Sari direct la conținut

OFICIAL. Comisia Europeană: Infringement-ul este o procedură standard, iar transpunerea directivei prezumției de nevinovăție nu contrazice lupta anticorupție

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana

Infringementul declanșat de Comisia Europeană împotriva a 11 state membre UE, printre care și România, este o procedură standard, pentru netranspunerea unei directive eurpene în legislația națională, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. El a precizat că transpunerea directivei privind respectarea prezumției de nevinovăție nu va contrazice lupta împotriva corupției și a crimei organizate.

Precizările purtătorului de cuvânt al CE :

  • „O nouă directivă a UE, adoptată în februarie 2016, a intrat în vigoare în aprilie 2018, și armonizează garanțiile specifice din Europa pentru a asigura prezumția de nevinovăție a oricui este acuzat sau suspectat de o infracțiune de către poliție sau autorități judiciare.
  • Procedura standard este ca Comisia să lanseze infringement-uri împotriva statelor membre care nu comunică măsurile de transpunere a unei directive europene până la termenul stabilit, în acest caz, aprilie 2018. Această situație privește 11 state membre, inclusiv România.
  • Având în vedere cadrul general în care se desfășoară în prezent discuțiile, Comisia reamintește că transpunerea directivei nu ar contrazice obiectivele legitime, cum ar fi lupta împotriva crimei organizate sau a corupției”.

Comisia Europeană a informat reprezentanțele la Uniunea Europeană a 11 state membre, printre care și a României, că în aprilie 2018 a expirat termenul până la care aceste țări ar fi trebuit să transpună în legislațiile lor naționale o directivă europeană care obligă autoritățile să protejeze prezumția de nevinovăție a justițiabililor. În cazul Românei, Comisia Europeană nu a solicitat în niciun fel reforma generală a codurilor penale, au declarat, pentru HotNews.ro surse europene. În schimb, modificările solicitate de CE pentru transpunerea directivei au fost deja transmise la Parlament de către Ministerul Justiției, încă de la finalul anului trecut, însă nu au fost adoptate până acum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro