Sari direct la conținut

Comisia Iordache e constitutionala: Curtea Constitutionala a respins sesizarile USR si PNL privind infiintarea Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei

HotNews.ro
Curtea Constitutionala, Foto: CCR.ro
Curtea Constitutionala, Foto: CCR.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, sesizarile USR si PNL cu privire la Hotararea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru legile Justitiei. Informatia, data initial pe surse de Agerpres, a fost confirmata de un comunicat oficial al CCR.

Sesizarile PNL si USR au fost respinse cu 8 voturi la 1- cel al Liviei Stanciu, care va face opinie separata, precizeaza news.ro.

UPDATE Intr-un comunicat publicat pe site-ul sau, CCR afirma ca „din ratiuni ce tin de eficienta, unitatea si coerenta demersului parlamentar in sensul elaborarii unor propuneri legislative complexe, Parlamentul poate constitui” comisii speciale comune, „in calitate de organe de lucru ale Parlamentului”, acestea fiind „reglementate, in mod expres, prin art.64 alin.(4) din Constitutie”.

Iata mai jos comunicatul CCR:

„In ziua de 13 decembrie 2017, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutie si al art.27 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere sesizarile de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilizarii legislative in domeniul justitiei, sesizari formulate de Grupul Parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania din Senatul Romaniei si, respectiv, de un numar de 64 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal din Camera Deputatilor.

Avand in vedere obiectul celor doua dosare, Curtea a dispus conexarea acestora.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr.69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei este constitutionala in raport cu criticile formulate.

In motivarea solutiei, Curtea a retinut ca, comisiile speciale comune, in calitate de organe de lucru ale Parlamentului, sunt reglementate, in mod expres, prin art.64 alin.(4) din Constitutie, constituirea acestora nefiind limitata la domenii de activitate cu privire la care Parlamentul decide in sedinta comuna. In consecinta, din ratiuni ce tin de eficienta, unitatea si coerenta demersului parlamentar in sensul elaborarii unor propuneri legislative complexe, Parlamentul poate constitui asemenea comisii atat in privinta legilor care se adopta in sedinta comuna, cat si in privinta celor care se adopta in sedinta separata.

Propunerile legislative astfel elaborate vor urma, in mod necesar, procedura de dezbatere si adoptare in sedinta comuna sau separata, cu luarea in considerare a prevederilor art.65, art.74 si art.75 din Constitutie. Prin urmare, propunerile legislative, care fac obiectul Comisiei speciale comune, se adopta in sedinte separate, cu respectarea competentelor Camerei de reflectie si a celei decizionale.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

La sfarsitul lunii noiembrie, Uniunea Salvati Romania a anuntat ca a depus la CCR o sesizare de neconstitutionalitate privind Hotararea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei.

„Sesizarea USR arata ca PSD – ALDE a acordat comisiei speciale atributii ilegale, care potrivit regulamentului celor doua Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere si de adoptare a modificarilor legilor Justitiei”, a precizat USR.

Reprezentantii formatiunii au apreciat ca din hotararea de infiintare nu rezulta cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creeaza „o confuzie” intre aceasta si atributiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine „incert” si „impredictibil”.

USR a mentionat ca, potrivit Constitutiei, proiectele de modificare a legilor Justitiei care au ajuns sa fie dezbatute ilegal in Comisia speciala a lui Iordache trebuie sa treaca prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului si abia apoi adoptate de plenul fiecarei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului.

„Ce a facut PSD – ALDE prin aceasta hotarare este sa creeze o super-comisie, ce inlocuieste comisiile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului si isi poate prelungi existenta prin decizia Biroului permanent, ori de cate ori acesta o doreste, lucru care incalca astfel Constitutia si Regulamentul activitatilor comune ale celor doua Camere”, a declarat senatorul Vlad Alexandrescu, vicepresedinte USR.

Conform USR, exista deja precedente favorabile in jurisprudenta CCR, care s-a exprimat deja in decizii anterioare in sensul ca deplasarea unui centru de decizie constitutional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conforma cu menirea constitutionala a Legislativului.

De asemenea, CCR s-a pronuntat deja in sensul ca autonomia regulamentara nu poate fi exercitata in mod discretionar, abuziv, cu incalcarea atributiilor constitutionale ale Parlamentului, a aratat Uniunea Salvati Romania.

„Asadar, tinand cont de argumentele de mai sus, precum si de jurisprudenta Curtii Constitutionale, rezulta ca infiintarea unei comisii speciale care dobandeste competenta de examinare, modificare si completare a tuturor actelor normative cu incidenta in domeniul Justitiei pe o perioada nedeterminata si nedeterminabila contravine regimului juridic specific al unor astfel de comisii speciale, incalcandu-se articolul 64 alineatul 4 din Constitutie”, a explicat USR.

Ulterior, si Biroul Executiv al Partidului National Liberal a decis sa atace la CCR constituirea Comisiei speciale pentru legile Justitiei.

Deputatul liberal Gabriel Andronache a precizat ca aceasta comisie a fost „constituita in mod eronat”, cu „incalcarea Regulamentului sedintelor comune”.

„In opinia noastra, Comisia comuna speciala a fost constituita in mod eronat, cu incalcarea dispozitiilor Regulamentului sedintelor comune. (…) O comisie comuna speciala nu poate prezenta rapoarte decat plenului comun, ori plenul comun nu poate dezbate si nu poate legifera in acest domeniu, in domeniul Justitiei, pentru ca nu are competenta”, a explicat Andronache.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro