Sari direct la conținut

Toader, despre absența candidaturilor la șefia DNA în ultima zi: Unii procurori cred că numirea se va face ca în trecut, prin înțelegere politică, să nu zic troc. Vă asigur că nu va fi așa ceva

HotNews.ro
Toader, despre absența candidaturilor la șefia DNA în ultima zi: Unii procurori cred că numirea se va face ca în trecut, prin înțelegere politică, să nu zic troc. Vă asigur că nu va fi așa ceva

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat luni că, în opinia sa, faptul că niciun procuror nu s-a înscris la concursul pentru șefia DNA se explică prin aceea că magistrații cred că numirea se va face ca în trecut, prin ”înțelegere politică”. În același timp, ministrul mai spune că aceștia ar ezita pentru că știu foarte bine câtă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională, în ”parametrii constituționali”.

”Nu știu nici eu (de ce nu sunt candidați-nr), dar nu uitați că numirile precedente au fost realizate uneori pe baza unei înțelegeri politice, să nu zic un troc politic. Gândiți-vă la ultima numire (a Laurei Codruța Kovesi-nr), nu a fost procedură, nu a fost concurență și nu v-ați alarmat că nu sunt mulți înscriși. Altădată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz negativ al CSM”, a spus Toader.

”Cred că unii dintre procurorii au această părere că numirea se va face ca în precedent pe baza unor înțelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva. Pe de altă parte, cine vrea să fie șef la DNA, nu cred că nu sunt doritori, cei care vor știu foarte biine realitatea de acolo, mai bine decât mine și dvs, își dau seama de cât de multă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională. Prin urmare, acestea sunt, după părerea mea, motivele rezervei în înscrierea candidaturilor. Mai avem însă ziua de astăzi când cred că vom avea candidați”, a mai spus Toader.

Ministrul a mai susținut că viitorul șef al DNA are misiunea de a face ca Direcția să reintre în ”normalitate”, în condițiile în care sunt sute de achitări în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție. ”La Constanța, spuneam că ar fi normal să cunoaștem nu numai victimele, cei care au fost trimiși în judecată, arestați, ținuți în pușcărie, după aceea achitați, poate nu ar fi lipsit de interes să cunoaștem și procurorii care au trimis în judecată. Imaginați-vă ce însemnă să ai un dosar pennal cu un inculpat reținut, condamnat chiar în primă instanță, după care judecătorii, să spună în apel fapta nu există. Păi atunci de ce l-ai anchetat, dacă nu există fapta?”, a comentat el.

Tudorel Toader a spus că procurorii ar trebui să facă anchete doar în condițiile legilor penale. „În condițiile Codului Penal, a Codului de Procedură penală și evident a legilor speciale, și nu în baza protocoalelor care adaugă pe lângă lege”, a conchis ministrul.

Toader a precizat că procedura va fi reluată, dacă nu se înscrie nimeni la concurs. Astăzi este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus astfel în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. Fosta consilieră a lui Kovesi, Anca Jurma, a fost desemnată procuror-șef interimar pentru șase luni.

Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura până pe 30 iulie.

Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă doar până astăzi.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de următoarele documente: dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei mâine.

În perioada 25 – 27 iulie, candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro