Președinția: Ambasadorii UE la București și-au manifestat îngrijorarea cu privire la modificările Codului de Procedură Penală
Ambasadorii statelor membre ale Uniunii și-au manifestat îngrijorarea cu privire la modificările Codului de Procedură Penală care au fost adoptate de către Parlamentul României, afirmă marți Administrația Prezidențială, într-un comunicat publicat după întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții diplomatici ai țărilor UE acreditați la București.
„În opinia acestora, în măsura în care aceste modificări vor intra în vigoare, cooperarea în domenii precum judiciar și polițienesc între România și celelalte state membre va fi afectată. De asemenea, vor exista serioase semne de întrebare cu privire la garanțiile oferite de statul român referitoare la utilizarea corectă a fondurilor europene de care beneficiază țara noastră”, se arată în comunicatul citat.
În cursul acestei întâlniri, președintele „s-a referit la nevoia de consolidare a democrației și a statului de drept, ca elemente esențiale pentru parcursul viitor al țării noastre” și a subliniat că „va urmări în continuare obiectivul major asumat încă de la începutul mandatului său, de garantare a independenței justiției și continuare a luptei împotriva corupției”.
„Președintele României a exprimat convingerea că cetățenii români merită legi pragmatice care să contribuie la consolidarea independenței justiției și să garanteze funcționarea statului de drept, în conformitate cu valorile europene”, precizează Administrația Prezidențială.
Ce teme au mai figurat pe agenda discuțiilor în cadrul întâlnirii organizate de Ambasada Republicii Bulgaria, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2018:
- migrația
- securitatea și politica de apărare a Uniunii Europene
- viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027
- relațiile externe ale Uniunii
- viitoarea președinție română a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.