Mesajul Patriarhului Daniel către diaspora: Dărnicia credincioșilor, dar și a Guvernului și Primăriei Capitalei face posibilă sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului
Patriarhul Daniel a transmis românilor de pretutindeni un mesaj de unitate, în care spune că dărnicia credincioșilor, dar și a Guvernului și Primăriei Capitalei face posibilă sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului care va avea loc pe 25 noiembrie.
”Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și ale tuturor sfinților, prin dărnicia clerului și credincioșilor Patriarhiei Române din Țară și străinătate, precum și a Guvernului României, a Primăriei Municipiului Bucureşti, a altor primării şi a unor consilii judeţene din România, în ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfințită Catedrala Națională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității românești. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, cu hramul principal Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, unește simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoștința pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului”, se arată în mesajul patriarhului, publicat pebasilica.ro.
De asemenea, Patriarhia Română spune că ajută financiar, după posibilități, comunitățile românești din afara granițelor fie direct, fie prin demersurile pe lângă Secretariatul de Stat pentru Culte și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
În acest context, potrivit sursei citate, în data de 17 iulie 2018, la Palatul Patriarhiei a fost semnat Protocolul de colaborare între Patriarhia Română și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Acest protocol prevede o serie de proiecte, programe și acțiuni care urmăresc sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării pentru păstrarea identității etnice, culturale și religioase. Eforturile comune în beneficiul comunităților românilor de pretutindeni privesc construcția, reparația, conservarea și dotarea bisericilor, bibliotecilor și muzeelor, renovarea și întreținerea caselor memoriale, a monumentelor istorice și a cimitirelor.
În 2009, Sfântul Sinod al BOR a decis ca prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie dedicată tuturor românilor migranți.