Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Crestere mare a gradului de ocupare a fortei de munca in UE, in special in Romania si Cipru

HotNews.ro
Judetul Arad nu mai are destui muncitori, Foto: Hotnews
Judetul Arad nu mai are destui muncitori, Foto: Hotnews

Gradul de ocupare a fortei de munca in UE a continuat sa creasca „mai puternic decat era de asteptat” in trimestrul al treilea al anului 2017, potrivit unui raport anual al Comisiei Europene cu privire la ocuparea fortei de munca, dat publicitatii astazi, la Bruxelles. Potrivit raportului, somajul a scazut in general datorita dezvoltarii economice puternice, fiind create 4 milioane de noi locuri de munca din care 2,7 milioane in zona euro, potrivit Rador, care citeaza Politis.

Datele prezentate de Comisia Europeana arata ca in linii generale locurile permanente de munca cu norma intreaga au fost principalul factor in cresterea procentelor de ocupare a fortei de munca (cu 1,7 la nivel anual).

Gradul de ocupare a fortei de munca in trimestrul al treilea al anului 2017 a fost mai ridicat decat in trimestrul al treilea 2016 in toate statele membre, in afara de Lituania. Aceasta crestere a fost deosebit de puternica in Romania (5,2%) si in Cipru (3,4%).

Cu toate acestea se semnaleaza ca exista in continuare mari inegalitati intre statele membre. Procentele nationale ale ocuparii fortei de munca fluctueaza intre 58% in Grecia si 82% in Suedia. Raportul arata de asemenea ca somajul in UE se apropie in ritm constant de nivelurile de dinaintea crizei. Somajul a scazut de la circa 8,6 milioane de persoane, nivelul de varf inregistrat in luna aprilie 2013, si s-a situat sub 18 milioane de persoane in decembrie 2017, cel mai scazut nivel din noiembrie 2008.

Concret, intre trimestrul al treilea 2016 si trimestrul al treilea 2017, numarul de lucratori cu contracte permanente a crescut cu 2,8 milioane. Aceasta majorare este tripla fata de cresterea contractelor temporare (900.000). Numarul angajatilor cu norma intreaga a crescut cu circa 3 milioane, ajungand la 181 de milioane, in timp ce angajatii cu norma partiala au crescut cu circa 300.000, ajungand la 42,7 milioane.

In plus, gradul de angajare in UE a persoanelor intre 20 si 64 de ani a crescut constant in ultimii trei ani, ajungand la 72,3% in trimestrul al treilea 2017, „cel mai ridicat procent reusit vreodata”, semnaleaza raportul. In Cipru, conform raportului, acest procent se afla la 6 procente distanta de nivelul din 2008. Detaliind datele pe domenii, raportul arata ca productivitatea muncii in UE s-a imbunatatit cu 0,8% in raport cu trimestrul al treilea 2016.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Letonia, Lituania, Polonia si Romania (3% sau chiar mai mult de la un an la altul).

Potrivit raportului, situatia economica a gospodariilor din UE a continuat sa se imbunatateasca cu un ritm de dezvoltare de circa 1,5% la nivel anual, in principal datorita cresterii veniturilor din munca. Aproape toate statele membre au continuat sa inregistreze o crestere a venitului gospodariilor in primul semestru 2017.

Conform raportului, „ritmul activitatii” a continuat sa creasca in mod constant si in trimestrul al treilea 2017, majoritatea statelelor membre prezentand procente crescute ale activitatii, iar unele state membre au inregistrat cresteri anuale puternice, cum ar fi Bulgaria (3,5%) si Slovenia (3,3%), iar Irlanda si Danemarca au prezentat scaderi importante din 2008 incoace.

In majoritatea tarilor, subocuparea fortei de munca s-a redus constant in raport cu evolutia somajului. Cu toate acestea au existat tari cu procente ridicate de persoane subocupate, cum ar fi Italia (11,4%) si Cipru (6,7%). Raportul inregistreaza ca in timp ce cererea de piata muncii si lipsa de forta de munca au continuat sa creasca, procentul total al locurilor de munca vacante in UE a ajuns la 2% in trimestrul al treilea 2017 (1,4 in Cipru) si a fost mai ridicat in servicii decat in industrie si constructii, potrivit Rador, care citeaza Politis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro