca. Personalul administrativ o arde aiurea, asistentele duc greul, dar o duc pe bani nu pe vorbe. Medicii sunt cu treaba, vin la cate o sedinta, 2 ore consultatii dupa care sunt la clinici si cabinete private.
1 1
rov • 2015-07-27 09:32:03
vizita in oricare institutie a statului iti dezvaluie trista realitate. E halucinata o discutie cu majoritatea functionarilor publici. Apropo cine se ocupa de un arbore genealogic si un arbore politic al functionarilor de prin ministere???
0 29
nahir • 2015-07-27 10:58:40
de 20% din personalul bugetar daca ar incepe cu pensionarii si pensionabilii din sistem. caz concret la o institutie de stat, din sfera academica, unde presedintele are 85 ani, directorul 75, personal financiar contabil de 60-67 ani. toti pensionari cu contract de munca (deci incaseaza atat pensia cat si leafa, in timp ce somajul in randul tinerilor e la 50%).
0 19
eu • 2015-07-27 09:33:15
nu am nici cel mai mic respect pt angajatii la stat (din pacate sunt atat de putini cei ok incat generalizarea nu e o problema)... totusi, daca bugetarul incepe programul la ora 8 sau mai devreme, la cat sa plece ? nu are program tot de 8 ore? sau pentru 800 lei vrei sa stea si peste program ?
5 16
tudor • 2015-07-27 11:27:19
in ultima vreme si surprinzator, am gasit mai mult profesionalism la stat decat la privat. Merg la o clinica privata de renume unde astept exact ca pe vremuri la policlinicile de stat, am mers la Enel si am asteptat vreo 3 ore pt o operatiune simpla, in conditiile in care mai erau 2-3 persoane fizice acolo. In schimb am fost la oficiul de cadastru si am ramas surprins de operativitate, promptitudine si organizare, am fost la spitalul universitar, si, in ciuda lipsei resurselor alocate de catre nesimtitii de guvernanti, personalul si-a facut treaba foarte profi. Sunt oameni si oameni, atat la stat cat si la privat. Cei care au constiinta fac treaba oriunde ii pui. Cei mai puturosi nu fac nimic nici colo nici colo.
2 9
Dedalus • 2015-07-27 12:34:54
Ca mare dreptate ai. Dar depinde mult de modelul social pe care political doreste sa il construiasca. Poate fi oricare, nu discut. Problema mare e ca nu e nici un model. Programele politice sunt, fara exceptie, colectii de vorbe frumoase. Daca dai cu alb pe denumirea partidului si citesti programele, nu posti spune care program al cui e... Ori, democratia nu se poate reduce la declararea pluripartidismului, ca principiu. Partidele trebuie sa fie difereite intre ele pentru a permite democratiei sa funcitoneze. Ele nu sunt in acest moment. De ce? Pentru ca nu exista ideology, doctrinari, analisti samd. Din pacte, din punct de vedere politic suntem o tara Copy/paste.
0 1
A78 • 2015-07-27 09:38:46
Daca omul are un salariu de mizerie si e platit pe cartea de munca 8 ore , de la 8 la 16 de ce ar sta mai mult ? Doar pentru ca il iubeste pe DJ Orlando Teodorovici ? Plateste-l pentru 10 ore si sta 10 ore ! Apropo : in Franta se lucreaza 35 de ore pe saptamana : 7 ore , ce depaseate e ora suplimentara si se plat€ste !
7 18
MirceaVoievod • 2015-07-27 10:59:15
sa fii platit pentru 10 ore si sa stai 10 ore e preferabil lui a sta 10 ore si a fi platit pentru 8. dar de ce sa stai 10 ore? esti sclav pe plantatie? duduie economia si administratia romaneasca de nu mai poate nimic astepta pana a doua zi? viata pe langa munca omu nu mai are? sau tre sa ajunga musai la 10 noaptea acasa ca sa nu mai fie-n stare de nimic... eram intr-o companie mare, vine unu la 10 dimineata cu un contract "urgent". la 12 sa fie gata. 97 pagini in engleza. i-am spus ca in conformitate cu regulamentul intern un astfel de contract necesita 3-5 zile pentru review. s-a enervat mi-a sunat sefu. Sefu tot avocat a zis, bah, ai dreptate, 2 ore nu merge, dar e urgent. 3 zile? l-am facut in doua si noaptea dintre ele, ca era urgent. Pleaca contractu la partenerul neamt. De urgent ce era, au raspuns peste 8 zile. 5 zile s-a uitat avocatul intern pe el si 3 avocatii externi. Apoi l-au trimis inapoi. Si Germania, nu e Romania...
7 7
etena • 2015-07-27 12:15:24
Problema aici nu e de cate ore esti platit. Voi asta nu intelegeti deloc. La privat daca esti platit 8 ore trebuie sa muncesti 8 ore, pe cind la stat te fofilezi in alea 8 ore nefacind nimic si de aceea este o prblema. Voi care comentati despre plata a 10 ore, sunteti aia care chiar nu stiti ce e munca eficienta pe care o poti face si in 6 ore cumulate si sa fii platit pentru 16 ore. Dar vad ca va dati cu presupusul nu gluma. Nu le mai plingeti de mila functionarilor publici. Cind vor invata sa munceasca atunci va fi bine. E ca in bancul ala ca marea foame mondiala va incepe cind chinezii vor minca orez cu furculita.
3 7
... • 2015-07-27 13:48:45
Poti spune si cu cat se plateste ora suplimentara in Franta? Ca sa avem o imagine completa...
1 2
A78 • 2015-07-28 00:11:57
Cu incepere de la ora 36 pana la ora 43 e +25% , ce depaseste ora 43 e +50%
0 0
Gila • 2015-07-27 09:40:24
Declaratia domnului ministru este Socanta ! Cred ca ar trebui sa se autosesizeze Ministerul Muncii - Directia de Inspectie a muncii privitor la indemnarea la nerespectarea programului legal de munca in Romania ! De aemenea cred ca ar trebui sa reactioneze si Sindicatele !
11 10
fan66 • 2015-07-27 09:42:11
Cit de eficienti sunt oamenii care lucreaza 12 ore/zi? Nu cumva muncesc mult si prost? Sau se fac ca muncesc 12 ore.. Dupa cite stiu e illegal sa se depaseasca un anumit nr de ore suplimentare Mentalitate de vechil, rezultate de iobagi
3 17
MirceaVoievod • 2015-07-27 10:54:50
cand si la privat e aceeasi mentalitate? in contract scrie 8 ore, stai 10 si se asteapta sa stai 12. ca cica asa e modern si capitalist. de platit mai usurel, ca la urma urmelor si-asa primesti mai mult decat meriti si sunt altii la usa care asteapta sa-ti ia locul. parca astea-s stereotipiile. in realitate, ori esti supra-aglomerat (ca sa fie siguri ca ai ce face) si lucrezi prost ori pierzi vremea, ca sa te incadrezi in alea 10-12 ore si o arzi corporatist despre cat de mult muncesti tu fata de altii. Cata vreme orele suplimentare nu se ponteaza, nu e ilegal, ca nu ai cum sa demonstrezi. Cum mi s-a spus mie: daca nu ti-a cerut sefu in scris si nu ai aprobare de la el sa stai peste program, nu platim ca ai stat ca ai vrut sau pentru ca nu lucrezi eficient. Cum am inceput sa-mi apar drepturile si sa cer hartiuta la fiecare task care mi se dadea peste ora 5, cum nu mai era nimic "urgent" pana a doua zi...
6 8
AdrianBorza • 2015-07-27 13:47:55
Problema in institutiile de stat e ca 80% pierd vremea aiurea, iar ceilalti 20% trag tare ca sa mearga lucrurile. Pentru aia care pleaca la 4 nu e o problema ora la care pleaca, ci faptul ca vin la 8 si tot ce fac pana la 4 e sa astepte sa plece acasa.
0 4
srpc • 2015-07-27 15:48:07
iar la concursurile de promovare, fff ciudat, castiga invariabil insi care profesional deja dovedisera ca sunt praf, dar au "inteligenta emotionala", adica lingusesc si toarna "unde trebuie"
0 2
Kobra • 2015-07-27 09:45:00
De la Primul-Ministru la primarii, toate lichelele si "pilosii" s-au ascuns in administratia centrala sau locala...Institutia administratiei este hyperparazitata de toti incompetentii si angajatii de partid!O curatare severa a aparatului se impune URGENT!!!
0 21
miculescu-rucar • 2015-07-27 13:57:38
]Eugen Orlando Teodorovici - Ministerul Fondurilor Europene asta la 20 de ani,doar cu liceul s-a/a fost angajat direct in ministerul transporturilor!
0 5
miculescu-rucar • 2015-07-27 14:12:57
am vrut sa postez:www.fonduri-ue.ro/res/...users/.../CV_Eugen_Orlando_Teodorovici.pdf
0 2
Con_stan_tin • 2015-07-27 09:45:59
indică o eficiență crescută a muncii. Să lucrezi mai mult de 8 ore pe zi este ineficient, peste 10 ore ce să mai zic, degeaba vii la servici.
5 8
Bibanul • 2015-07-27 09:46:03
Titlul spune totul: intai vorbeste de ineficienta, apoi *condamna* plecatul devreme. Nu spun ca angajatii de la stat sunt eficienti - in general nu sunt - insa a fi eficient inseamna a-ti face toata treaba bine intr-un interval orar acceptabil si, tocmai, a nu sta mult peste program. Bine ai venit in sec. XXI!
0 15
tepesvoda • 2015-07-27 10:07:06
Ai grija ce vb . Vezi ca baroni il pun pe Ponta pe linia moarta. Vezi ca majoritatea baronilor PSD sunt sefi ce CJ sau prefecti si daca incepi cu administratia si cu schemele de personal la astia imediat urmezi pe faras. Acolo in feudele lor sunt multi legati de buget pentru ca sunt votatii cei mai multi. Acolo se rispesc banuti pe tot felul de drepturi de ajutoare iar ruptul porti la ora 4 e in visele tale. In teritoriu acolo se rupe usa la 4 pentru ca baieti si fetele merg la prasit la domnul primar, la domnul presedinte de CJ ca pe la ora aia se lasa racoarea si se poate muncii la camp.
1 10
Ochii_pe_voi • 2015-07-27 10:18:21
Unii rup usa ca sa se intilneasca pe undeva sa ia spagi. Cu un guvern condus de un penal, acest ministru nu poate fi decit complice la furt. Cit despre sefimea bugetara e stiut ca regula e mita, coruptia si minciuna.
3 13
a.nonim • 2015-07-27 10:22:34
Poate 80% sunt ineficienti... In al doilea rand daca la 4 se termina programul e normal sa plece acasa. Numai la noi exista conceptia gresita ca un angajat bun sta ore in sir peste program fara pretentii. Fara exceptie, germani, francezi, austrieci, nu mai vorbim de greci, pe care pe care am avut ocazia sa-i vad la lucru in Romania, la ora 4 plecau. Nimeni nu sta un minut peste. Dar in timpul programului isi fac treaba, nu merg sa-si plateasca facturi, nu stau doua ore la masa, etc.
2 9
lili • 2015-07-27 10:34:39
Eu cred ca aproape 50% puteti pleca acasa, dupa informatizarea administratiei publice si a indepartarii clientelei politice care ocupa cele mai banoase posturi arzand gazul de pomana! La Finante daca mergi te plimba la 3 angajati cel putin pentru a plati ceva! Sila! Vorbe goale, in loc sa-i dea afara pe bugetarii care ard gazul de pomana, cum singur recunoaste ca ar trebui, Teodorovici asta le va mari salariile chiar cu 70% !!!!!!! Rusine!!
1 8
alina • 2015-07-27 11:30:48
medicii au tot dreptul la salariu marit. la fel profesorii, politistii, si alte categorii esentiale in societate. Usor cu pianul pe scari. Avem nevoie de institutii de stat serioase, cu oameni seriosi, nu de spagari oportunisti, pt care salariul de 10 mil de la stat nu inseamna nimic pe langa peschesuri. De aia au venit oamenii buni la privat, pt ca se plateste bine, si am pretentia sa se intample la fel si la stat.
3 3
lili • 2015-07-27 17:42:24
La fel profesorii, NU fac parte din administratia publica, sunt bugetari, dar NU fac parte din adm. publica!! Mai documentati-va, e grava confuzia!!
0 1
jidanul • 2015-07-27 10:38:18
"Pestele de la cap se impute", cei mai multi dintre sefi sunt cei care habar n-au de managementul pragmatic, aplicat, adica, cum sa dea de lucru oamenilor si nu stiu ori nu vor sa valorifice capacitatile si cunostintele subalternilor, apoi in administratie salariile sunt extrem de mici si diferentele salariale intre subalterni si sefii directi sunt prea mari iar, avansarea e facuta dupa ce sunt avansate amantele, iubitele, colegii de partid, prietenii de pahar si angajatii matusalemici, angajatii uitati pe functii si daca ai vreo initiativa sunt foarte putini sefii care sa te sprijine. Cea mai mare parte a angajtilor din administratia publica nu au nici o motivare, nici profesionala si nici financiara. Practic un salar net de 1000, 1500 si chiar 2000 de lei pentru un inginer cu o vechime de circa 30 de ani si experienta profesionala buna, este un salar foarte mic. In mod real un astfel de salariu net este doar sa vii si sa pleci de la lucru si pentru o gustare in timpul pauzei de masa. Comparativ un inginer angajat al landului Bayer are un salariu net de 3700-3800 de euro si experienta lui este apreciata si peste cuvantul lui nu se trece, este stimulat si profesional si salarial. Sistemul administratiei publice in alte tari mai intai iti ofera si apoi te stoarce sa vada cat stii si cat duci.
1 4
marius • 2015-07-27 10:41:31
Daca , domnule Teodorovici , puneti in practica veti face ordine in administratie . In rest faceti calcule serioase avand in vedere si scenarii pesimiste .
1 3
2015-07-27 10:43:11
0 8
MirceaVoievod • 2015-07-27 10:50:11
Am lucrat 2 ani in administratie ca jurist. desi cu studii superioare, ma plateau cu minimul pe economie. Asta in conditiile in care aveam si 20 de dosare pe zi. Lucram non-stop si cu mandrie, luam ca prostul si acasa in weekend, asta pana in ziua de salariu, care in loc sa fie cea mai buna era cea mai proasta zi din luna. Singurul avantaj al slujbei aleia era ca la 4.30 puteam sa plec acasa (in cazul meu la scoala si/sau biblioteca). Suplimentare nu se plateau, decat daca semna sefu. Si nu semna. Dupa doi ani am plecat. Aceeasi atitudine de rahat exprimata de domnul ministru am gasit-o si-n cea mai mare corporatie romaneasca, proaspat privatizata. veneam la 8 si munceam pana la 5. munceam. la 5 plecam, ca mai aveam si viata pe langa munca. colegii veneau la 10, cafele, tigari, shopping on line, trei mailuri si pe la 4 se apucau de munca pana pe la 7-8. muncitori din greu, platiti la suplimentare. Cum nu ma interesau atat banii cat timpul meu liber de dupa lucru eram motivat sa-mi termin treaba si sa plec. La un moment dat mi s-a spus ca sunt colegii suparati ca "la 5 rup usa" cand ei se spetesc muncind si mi s-a sugerat sa stau si eu "peste program" chiar daca n-am nimic de facut, ca sa nu se simta aialaltii prost. Mi-am cautat in alta parte si am plecat. Mult mai tz o firma de avocatura mi-a propus sa fiu manager la unul din departamente. Cand am intrebat de programul de lucru mi s-a spus de la 9 la 12 noaptea. "Esti liber profesionist, doar nu vrei sa vii la firma de avocatura ca la o slujba obisnuita, 8 ore". De fapt, cam asta voiam. Nu ma interesa sa ajung partener sau mai stiu eu ce, ci doar sa muncesc bine si sa-mi merit banii cu care sa-mi intretin familia. Apoi sa si fiu cu familia. Cum pe langa pretentii se mai si zgarceau la bani, am ales pana la urma o slujba afara. Si bine am facut. Adevarul e ca-n Romania, fie stat fie privat, toti vor sa te plateasca pentru juma de norma, dar sa muncesti doua norme. Apoi se mira de ce nu esti eficient.
2 9
midufi • 2015-07-27 16:13:02
si intru totul adevarat. Desi lucrez in IT
0 1
bozo • 2015-07-27 11:34:34
Nu am vazut emisiunea, comenteze strict ce e in acest articol. Dl ministru a spus niste adevaruri si anunta o masura buna, respectiv sunt multi oameni necorespunzatori in administratia publica si aceasta trebuie restructurata pe criterii de eficienta. Legand asta de noul cod fiscal, ar fi de salutat o administratie mai mica, mai eficienta si in care functionarii sa aiba salarii decente si ajustate la munca prestata. As plus spunand ca restructurarea administratiei publice pe criterii de eficienta ar presupune o informatizare conrespunzatoare in paralel cu ajustarea de personal. Desi s-au tot implementat programe de informatizare sunt departe de a avea o guvernare digitala eficienta. Dl ministru a spus insa si o gogomanie, respectiv cea legata de orele prestate de functionari. Daca tot vorbim despre eficienta atunci ar trebui sa ia in calcul si faptul ca functionarii trebuie sa fie suficient de multi ca sa produca ceea ce li se cere in timpul programului normal de munca. Desigur ca oriunde se doreste performanta se lucreaza cu pasiune si in plus. Dar asta nu e de mentionat ca regula ci doar in contextul in care vrei sa remarci prestatia excelenta a unor salariati. Pe de alta parte e drept ca exista functionari care bifeaza strict programul de munca normat dar nu fac prea multe in plus ci numara invers timpul ramas pana la plecat acasa sau pana la concediu. Astia sunt oameni cu care nu poti face sa mearga treaba mai bine si sunt balast. Sau forta de munca prost gestionata care nu primeste incarcare conrespunzatoare din cauza de management prost la nivel de conducere. Foarte probabil ca asta vroia sa spuna ministrul dar a facut-o foarte prost. Nu trebuie incurajata exploatarea personalului si cand asta vine de la ministurl de finante e un mesaj extrem de nefericit.
2 2
Dedalus • 2015-07-27 12:30:15
Toata discutia porneste de la o premiza eronata: anume ca exista personae competente in numar sufficient. Ei bine, daca te uiti la ce a produs invatamantul romanesc in ultimii 20 de ani, realizezi ca astfel de persoane de fapt NU EXISTA! Cei care sunt competenti cat de cat, pleaca din Romania cum apuca (dar nu pentru bani, ci pentru ca aici standradul de referinta e prostia). Cei cativa pe care ii vezi cat de cat competenti sunt de fapt cei care fie sunt inainte de pensie, fie sunt la inceput si nu au apucat sa-si gaseasca un rost in strainatate. CE anume poti spera pentru copiii tai in Romania? Nici Teodorovici si nici altii (din toate partidele) nu m-au convins in vreun fel ca suntem macar pe un drum bun, cu sperante de rezultate macar peste 20 de ani. Toata lumea se gandeste la indicatorii macroeconomic, la coruptie si la costuri eficiente. Minunat, dar cine sa faca toate astea?
2 2
2015-07-27 11:42:39
0 4
Semo • 2015-07-27 12:10:45
Dovada ineficientei la stat este chiar Ministerul Fondurilor Eruopene, mega institutia creata de dl. Teodorovici care in ciuda salariilor imense nu au nicio performanta notabila chiar daca stau si pana la 12 noaptea. Culmea e ca departamentele fondurilor europene functionau mai bine in cadrul ministerelor de linie chiar si cu salarii mai mici. Centralizarea puterii nu inseamna eficienta credeam ca am invatat asta de la Comunism. Eficienta inseamna sa muncesti 8 ore pe zi cu performante maxime si nu 14 ore pe zi cu rezultate 0 sau mediocre.
0 9
SRA • 2015-07-27 12:13:34
Nu sunt de stânga, Doamne Fereste, dar sa aud din gura lui TEODOROVICI un ADEVAR ca 20-30 % din bugetri improductivi il apreciez ! Sunt de accord CODUL FISCAL daca concomitent implementeaza reducerea de bugetari, reforma din sistemul de sanatate, reducerea cu disfiintarea a agentiilor inutile, guvern cu 7 ministere, invatamantul DUAL, guvernanta Universitara, Guvernanta Spitalelor Universitare, disfiintarea liceelor technologice care pregatesc someri se conteaza pe exigenta, ordine si disciplina. In aceste conditii voi gandi social democrat si cine stie chiar membru PSD!
0 4
Dedalus • 2015-07-27 12:24:18
Am mai spus asta: cel mai eficient stat este cel comunist. Centralizeaza tot. Nu lipsit de interes, dupa ce institutiile europene au centralizat serviciile de angajare de personal, calitatea si profesionalismul celor recrutati s-a prabusit. Administratia nu este doar un bilant contabil, dupa cum economia nu este formata doar din indicatori macroecnomici. ===== Teodorovici gandeste ca un contabil, in termeni de costuri. Acest lucru e valabil pentru executie, dar in nici un caz nu e sufficient pentru elaborarea si implementarea de politici. ====== Daca se va face ce zice Teororovici (centralizarea serviciilor de achizitii si de personal, intre altele) - probabil (nu sigur,,,) costurile vor scadea. DARr imapctul negativ va fi mult mai mare, anume: - se vor de-responsabiliza factorii de decizie din ministere (si primarii) - se vor recruta persoane fara capacitate de organizare, intr-o masura mult mai mare decat in prezent. Pe teremen mediu si lung ideile lui Teodorovici conduc spre un stat precum, cel visat de Syriza: capitalist in declaratii, comunist in esenta.
2 0
kkciosuldelahamangia • 2015-07-27 15:46:24
Coreea de Nord fata de Coreea de Sud ?
0 1
Vali • 2015-07-27 12:28:49
Ar trebuii sa incepeti sa opriti angajarile masive pe care le face PSD-ul in companiile de stat sau in companiile in care statul este actionar majoritar. Se angajeaza fara pic de noima si se angajeaza oameni care nu fac absolut nimic si primesc salarii extraordinar de mari. De cand a venit PSD-ul la putere au distrus mai tot, minciuni peste minciuni. Pana in momentul de fata nu a fost un partid la putere care sa faca ceva constructiv pentru aceasta tara. Daca perioada comunista am compara-o cu o fiinta umana, as putea spune ca in 89' , aceasta persoana a pierdut doar un deget. Multi comunisti au preluat puterea si se poate vedea acest lucru. JOS cu partile romanesti.
0 1
Bibicu • 2015-07-27 16:47:09
Lucrez intr-o institutie publica ce este condusa de cineva din PNL. Anul acesta, numai la mine in Departament si-a angajat doua pile care toata ziua stau la cafea, tigari si pe facebook. Daca se dau oameni afara, cine credeti ca pleaca? Ei? As! Tot dintre noi, cei fara pile.
