VIDEO Solstitiul de iarna, celebrat de Google printr-un Doodle special. Azi este cea mai scurta zi din an
Google si-a schimbat vineri logoul de pe prima pagina a motorului de cautare online pentru a marca solstitiul de iarna sau prima zi a iernii astronomice in emisfera nordica a Terrei. Google afiseaza un soricel care patineaza peste o gaura in pamant unde pare ca si-a strans toata hrana necesara pentru hibernare. Animatia se termina cu o miscare a soricelului care se rostogoleste in gaura din pamant in timp ce este acoperit de zapada.
Dand clic pe Google Doodle, utilizatorii sunt directionati catre o pagina de cautare pentru „Solstitiul de iarna 2017”, care ofera informatii despre acest fenomen.
Prima zi de iarna astronomica sau solstitiul de iarna din emisfera nordica a Terrei are loc anual in jurul datei de 21 decembrie. Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.
Solstitiul de iarna va avea loc in 2018 pe data de 22 decembrie, la ora 00.23, ora Romaniei.
Solstitiul de iarna este si cea mai scurta zi din an. La aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute (valori calculate pentru Bucuresti), potrivit astro-urseanu.ro. La aceeasi data, in emisfera sudica a Pamantului, fenomenul are loc invers, adica are loc solstitiul de vara, momentul marcand inceputul verii astronomice pentru emisfera australa a Terrei.
Solstitiile au loc datorita inclinarii axei planetei fata de planul orbitei terestre cu circa 66 de grade. Din acest motiv, in miscarea sa aparenta, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit „ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23 de grade.