0 1
Dedalus • 2015-07-27 12:43:18
Citat: "sunt oameni care se sacrifica - vietile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi." ==== Cam asa se gandea prin 1950: trebuia sa te sacrifice pentru partid (era numai unul pe atunci, pentru cine nu stie...). A masura munca cu unitati de timp, si mai ales de valaore diferita pe fiecare unitate, in functie de cand se utilizeaza (in program sau peste program) este o reminiscenta comunista sau, oricum din mileniul trecut. Problema nu nu este cat timp utilizezi, ci ce reusesti sa obtii. Astazi este aproape imposibil sa fii obiectiv in masurarea timpului pe sarcina, di cauza cresterii enorme a diversitatii modalitatilor de abordare. Mai mult, fixarea sarcinilor pentru echipa este tributara capacitatii liderului de a stimula invatarea pe parcurs. Unul is acelasi lucru se poate obtine intr-o ora sau in zece, dar nu infunctie de "disponibilitatea" angajatului, ci in functie de capacitatea sefului sau de a decela sarcinile vulgare de cele importante. Ca si de capacitatea angajatului de a distribui timp intre invatare si executare. ==== Lumea s-a schimbat foarte mult, domnule Teodorovici... E valabil si pentru domnia ta: daca nu te informezi, daca te rezumi la a copia ce fac alte state, fara sa intelegi nimic, mare branza nu ai sa faci. Pacalesti niste fraieri inculti, dar nu va ramane nimic din toate astea....
1 4
Florin Oprea • 2015-07-27 12:49:37
"Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi." Corect spus, STAU!
0 4
Anna • 2015-07-27 13:32:13
Parerea mea este ca, in mare, 50% din angajatii la stat si astepata viitorul care nu mai vine ( adica nu muncesc), 30% fura sau incearca sa fure iar 20% muncesc. Problema este lipsa unui management si a unor obiective/activitati cu indicatori de performanta pe care sa le atinga. Aici ma refer la indicatori calitativi si cantitativi. Un exemplu este cel cu accesarea fondurilor europene - nu este important cati bani luam, ci ce facem cu ei ....ca degeaba fac proiect de consultanta in agricultura daca tot nu pot sa produc mai mult (sa imi cumpar vaci si furaje) sau sa fac investitii care sa ma ajute la cresterea productiei. Degeaba fac cursuri de antreprenoriat pentru rromi daca nu creez si locuri de munca. As vrea sa vad si eu cati bani s-au accesat pana acum si peste 2 ani ce s-a ales de toate proiectele astea (cifre de afaceri, profit)
0 2
Liviu • 2015-07-27 14:04:00
La ANSVA Drobeta o parte din cei care zic ca fac controale sint acasa la ora 14 citeodata 13. De citeva ori in saptamina. Acestia falsifica procesele verbale de control trecind in ele ca lucreaza cind de fapt sint acasa. Povestea asta o stiu eu de citiva ani. Am si o dovada daca intereseaza pe cineva.
0 1
miculescu-rucar • 2015-07-27 15:14:12
nu-l cred pe asta,orice ar spune! ia uitati aici(potrivit cv): -1990,absolvent liceu -1991-1997 referent ministerul transporturilor-cum dreacu a ajuns angajat direct intr-un minister fara niciun fel de studii? -1993-1997 student ASE,concomitent cu jobul la ministerul transporturilor -1997-1999 cum termina facultatea(zi sau ff?)este promovat expert in min.transporturil -si acum incepe ascensiunea fulminanta:director in departamentul de integrare europeana,si asa o tine pana in 2005! analizand studiile facute,nimic nu il recomanda ptr aceste functii! poate doar CULOAREA OCHILOR!
0 3
Lu • 2015-07-27 15:19:43
Păi ia să vedem, domnule ministru Teodorovici: - funcţionarii publici îşi dau singuri de lucru? Nu, administraţia funcţionează pe principiul ierarhic, dacă nu lucrezi înseamnă că şeful nu te-a pus să lucrezi. - funcţionarii publici se evaluează singuri? Nu, sunt evaluaţi de şefi, inclusiv de şefii politici. De ce nu aţi făcut evaluare la nivelul întregii administraţii publice de 3 ani de când sunteti la guvernare dacă ştiţi că o cincime e ineficientă? - funcţionarii publici îşi dau singuri buget pentru instituţia lor? Nu, se aprobă politic. Dacă tu îmi dai buget să fac trei lulele, că-mi spui că de restul nu sunt bani, lucrez alea trei lulele şi pe urmă stau pe net. - de unde a reieşit cifra de 20% din administraţie ineficientă? Există vreun studiu sau e din top? Daca exista un studiu, treceti de maine la evaluarea independenta si impartiala a functionarilor publici? Hai s-o vedem, ca toate partidele de 10 ani incoace se plang de ineficienta si politizarea administratiei, dar taurul de coarne nu-l ia nimeni. Sau credeti ca functionarilor alora care-şi fac treaba le convine sa ia acelasi salariu cu aia care freaca menta?
0 4
Dedalus • 2015-07-27 15:40:30
Normarea la ora este pur si simplu imposibila in acest mileniu. In administratie - cu atat mai putin,,, ====== E foarte simplu: daca vorbim de saibe, e usor de normat: a) timp luat saiba din cutie= 20 s b) timp luat pila din support = 10 s c) timp pilit saiba = 20 s d) timp scos saiba si pus pe banda = 10 s total timp lucrat la siaba = 60 s Cost munca pe saiba = 1 leu / min Pret vandut saiba = 1, 20 lei (fara TVA) Profit brut = 0,20 lei. DACA muncitor harnic este = timp pe saiba 40 s => platit la el suplimentar 10 bani DACA muncitor lenes este = timp pe saiba 90 s => dat afara muncitor! ======== Ei bine, ia incercati acelasi lucru cu munca in administratie. Astept calculele similare....
1 0
Dedalus • 2015-07-27 23:38:44
Am asteptat degeaba... Adevarul e ca pur si simplu nu se poate norma si evalua in administratia publica. E sufficient ca un sef sa nu iti dea de lucru ca sa fii dat afara pe motiv de "ineficienta". Sigur, judecand in ansamblu poate ca mai putini functionary ar fi mai bine, dar e foarte greu de spus cu cati, cu care si in ce zone....
0 0
miculescu-rucar • 2015-07-27 15:43:42
-in perioda 2005-2009,director in min finantelor -2009-2012 Curte de Conturi! la divizia care se ocupa de auditul fondurilor europene!!!!!!!!!!!exact unde sa stearga urmele activitatii sale si a sotiei(autoritate de management a fondurilor europene de la ministerul transporturilor),la un moment dat punandu-se problema incompatibilitatii functiei de la Curtea de Conturi cu activitatea sa anterioara! dar deh! cine este mare bastan la Curtea de Conturi?madam vicepresedinte din partea pnl,dascalu elena,fina marelui combinator dan radu rujanu!! in timpul guvernarii tariceniste,doamna in cauza era secretar de stat in mf,iar orlando mare jupan pe fonduri europene! ce mica-i lumea! ROMANIA TARA DE CONSATENI,VERISORI,CUMETRI,FINI,NASI,COLEGI! HAI ROMANIA!(hai fa,da'mai repede!)
0 4
miculescu-rucar • 2015-07-27 16:11:59
rectificare: -2007-2009,secretar de stat mf,cu atributiuni pe fonduri europene!
0 2
Direwolf • 2015-07-27 18:07:13
Ca multe or sa iasa la iveala daca face Todorovici asta. De curiozitate, Phonta la Stambul stie ca copiii lui spun lucruri trasnite?
0 1
Solovan Caius • 2015-07-28 10:33:31
da este foarte adevarat, dar pe ce salarii,nu vorbim de competente etc. Intrebare: afirmatia se refera si la cei din administratia guvernamentala!!! eu zic inainte de a arunca cu pietre in altii sa ne uitam in ograda proprie!!!
0 0
jidanul • 2015-07-29 10:26:10
Sa acorde dl. Eugen Teodorovici salarii compensatorii celor care vor sa plece din administratia publica si ii garantez ca va fi exod. Adica, sa se dea salariul mediu pe ramura, a cate 20, 25 si 30 de salarii compensatorii, in functie de vechime si o sa plece din administratia publica cel putin 50% dintre angajati. Problema e cine o sa ramana cei buni sau amantele, iubitele, prietenii de pahar si gasca de partid ?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro